Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сиренето - най-проблемната храна, произвеждана у нас


Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.

Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.

Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.

Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.

Методи за задържане на повече вода в сиренето:

Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.

Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.

Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.

От 2005 насам Българската асоциация "Активни потребители" е провела 4 теста за качество и безопасност на бяло саламурено сирене – през 2005, 2008, 2011 и 2016г. В зависимост от възможностите всеки път са били изследвани по различни показатели между 15 и 36 търговски марки, добавят от Асоциацията.
При водно съдържание над 70% - толкова много вода може да се задържи само с драстично отклонение от класическата технология, казано по-друг начин, продуктите с вода над 70% не можем да наречем сирене и не би трябвало да се етикират и продават като сирене!

Повишаването на водата в сиренето е опасно поради следните причини:
Нарасналото водно съдържание активира нежелателни химични процеси в млечните продукти. При тях се образуват вредни, а понякога и токсични и канцерогенни химични съединения. Колкото повече е водата, толкова по-бързо протичат тези реакции и нарастват рисковете за потребителите.
В сирената обикновено се развиват млечно-кисели бактерии и се подтискат болестотворните такива. Промяната в съдържанието на водата измества равновесието между бактериите и позволява растежа на нетипичини за сиренето микроорганизми. Някои от тях може да са патогени, опасни за здравето на потребителите.
За да се задържи водата в сиренето се използват редица химикали и ензими, всичките нетрадиционни за млечните продукти.

Настоящото изследване показва, че добавянето на вода в сиренето е изключително масово и на практика вече засяга почти всички търговски марки в ценовия диапазон под 10 лева. Към настоящият момент това се очертава като най-новата мода в млечния сектор, измествайки от лидерската позиция влагането на хидрогенирани мазнини/палмово масло. За да се опази здравето на голяма част от българското население трябва да се отговори решително. категорични са от Асоциация "Активни потребители".

При водно съдържание на „сирене“ от над 70% изключително нарастват рисковете за безопасността на потребителите. Подобно „сирене“ трябва да се забрани за продажба в търговската мрежа!, категорични са от Асоциацията.
Какво сирене купуват потребителите, знаят ли за тази лоша практика и в кое сирене се среща най-високо съдържание на вода, може да чуете в прикачения звуков файл.

Снимки: Нина Милошевич




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Синята зона в Кърджали няма да функционира до 31 януари (видео)

„Синята зона“ в Кърджали няма да функционира до края на месец януари, обяви пред журналисти кметът на общината Ерол Мюмюн във връзка с решението на Административния съд, който отменя част от текстовете на Наредбата, касаеща почасовото платено паркиране. Заповедта на кмета влиза в сила от днес до 17.30 часа на 31 януари. „За..

публикувано на 08.01.25 в 18:29

Ресми Мурад: Не крием, че имаме морално-етични проблеми

Изминаха 35 години от основаването на Областната структура на Движението за права и свободи – Кърджали. Както в индивидуалния човешки живот, така и за историческия път на една обществена и политическа формация това е значим времеви отрязък. Време на съзряване, утвърждаване и укрепване, но и време, което позволява и изисква обзорен поглед и..

публикувано на 08.01.25 в 14:53

С 10 стoтинки е увеличена цената за кубик питейна вода в Кърджали

От 1 януари крайната цена на питейната вода за кубик в Кърджали е увеличена с близо 10 стотинки. Така потребителите вече ще заплащат 4,56 лв. с ДДС за кубик, като досега заплащаха 4,46 лв., каза пред БТА управителят на ВиК дружеството инж. Славчо Славков.  Той уточни, че комплексното увеличение е с около 2,3 процента, въпреки че по един от..

публикувано на 08.01.25 в 14:21
Архив

Влизането в Шенген увеличи гръцките скиори на Пампорово

Чувствително увеличение на потока гръцки туристи се наблюдава в Пампорово в дните след влизането ни в Шенгенското пространство, съобщиха от курорта. Засилен интерес през този зимен сезон има и от молдовски, сръбски, македонски и румънски туристи, според маркетингови данни от дружеството.  Около 10-15 на сто ръст на туристи се очертава в Пампорово през..

публикувано на 08.01.25 в 14:01

Започна записването за Националния поход на жените

Община Кърджали ще е домакин на 65-я национален поход на жените, организиран от Българска федерация по туризъм. Събитието  ще се проведе в чест на 3-ти Март - 147 години от Освобождението на  България, 8-ми Март – Международния ден на жената и 52 години федерация по туризъм. Участничките в похода ще изразят своята солидарност с жените от..

публикувано на 08.01.25 в 13:56
Сабахаттин Али

В музея в Ардино обогатяват експозицията, посветена на писателя Сaбахатин Али

В музея в Ардино работят по обогатяване на експозицията, посветена на роденият в Ардино писател Себахатин Али. Това каза главният уредник  на музея Танер Чобанов. Сабахатин Али е турски писател-реалист, романист, поет, преводач и журналист. В творчеството си рисува нищетата в турското село, живота на дребното чиновничество. Остро..

публикувано на 08.01.25 в 11:20

Община Черноочене подкрепя младите родители

Община Черноочене отдава приоритет на подкрепата за младите семейства и насърчаването на раждаемостта. Благодарение на въведената в началото на мандата финансова подкрепа за младите семейства, през 2024 г. десетки получиха помощ при раждането на дете, каза кметът инж. Айджан Ахмед. Той изтъкна, че тази инициатива не само облекчава финансовото..

публикувано на 08.01.25 в 10:58