Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.
Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
От утре, 12 февруари, на територията на страната няма да има ограничения, свързани с разпространението на грип, съобщават на сайта си от Министерството на здравеопазването. В последните две области, в които беше обявена грипна епидемия - Велико Търново и Сливен, отпадат въведените противоепидемични мерки. В периода 3-9 февруари са регистрирани 5614..
Осъвременяването на пенсиите от първи юли тази година би трябвало да е с около 8,4 - 8,5 процента, ако се приложи Швейцарското правило, записано в Кодекса за социалното осигуряване. Това сочат данните и изчисленията към момента. По рано днес Националният осигурителен институт обяви, че ръстът на средния осигурителен доход за миналата година е 210..
Благотворителната кампания озаглавена: „Картичка за хубав повод си купи, топъл обяд на дете осигури!“ на доброволците на Екип 254 и Български Младежки Червен кръст - Кърджали стартира на 7-ми февруари с Арт ателие за изработване на картички по повод наближаващите празници Баба Марта и 8-ми март. Кампанията е в подкрепа на..
81-годишна жена пострада при взрив на отоплителен котел в с. Смилян На 10 февруари е получен сигнал за инцидент, възникнал около 9 часа на ул.„Васил Димитров“ в село Смилян. В обособено помещение е избухнал отоплителен парен котел. При взрива е пострадала 81-годишна жена, живуща на посочения адрес, която е с разкъсано-контузна рана на..
Най-силното от серията земетресения до момента разтърси снощи Цикладските острови снощи БТА позовавайки се на гръцките медии. Първоначално магнитудът му беше обявен от 5,3 по Рихтер, но в днешната информация на АНА-МПА показателят е преразгледан на 5,2 – колкото беше и досегашният рекорд в серията от трусове между островите Санторини и Аморгос,..
За 23-и път светът отбелязва Международния ден за безопасен интернет. Започнал като инициатива на Европейския съюз, денят отдавна излиза извън рамките му и вече се отбелязва в над 120 държави на всички континенти. Това е ден, в който общественото внимание се фокусира върху онлайн рисковете за деца и млади хора, и върху необходимостта родители,..
Минималните температури днес ще бъдат между минус 10° и минус 5°, в София - около минус 10°, в отделни котловини - до минус 14°. Максималните температури ще са предимно между минус 1° и 4°, в южните райони – до 8°, в София - около 2°. Сутринта на места в равнинната част и в котловините ще има намалена видимост. След обяд ще бъде предимно слънчево. Над..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478