Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.

Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.

Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.

Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
От 1 юли до края на октомври 2025 г. 33 деца до 7-годишна възраст на територията на РЗОК – Кърджали са получили широкоспектърни антибиотици, напълно покрити от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Лекарствата се предписват за лечение на остри инфекциозни заболявания на горните и долните дихателни пътища и се отпускат само по лекарско..
Обновеният централен площад в Момчилград ще посрещне коледно-новогодишните празници с внушителна 11-метрова елха, която за първи път ще бъде украсена с богата дневна и вечерна светлинна декорация. Празничните светлини ще бъдат запалени на 1 декември, понеделник, от 17,30 часа. На площада са оформени няколко тематични светлинни къта, които обединяват..
Облачността и на изток ще се увеличи и ще бъде разкъсана – предимно средна и висока. Над централните райони временно ще намалее до слънчево. В сутрешните часове на места в равнинната част от страната видимостта ще бъде намалена. Вятърът от юг ще се усили. Над Средните и Източните Родопи ще бъде предимно слънчево, но следобед над Средните Родопи ще се..
Над 900 ученици от цялата страна се включиха в XXIV областен турнир по математика „Перперикон“ – Кърджали 2025, като интересът към състезанието продължава да расте. Участници пристигнаха от София, Пловдив, Враца, Стара Загора и множество други общини, включително и такива, които изпращат свои представители за първи път. В същото време..
Приключи изпълнението на планираните за 2025 година капиталови разходи за благоустрояване в ардинското село Падина. Това съобщи кметът на селото Кямил Кичуков. По думите му са положени около 240 тона асфалт в махалите „Жеден“, „Звегор“, „Бойчева река“ и „Узунова“. Укрепена е и подпорната стена на гробищния парк в махала „Стара Падина“. Кичуков..
Община Смолян публикува официална позиция относно премахването на дърветата по булевард „България“, след като темата предизвика обществен интерес и подписка сред гражданите. От администрацията съобщават, че дърветата са на повече от 40 години и с кореновата си система са увредили подземната инфраструктура и тротоарите, които никога не са били..
Бюрото по труда в Кърджали публикува актуален списък с обявени свободни работни места към 24 ноември 2025 година. Търсят се кадри както със средно и основно образование, така и висшисти в различни професионални направления. Сред обявените позиции са експерт, инженери, лекари, учители, специалисти по качество, машинни оператори, шлосери, заварчици,..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478