Един от най-често консумираните продукти в България, сиренето, се оказва, че е най-проблемната хранителна стока, произвеждана у нас. Производителите масово продължават да не спазват традициите за преработка на млечни продукти и законите регулиращи тази дейност. Последното проучване на Българската асоциация "Активни потребители" е проведено върху 48 марки краве сирене, закупени от различни търговски обекти в София, Пазарджик, Симитли и Перник през месец септември и октомври 2022г. Лабораторно е определено водното съдържание (сухо вещество), а при 6 селектирани проби е определено и съдържание на немлечни мазнини. При 35 от пробите водното съдържание е над 60%, а в 12 от тях е дори над 70%.
Целта на изследването е определяне на качеството на бяло саламурено сирене чрез съпоставяне на лабораторно измереното водно съдържание със заложената в БДС стойност за този показател. В теста са включени 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната (София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник) от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена - под 10 лева за килограм. Пробите са транспортирани до офиса на Активни потребители в София и предадени на лаборатория за определяне на водното съдържание. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.
Бялото саламурено сирене е традиционен продукт консумиран от милиони българи. Сиренето се ползва като богата на протеини и минерали храна и се усвоява лесно от човешкия организъм. На пазара се предлагат стотици марки сирена, което осигурява богат избор за потребителите. В същото време през последните 20 години зачестяват сигналите и съмненията за злоупотреби в качеството на всички млечни продукти, което и фокусира усилията на Активни потребители върху тази тема.
Защо производителите добавят вода в сиренето. Отговорът е прост – заради себестойността. Колкото по-малко мляко се използва за направата на 1 кг сирене, толкова по-голяма е печалбата на производителя. Допълнително, наличието на повече вода в храните не се възприема толкова негативно от потребителите, поне не колкото влагането например на палмово масло и за много хора това е безобидна измама.
Методи за задържане на повече вода в сиренето:
Технологични – това са случаите, когато сиренето не зрее достатъчно или когато нарязаните буци не се отцеждат и пресоват. По този начин не може да се постигне драстично повишаване на водното съдържание.
Влагозадържащи химикали – са например нишестетата и различни полизахаридни технологични добавки и гелосващи/желиращи агенти (Е номера). Повечето от тях са разработени за сладкарската промишленост но се прилагат и от производители искащи да вкарат вода в сирена и месни продукти. Понякога за тази цел се използват и растителни протеини и различни соли или комбинации от всичко изброено.
Нетрадиционни ензимни препарати – при производството на сирене се добавят ензими за коагулация на протеините. Това е традиционна стъпка. През последните години в млекарския сектор навлизат обаче ензими с много по-различна функция. Основен представител на „иновациите“ е трансглутаминазата. Този ензим вместо да разгражда млечните протеини, което спомага за по-доброто храносмилане от хората, има коренно различно действие. Трансгутаминазата образно казано омрежва белтъците. Тя свързва веригите на отделните протеини в едно цяло. По този начин продукта става механично по-здрав и задържа повече вода без да се разпадне. От практическа гледа точна се получава „сирене“ от по-малко суровина, вместо мляко там има вода. Заедно с това трансглутаминазата консервира продукта, като пречи на традиционните ензими наречени протеази и млечно-киселите бактерии да разграждат казеина на млякото.
Снимки: Нина Милошевич
„Синята зона“ в Кърджали няма да функционира до края на месец януари, обяви пред журналисти кметът на общината Ерол Мюмюн във връзка с решението на Административния съд, който отменя част от текстовете на Наредбата, касаеща почасовото платено паркиране. Заповедта на кмета влиза в сила от днес до 17.30 часа на 31 януари. „За..
Изминаха 35 години от основаването на Областната структура на Движението за права и свободи – Кърджали. Както в индивидуалния човешки живот, така и за историческия път на една обществена и политическа формация това е значим времеви отрязък. Време на съзряване, утвърждаване и укрепване, но и време, което позволява и изисква обзорен поглед и..
От 1 януари крайната цена на питейната вода за кубик в Кърджали е увеличена с близо 10 стотинки. Така потребителите вече ще заплащат 4,56 лв. с ДДС за кубик, като досега заплащаха 4,46 лв., каза пред БТА управителят на ВиК дружеството инж. Славчо Славков. Той уточни, че комплексното увеличение е с около 2,3 процента, въпреки че по един от..
Чувствително увеличение на потока гръцки туристи се наблюдава в Пампорово в дните след влизането ни в Шенгенското пространство, съобщиха от курорта. Засилен интерес през този зимен сезон има и от молдовски, сръбски, македонски и румънски туристи, според маркетингови данни от дружеството. Около 10-15 на сто ръст на туристи се очертава в Пампорово през..
Община Кърджали ще е домакин на 65-я национален поход на жените, организиран от Българска федерация по туризъм. Събитието ще се проведе в чест на 3-ти Март - 147 години от Освобождението на България, 8-ми Март – Международния ден на жената и 52 години федерация по туризъм. Участничките в похода ще изразят своята солидарност с жените от..
В музея в Ардино работят по обогатяване на експозицията, посветена на роденият в Ардино писател Себахатин Али. Това каза главният уредник на музея Танер Чобанов. Сабахатин Али е турски писател-реалист, романист, поет, преводач и журналист. В творчеството си рисува нищетата в турското село, живота на дребното чиновничество. Остро..
Община Черноочене отдава приоритет на подкрепата за младите семейства и насърчаването на раждаемостта. Благодарение на въведената в началото на мандата финансова подкрепа за младите семейства, през 2024 г. десетки получиха помощ при раждането на дете, каза кметът инж. Айджан Ахмед. Той изтъкна, че тази инициатива не само облекчава финансовото..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478