Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Без златодобив в Ардинско, настояват хората от засегнатите села след решението на съда

Бъдещият открит рудник е на метри от последните къщи на село Дедино
Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

Административният съд в Кърджали отмени решение по оценка на въздействието върху околната среда, с което РИОСВ Смолян не даде картбланш на инвестиционното предложение на Горубсо Кърджали да разработва находище Китница в община Ардино и да добива полиметални руди. Находището е в землищата на ардинските села Китница, Боровица, Търна, Дедино, Чернигово, Долно Прахово. Съдът изпраща преписката обратно в екоинспекцията в Смолян за ново произнасяне по инвестиционното предложение на Горубсо за златодобив в находище Китница в Ардинско. 
Тоест на този етап няма забрана за добив на злато от находището, но и Горубсо не може да разработва открития рудник, докато РИОСВ не се произнесе с ново становище по инвестиционното предложение на фирмата. Междувременно Радио Кърджали научи, че екоинспецията в Смолян обжалва съдебното решение на кърджалийския административен съд пред по-висша инстанция - Върховния административен съд.
Как приемат развитието на събитията в засегнатите села. Какви са настроенията на хората там след решението на съда да отмени решението по ОВОС и да върне преписката в екоинспекцията в Смолян за ново произнасяне относно инвестиционното  предложение на Горубсо, това попитахме кметовете на селата Дедино, Търна, Долно Прахово и Китница. 
"В селото никой не иска. Каквото и да вземат като решение, каквото и да мислят, ние не сме съгласни, защото нашата питейна вода е точно оттам, вътре от рудника. Ние нямаме откъде да вземем вода", коментира кметът на Дедино Мехмед Ахмед. Хората в селото са готови и на стачка, и да блокират пътя, ако тръгне да се разработва находището. "Какво? Ще смачкат хората с багерите ли? Ще унищожат ли народа", попита Мехмед Ахмед.

По проект откритият рудник трябва да е разположен между селата Дедино и Търна. Кметският наместник на Търна Ферад Ферад е категоричен, че хората не искат в района да се добива злато. "Водата изчезна в Търня, когато пуснаха сонди за проби и проучваха. Няма да има рудник. Ние не сме съгласни", каза Ферад Ферад.

Разбити пътища, безработица за местните хора , екологични проблеми и смърт за пчелите очаква кметът на Долно Прахово Сали Ахмед, ако рудникът заработи. "Още на обсъждането хората казаха, че гърмежите и прахът ще се отразят лошо на животновъдството. Хората са озадачени. Не знам как в съда са взели такова решение, но според нас е неправилно", смята кметът на Долно Прахово.
Подобни са очакванията - за обезлюдяване на района, и на Сали Мюмюн, кмета на Китница. "То и малкото останало население тук коментира, че правителството не прави нищо за селата, особено в Родопите тука. И малкото население ще изчезне - рудодобивът ще ги подгони и ще ги убие", каза кметът на Китница Сали Мюмюн.

Как приема ситуацията кметът на Община Ардино Изет Шабан, който неведнъж е отстоявал позицията, че общината застава твърдо зад исканията на своите жители? 


"Аз решение на съд не коментирам, но ще кажа, че хората са категорично против такъв добив на руда в този район", коментира Изет Шабан за Радио Кърджали. Той уточни, че Общината не е страна в съдебното дело и не може да обжалва решението на съда, но има други компетенции и ще използва всичко, което й позволява закона, за да защити населението на засегнатите села.


чуйте повече в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на..

публикувано на 13.05.24 в 08:10
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45