Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите обсъждат на първо четене удължения закон за бюджета

Снимка: Ани Петрова

Народните представители ще обсъдят на първо четене удължителния закон за бюджета, предаде репортер на БНР.
Текстовете са подготвени от финансовото министерство с аргумента, че служебния кабинет няма право да предлага политики, каквито биха залегнали в изцяло нови закони за бюджетите на Здравната каса, държавното обществено осигуряване и за държавния бюджет.
Въпреки недоволството на синдикатите, в текстовете е записано, че се запазва размерът на минималната работна заплата от 710 лева догодина. Максималният осигурителен праг остава 3 400 лева, а пенсиите ще бъдат осъвременени по швейцарското правило от 1 юли с 12 на сто, ако няма нов приет закон.
Удължителният закон може да действа и държавата да функционира нормално дори ако има избори през юли, заяви министърът на финансите Росица Велкова.
"Тъй като ще реализира и икономия в разходите през 2022 г., до юни месец бихме могли да се справим със средствата, които са от фискалния резерв и тегленето на дълг за рефинансиране на плащането."
Управителят на БНБ Димитър Радев предупреди, че е необходимо синхронизиране на паричната политика на покачване на лихвите с фискалните, т.е. да се върви към консолидация. В противен случай можем да се изправим пред ликвидни ограничения.
"Аз мисля, че не трябва да допускаме ситуация, в която Министерството на финансите ще изпадне в ситуация да избира между лоши и по-лоши решения."
Ако не затегнем харчовете от хазната, "има реален риск финансовите пазари да ни накажат, заяви Радев.

По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Деница Сачева (в средата), Рая Назарян (вдясно) и Теменужка Петкова (вляво) след проведената среща с ИТН - 18 юни 2024 г.

БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС, от ИТН са за експертен кабинет

БСП, също като ПП-ДБ и "Възраждане", не се отзова на поканата на ГЕРБ-СДС за разговори за правителство с първия мандат. Срещата беше насрочена за 11 часа, но представители на социалистите не дойдоха . Изпълнителното бюро на БСП е решило да не се ходи на тази среща. Зам.-председателят на ИБ Ирена Анастасова заяви пред БНР, че е взето решение да не се..

публикувано на 18.06.24 в 15:15

Расте броят на туристите на Татул

Расте броят на туристите на археологическия комплекс Татул с около хиляда души на година. Това показват данните от последните две години, съобщи заместник-кметът на Община Момчилград  Гюлюзар Исмаил: "От година на година броят на посетителите се увеличава. През 2022 г. около 16 000 беше броят на посетителите. Последната 2023 г. успяхме да стигнем..

публикувано на 18.06.24 в 14:50

Системата BG Alert не е била задействана преди снощното земетресение

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, което се усети и в Кърджали. Това съобщи за БНР Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на  населението". Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от платформата на Гугъл за известяване: "BG Alert не беше задействана предвид..

публикувано на 18.06.24 в 14:35

Данъчните инспектори проверяват търговци за издаване на касови бележки

Клиентите имат право да задържат плащането към търговеца, докато не получат касова бележка, напомнят от Националната агенция за приходите. Този механизъм за контрол е възможен след промяна в Закона за ДДС в сила от началото на тази година. Целта е засилване противодействието на укриването на приходи и на нелоялната конкуренция, както и..

публикувано на 18.06.24 в 13:55

Няма щети и пострадали от земетресението в Пловдивско

Няма данни за материални щети и пострадали след снощното земетресение, което бе регистрирано в района на Пловдив и Асеновград със степен 4,3 по Рихтер. Трусът бе усетен в 20,24 ч. вечерта и в Кърджали. 17 вторични труса са регистрирани след основното земетресение в Пловдив от 4,3 по Рихтер, като най-силният вторичен трус е от 2,4. Афтършоковете ще..

публикувано на 18.06.24 в 13:05

Планетариумът в Кърджали се радва на интерес

Планетариумът към Астрономическа обсерватория „Славей Златев“ в град Кърджали се радва на интерес, 3 месеца след официалното му откриване. Това съобщи директорът Агоп Узунбохосян: "Радваме се на интерес. Лека-полека набира скорост, както сред учениците от града и региона, така и сред туристите, които посещават града ни и никой не остава разочарован..

обновено на 18.06.24 в 11:45

Променят цените на таксиметровите услуги

Таксиметровите шофьори искат промяна в цената на предлаганата от тях услуга. Това става ясно в постъпила от тях молба в Общинска администрация Кърджали. Основен мотив за исканите промени в цените са покачването на цените на горивата, разходите за поддръжка на автомобилите, поскъпването на застраховките и техническите прегледи, цената на труда както и..

публикувано на 18.06.24 в 11:37