Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кафето - познатото и непознатото. Или знаем ли какво пием?

3
Велислав Панчев (вляво) и Иван Парнаров
Снимка: Радио Кърджали
Започваме деня си с него. Вдъхваме аромата му. Наслаждаваме се на първата глътка. Пием го след хранене, по време на почивка, на крак. То ободрява и сближава. Независимо дали е чисто или с мляко, горчиво или сладко, горещо или студено, всички обичаме кафето. Познаваме ли го обаче? Знаем ли какво пием? А как се прави хубаво кафе? 

"Хубавото кафе е това, което на нас ни харесва, и е приготвено по начина, който ни харесва. Всичко е въпрос на вкус", каза в сутрешния блок на Радио Кърджали бариста специалистът Иван Парнаров. Това потвърждава и Велислав Панчев - търговец на кафе. "Кафето е напитка за познавачи. Тези, които искат да пият вкусно кафе, техните критерии са различни от тези на човек, който просто иска да изпие едно кафе", обяснява Велислав.

Най-използваните видове кафе са арабика и робуста. Арабиката се характеризира с богата вкусова палитра (плодове, цветя, карамел, ядки). Нивото на кофеин и количеството му е по-малко. По-малко е и съдържанието на масла или т.нар. крема - познатия за всички каймак. Робустата е обратното - богата на масла, прави страхотна крема, а във вкусовия спектър е доста тясна - обикновено вкуса на робустите бива описван като земен, тревист, гумен, обяснява Иван Парнаров. Чиста робуста се пие трудно, но при правилно блендиране и съчетаване с арабика се получава добър баланс, казва той.

Според Велислав Панчев клиентите по принцип търсят хубаво кафе, но предпочитат по-евтиното. Ако е хубаво, но в по-висок ценови клас, не го харесват.

Иван казва, че основните вкусови характеристики, които трябва да имат блендираните кафета, са тъмен шоколад, ядки и карамел. Те могат да бъдат придобити при по-тъмно изпичане на кафето. Всъщност нивото на изпичане е ключово за вкуса, разбира се, след уменията на бариста, т.е. на човека, който го приготвя, смята Иван и обяснява, че едно кафе може да бъде изпечено по 50 различни начина и да придобие петдесет различни вкусови профила.


За съжаление, българинът пие некачествено кафе, смятат двамата специалисти. "В нашия район в заведенията пием горчиво кафе с каймак, което не е вкусно", казва Велислав. 

А що се отнася до "дългото" кафе, то е така наречения "балкански синдром" и не се прави никъде другаде, освен на Балканите, обяснява Иван. Илюзия е, че дългото кафе е по-слабо. Това не е така, дори напротив. На отпиване е "по-рехаво", но има повече кофеин от нормалното. И още нещо - освен повече кофеин, има и канцерогенни вещества. "Кофеинът има ниска разтворимост във вода, която се увеличава прогресивно, ако добавим висока температура и повече време. Иначе казано - в първите 20 секунди от започването на изтичането на еспресото, в чашата първо влизат етеричните масла, след тях така наречените твърди неразтворими частици. След 30-та секунда започва да се разтваря тежкият и истински кофеин. Заедно обаче с други вредни вещества", навлиза в теорията Иван Пърнаров. Той съветва, ако искате да пиете повече кафе, да помолите бармана да напълни чашата до половината с топла вода от машината и да пусне в нея едно нормално или късо еспресо. Така ще бъде хем вкусно, хем няма да е вредно. 

Именно Иван Парнаров е човекът, който обучи тазгодишната бариста-шампионка на България Синем Муса, за която Радио Кърджали вече разказа. Освен първото място на Синем, Иван е горд и с четвъртото на другото кърджалийско момиче - Супита Шенкова. А двамата с Велислав Панчев вече имат амбицията да направят училище за баристи в Кърджали и да обучават и други хора, които искат да изучат тайните на кафето и как да приготвят най-вкусното еспресо. Това е едно от първите неща, с които ще се заемат след настъпването на новата година.

Целия разговор на Станислава Георгиева с Иван Парнаров - бариста специалист и обучител, и с Велислав Панчев - търговец и ценител на кафето, може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

11 ноември – ден на ново начало и духовен портал според нумерологията

Датата 11.11 е една от най-символичните в календара, а според нумерологията тя носи особена енергия на ново начало, духовно пробуждане и сбъдване на мечти . В разговор за Радио Кърджали Петя Радкова – психолог, кармичен нумеролог и създател на Школата по нумерология и квантова психология „Жизнен код“ , обясни защо днешната дата се смята за..

публикувано на 11.11.25 в 11:55

Народът почита Свети Мина и започва вълчите празници

На 11 ноември Българската православна църква почита паметта на Свети Мина – закрилник на семейството, пътниците и лечителите. С този ден в българската народна традиция започват така наречените вълчи празници – период, свързан с вярванията за вълците и тяхната сила. В интервю за Радио Кърджали етнологът Вилдан Расим от Регионалния..

публикувано на 11.11.25 в 10:32
Един от символите на района са конете от древната порода Камарг

Франция, мон амур! Еп.62

В епизод 62 на рубриката „Франция, мон амур!“ на Радио Кърджали, водещият Нурай Садулов представя природния рай Камарг в регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Ще чуете къде  е разположена територията на Камарг. Ще научите на какво се дължи богатото биоразнообразие в този район. Ще разберете какви природни паркове има тук...

публикувано на 10.11.25 в 17:57

Неразделният клас на литераторката Тонка Хаджинакова се събира за нейния поетичен дебют

Ето и част от стихотворението "Малкият принц": МАЛКИЯТ ПРИНЦ   На малка планета сред  тихи звезди  живеел си принц  с големи мечти.  Имал си роза с бодли,  но добра,  която обичал с цяла душа.  .............. Но най-важната среща  била с лисицата.  Шептяла тя с глас като  песен лъчиста:  -„Щом искаш..

публикувано на 10.11.25 в 15:38
град Арл

Франция, мон амур! Еп.61

В епизод 61 на рубриката „Франция, мон амур!“ на Радио Кърджали с водещ Нурай Садулов ще ви запознаем с интересния град Арл в департамента Буш-дю-Рон на регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Ще чуете : Кога е основан град Арл и каква е неговата история? Кой свещен римски император е коронясан тук? Кога градът се присъединява официално..

публикувано на 09.11.25 в 19:39

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във в тората част на предаването ландшафтният архитект Стефани Божилова ще ни разкаже за най-полезните растения и скандинавския мъх. Накрая ще се потопим в тайните на страната на любовта и виното, Франция. Очакват ни още изненади, само  останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно..

публикувано на 09.11.25 в 18:34

Може би в едно дърво е скрита тайната, че можем да горим…

Приложникът Митко Иванов вече 30 години превръща случайни находки от дървен материал в пластики. Понякога дървото трябва много да се обработва, а в други случаи самите форми му подсказват сюжети, особено корените, които имат много причудлив вид. Събирането на дървения материал е най-лесно, когато спадне нивото на язовир Кържали,..

публикувано на 09.11.25 в 17:09