Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кафето - познатото и непознатото. Или знаем ли какво пием?

3
Велислав Панчев (вляво) и Иван Парнаров
Снимка: Радио Кърджали
Започваме деня си с него. Вдъхваме аромата му. Наслаждаваме се на първата глътка. Пием го след хранене, по време на почивка, на крак. То ободрява и сближава. Независимо дали е чисто или с мляко, горчиво или сладко, горещо или студено, всички обичаме кафето. Познаваме ли го обаче? Знаем ли какво пием? А как се прави хубаво кафе? 

"Хубавото кафе е това, което на нас ни харесва, и е приготвено по начина, който ни харесва. Всичко е въпрос на вкус", каза в сутрешния блок на Радио Кърджали бариста специалистът Иван Парнаров. Това потвърждава и Велислав Панчев - търговец на кафе. "Кафето е напитка за познавачи. Тези, които искат да пият вкусно кафе, техните критерии са различни от тези на човек, който просто иска да изпие едно кафе", обяснява Велислав.

Най-използваните видове кафе са арабика и робуста. Арабиката се характеризира с богата вкусова палитра (плодове, цветя, карамел, ядки). Нивото на кофеин и количеството му е по-малко. По-малко е и съдържанието на масла или т.нар. крема - познатия за всички каймак. Робустата е обратното - богата на масла, прави страхотна крема, а във вкусовия спектър е доста тясна - обикновено вкуса на робустите бива описван като земен, тревист, гумен, обяснява Иван Парнаров. Чиста робуста се пие трудно, но при правилно блендиране и съчетаване с арабика се получава добър баланс, казва той.

Според Велислав Панчев клиентите по принцип търсят хубаво кафе, но предпочитат по-евтиното. Ако е хубаво, но в по-висок ценови клас, не го харесват.

Иван казва, че основните вкусови характеристики, които трябва да имат блендираните кафета, са тъмен шоколад, ядки и карамел. Те могат да бъдат придобити при по-тъмно изпичане на кафето. Всъщност нивото на изпичане е ключово за вкуса, разбира се, след уменията на бариста, т.е. на човека, който го приготвя, смята Иван и обяснява, че едно кафе може да бъде изпечено по 50 различни начина и да придобие петдесет различни вкусови профила.


За съжаление, българинът пие некачествено кафе, смятат двамата специалисти. "В нашия район в заведенията пием горчиво кафе с каймак, което не е вкусно", казва Велислав. 

А що се отнася до "дългото" кафе, то е така наречения "балкански синдром" и не се прави никъде другаде, освен на Балканите, обяснява Иван. Илюзия е, че дългото кафе е по-слабо. Това не е така, дори напротив. На отпиване е "по-рехаво", но има повече кофеин от нормалното. И още нещо - освен повече кофеин, има и канцерогенни вещества. "Кофеинът има ниска разтворимост във вода, която се увеличава прогресивно, ако добавим висока температура и повече време. Иначе казано - в първите 20 секунди от започването на изтичането на еспресото, в чашата първо влизат етеричните масла, след тях така наречените твърди неразтворими частици. След 30-та секунда започва да се разтваря тежкият и истински кофеин. Заедно обаче с други вредни вещества", навлиза в теорията Иван Пърнаров. Той съветва, ако искате да пиете повече кафе, да помолите бармана да напълни чашата до половината с топла вода от машината и да пусне в нея едно нормално или късо еспресо. Така ще бъде хем вкусно, хем няма да е вредно. 

Именно Иван Парнаров е човекът, който обучи тазгодишната бариста-шампионка на България Синем Муса, за която Радио Кърджали вече разказа. Освен първото място на Синем, Иван е горд и с четвъртото на другото кърджалийско момиче - Супита Шенкова. А двамата с Велислав Панчев вече имат амбицията да направят училище за баристи в Кърджали и да обучават и други хора, които искат да изучат тайните на кафето и как да приготвят най-вкусното еспресо. Това е едно от първите неща, с които ще се заемат след настъпването на новата година.

Целия разговор на Станислава Георгиева с Иван Парнаров - бариста специалист и обучител, и с Велислав Панчев - търговец и ценител на кафето, може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

„Орфей пее с морето“ събира млади таланти в Приморско

На 7 и 8 септември в Приморско ще се проведе 18-ото издание на Националния детски фолклорен фестивал „Орфей пее с морето“. Форумът събира деца от цялата страна, за да представят най-доброто от българската народна песен и танц. Основен организатор е Младежки комплекс „Хелиос“ – Приморско, а съорганизатори са Националното училище за фолклорни изкуства..

публикувано на 06.09.25 в 16:05

Село Крепост ще събере майстори на традиционни сирена за Празника на крутмача

В село Крепост, община Димитровград, тази неделя, 7 септември, ще се проведе кулинарен фестивал, посветен на традиционното българско сирене куртмача и други автентични местни продукти. Организатор на събитието е Стоян Стоянов – човекът, стоящ зад инициативата „Празник на вкусовете“, която подкрепя и популяризира кулинарните традиции на..

публикувано на 05.09.25 в 16:05

Кирково подготвя Фестивала на плодородието на 13 септември

На 13 септември (събота) в Кирково ще се проведе традиционният Фестивал на плодородието . Събитието се организира от общината и включва културна, кулинарна и музикална програма, както и участие на местни производители. Програмата започва още в началото на седмицата с турнири по футбол и волейбол за Купата на кмета. На 12 септември вечерта е..

публикувано на 04.09.25 в 11:45

Юбилеен фолклорен събор в село Студена – 10 години традиция и музика

На 6 септември в свиленградското село Студена ще се проведе юбилейното издание на фолклорния събор „Песен се пее, хоро се вие край Сакара“. Събитието се организира от НЧ „Св. св. Кирил и Методий“, кметство Студена и Община Свиленград. „Подготвяме се много сериозно – съвместно с кметството и с подкрепата на Община Свиленград, която субсидира събора...

публикувано на 30.08.25 в 16:30

"Кулинарното наследство на Тракия" - елате, и опитайте

Фестивалът „Кулинарното наследство на Тракия“ ще се проведе за дванадесети път в Ивайловград на 5 и 6 септември в защитена местност „Дупката“, представящ традиционни храни и занаяти. С пециален гост-изпълнител на събитието ще бъде обичаната певица Тони Димитрова. Фестивалът ще бъде открит на 5 септември вечерта от кмета Диана..

публикувано на 29.08.25 в 17:13

Стамболово се готви за „Надсвирване 2025“

Националната среща на сватбарските оркестри в Стамболово е сред най-емблематичните форуми на българската сватбарска музика. Началото му е поставено през 1985 г., когато на сцената в хасковското село Стамболово се събират някои от най-добрите народни оркестри в страната. През следващите години, до 1998 г., фестивалът се утвърждава като национален..

публикувано на 29.08.25 в 13:12

Египетски фасул заля пазара в Кърджали, докато смилянският остава дефицит

На пазара в Кърджали търговците предлагат фасул, внесен от Африка.  "Фасулът е от Египет, кака", признават те с леко неудобство. Българският фасул почти не се среща, а причината е в ограниченото производство, разказва за Радио Кърджали Илия Годев от село Смилян – познато като "столицата на фасула". "Годината е средно добра, но ареалът, в който..

публикувано на 29.08.25 в 10:27