Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Д-р Снежана Бакърова: Лекарският труд е леснодостъпен у нас, затова не сме толкова уважавани


Потребителската такса трябва да се вдигне, смята личният лекар в района на Смолянско д-р Снежана Бакърова. Тя даде пример с практики, които донякъде се издържат с таксата, давана от пациентите. От друга страна, ниската такса ще упражни регулативна функция на потока от болни, някои от които злоупотребяват с медицинската услуга. С д-р Снежана Бакърова, разговаря Радка Петкова. 

Таксата "от много години не е вдигана, знаем, че това е акт, който зависи от политиците, това е заложено в закон и смятам, че това умишлено не се пипа. А донякъде потребителската такса има регулираща функция по отношение на потока". 

Колеги на д-р Бакърова от отдалечените райони, "които ги няма и без това са дефицит, разчитат на тази потребителска такса. Да не говорим, че има райони, в които голяма част от населението, е освободена от такава. Педиатрите пък изобщо не работят с потребителска такса, което затруднява до някакъв степен тяхната работа".

За свръхпотреблението на медицински услуги д-р Бакърова поясни: "Има хора, които решават просто масово да потребяват, без да имат нужда, нямат никаква спирачка, решават, че днес, през ден, през два, могат да бъдат в здравната да си мерят кръвно, да си комуникират, което не е ОК. Да, една от функциите на личните лекари не е само да лекуват, но има и такива социални /функции, б.р/, но понякога има свръхпотребление..."

Така се стига до затлачване на амбулаторията и трудности в работата. 

Д-р Бакърова работи в Смилян и други села в района. Налага й се да пътува, за да стигне до болните. В листата й са над 2500 души, което е много за толкова разпръснати населени места. В практиката й има само една медицинска сестра.

За вчерашния ден д-р Снежана Бакърова има прегледани 80 души, при норматив от 25, за да бъде качествена медицинската услуга.

Телефоните й през деня прегряват от обаждания на болни. Хубавото е, че хората се съобразяват с часа, за който са записани.

В обобщение на разговора, д-р Бакърова каза, че "лекарският труд е леснодостъпен у нас, затова не сме толкова уважавани".



По публикацията работи: Радка Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Кремена Станилова, психотерапевт

Съвети за мотивация и постигане на цели през 2025 година

Началото на годината – идеалният момент за нови цели и мотивация. С настъпването на 2025 година, много хора търсят начини да стартират годината по позитивен и целеустремен начин. Кремена Станилова, психотерапевт от Хасково, споделя своите съвети за това как да се мотивираме, да поставим реалистични цели и да намерим баланс в живота си. Защо началото..

публикувано на 03.01.25 в 10:55

Първото бебе за 2025 година в Смолян е момченце

Първото бебе за 2025 година в Смолян е момченце на име Даниел. Първото бебе за новата година се роди в 9:45 часа на 2 януари в АГО отделението на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ – Смолян. Момченцето, което носи името Даниел Емилианов Бакърджиев, тежи 3,450 кг и е дълго 49 см. Родителите му са от Смолян, а това е второто дете в семейството. Съобщи в ефира на..

публикувано на 03.01.25 в 10:35

Януари: от -20° до +15° с валежи и студ

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 20 и минус 15 градуса по Целзий, а най-високите температури ще са между 10 и 15 градуса. Това прогнозират синоптицитеот Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), представяйки прогнозата за времето през януари в страната. През януари се очаква средната месечна температура да..

публикувано на 03.01.25 в 09:35

"Вкусен следобед" на прага на 2025

Следва една рецепта за прочутия залцбургски шницел на Петя Аргирова, която живее в Германия. Какво ядат на Коледа и Бъдни вечер, които тепърват предстоят арменците? Разказва д-р Ахавни Кеворкян. Във втората част на предаването, първо ще ви предложа рецепта за руло с телешко и бамя, по-сочно от гювеч и за френска селска торта. Две..

публикувано на 30.12.24 в 14:03

Как изглежда зимна Виена?

Как посрещат, в Града на музиката и на Мечтите , прочут със Зигмунд Фройд,  операта, в страната на Моцарт, известна  с тортата Гараш, Новата година! Цяла Виена е окъпана от светлини, на коледните базари се продават лакомства, както и дървени библейски фигурки, греяно вино, и разбира се, звучи музика. А с какво е прочута австрийската..

публикувано на 30.12.24 в 13:15

Село Петково се оживи в очакване на 2025-а

В едно от известните родопски села Петково има само една къща за гости, затова пък, доста от петковлии си идват тук, за да пренощуват в собствените си домове. Къщите са стегнати, запазени, малко са порутените. За съжаление, веселби навън, на площада вече няма, но пък удоволствието да прекараш сред природата новогодишната вечер и да се..

публикувано на 30.12.24 в 12:45

Златоград посреща Нова година с пълни хотели

За Новогодишните празници, хотелите и местата за настаняване в Златоград са запълнени на 100 %. Идват основно нашенски туристи, рядко гърци, които иначе предпочитат спа услугите. Заради изравнените цени на хранителните стоки, гърците пазаруват все по-малко в родопския град. Повече за посрещането на Новата година , и за първия по-голям..

публикувано на 30.12.24 в 11:41