Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гробовете край Неделино са от средновековен некропол

Снимка: РИМ Смолян

Част от средновековен некропол от X – XII  век са четирите гроба – три на възрастни и един детски, които  собственици разкриха в ливадата си близо до Неделино, в местността „Барица“, при извършване на строителни работи.

При зачистване на единия от скелетите археолозите са открили два бронзови пръстена. Изображението върху единия дава основание на експертите да направят точната датировка на гробовете. Това обясни за Радио Кърджали археологът от Регионален исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян д-р Николай Бояджиев.

Разположението на труповете – изток-запад, потвърждава предположението, че погребенията са християнски, поясни специалистът. „Обредът е християнки, както и начинът на изграждане на гробовете е типично средновековно – гробната камера е изградена от местни плочести камъни, които ограждат гробовете от всички страни и горе са похлупени с големи плоски камъни. Ориентацията на скелетите е изток-запад – глава на запад, крака на изток, като ръцете на покойниците са скръстени или на корема, или на гърдите, какъвто беше и нашият случай. Така че можем със сигурност да кажем вече, че се касае за средновековен некропол, от който на този етап, при тези изкопни работи, случайно се попада на четири гроба“, описа археологът.

Д-р Бояджиев допусна, че е възможно в непроучената все още част на местността да има още гробове. Има голяма вероятност наблизо да е имало селище, щом има некропол, считат специалистите. Към момента не са известни исторически източници, които да сочат средновековно населено място в близост. „През столетията се е свличала пръст и на повърхността не личи нищо. Теренът е ливада, по-рано вероятно е била обработвана като нива. Тоест гробовете са доста надълбоко“, поясни д-р Бояджиев.

В момента обектът е временно консервиран. Очаква се комисия от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата да предпише по-нататъшни действия по опазване и проучване на обекта. „Не мога да се ангажирам със срокове, времето в момента не е благоприятно“, поясни д-р Николай Бояджиев.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Никола Чанев

Чанев свиква среща за околовръстния път на Кърджали

Областният управител на Кърджали Никола Чанев ще инициира среща с представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция „Пътна инфраструктура“, за да коментират перспективите за изграждането на обходен път. Той е изискал и информация за забавеното начало на основния ремонт на пътя за Маказа в участъка от входа на..

публикувано на 01.05.24 в 17:22

Десетки задържани в Турция след забрана на първомайските митинги на площад Таксим в Истанбул

Турската полиция задържа десетки протестиращи, които се опитваха да съборят барикадите в различни квартали на Истанбул, след като властите забраниха първомайските митинги на централния площад Таксим в града, предаде Ройтерс.  В квартал Бешикташ полицията задържа най-малко 30 леви протестиращи, които крещяха "Таксим не може да бъде..

публикувано на 01.05.24 в 14:11
Момичета от СУ “П. Р. Славейков” лазаруват

Девойки от “Славейков” пресъздадоха обичая "Лазаруване"

Група девойки от 9 и 10 клас на СУ “П. Р. Славейков” представиха обичая "Лазаруване".  Рано сутрин, преди Лазаровден, те посетиха заместник-кмета на община Кърджали Веселина Тихомирова, областния управител Никола Чанев, началника на РУО-Кърджали Ангелина Костова, както и директора на училището Милко Багдасаров и заместниците му, за да честитят..

публикувано на 27.04.24 в 15:52

Лазаровден е

Момичетата от Школата по етнография и краезнание към ОДК с ръководител Нели Карабашева пресъздадоха пролетния момински обичай "Лазаруване" в двора на детския комплекс.  Пред дошлите на празника деца и родители, малките лазарки, облечени с пъстри носии и закичени с цветя, разказаха за традициите и обичаите за Лазаровден, пяха лазарски песни, играха хора..

публикувано на 27.04.24 в 14:05

БСП ще определи на пленум кандидатските листи за изборите

Пленум на БСП определя кандидатските листи за парламентарните и за европейските избори. Общинските и областните конференции за евровота вече са се състояли във всички партийни структури в страната. Излъчени са около 100 номинации за представители в Европейския парламент, от които ще бъдат определени листите с кандидатите.  Хора с обществен опит и..

обновено на 27.04.24 в 12:05
Даниела Петрова

Общинският съветник Даниела Петрова предлага мобилно туристическо приложение за Кърджали

Общината да възложи изработването и въвеждането на мобилно приложение, с което туристите да се ориентират по-лесно в туристическите обекти в Кърджали. Това предложи на последната сесия на Общинския съвет председателят на Постоянната комисия по европейски проекти и туризъм Даниела Петрова. За Радио Кърджали тя обясни: "Посредством мобилното приложение..

публикувано на 26.04.24 в 15:43

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09