Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниел Палазов от "Славейков" е национален победител в СТЕМ конкурс


Осмокласникът от Средно училище „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали Даниел Палазов е обявен за национален победител в 6-ия Национален конкурс за STEM науки в България, организиран от EDUTECHGFLAG. Младата надежда на школата WhiteHat към училището кандидатства със своя авторски проект „Умален модел на училището ми“ и безапелационно спечели първото място и званието национален победител в раздел STEM и Арт (STEАM) 2022.

Даниел подари 3D макета на директора Милко Багдасаров, който е и ръководител на школата WhiteHat. Момчето е работило по него в пълна тайна в свободното си време с дни, а когато бил доволен от постигнатия на екран резултат, използвал 3D принтера в СТЕМ центъра на СУ „П. Р. Славейков“. Директорът Багдасаров се поинтересува детайлно за подготовката и реализацията на проекта, заемащ вече лично място в кабинета му. Той е категоричен, че трудът заслужава тази награда и дори по-високи отличия.

За Дани в момента предстои подготовка на доклад за „Умален 3D макет на училището ми“ заедно с научния ръководител Милко Багдасаров, който ще изнесе на 3-та Национална конференция с международно участие “SMART STEM Образование и иновации“ 2023 г. от 13 до 15 април. Като национален победител там той  ще получи сертификат, книга STEM УЧЕНИЧЕСКИ ПРОЕКТИ и златен медал. Освен това ще влезе в съревнование и за спечелване на първо място в категория STEM EXCELLENCE в името на доц. д-р Дойно Петков.

Освен Даниел в конференцията с общ доклад ще участват и други двама членове на WhiteHat – деветокласниците Сейрула Лютви и Любомир Колев. Разработката им е на тема „Специализирани клубове за развитие в STEM среди“.

В специализираното издание на наградените от националния конкурс учители пък ще бъде включена статията „Интерактивни учебни занятия по чужд език“ на Невена Ангелова, преподавател по английски и испански език в СУ "П. Р. Славейков", гр. Кърджали. За отпечатаната статия Невена Ангелова получава не само признание, но и квалификационен кредит. Тя също ще участва в 3-та Национална конференция с международно участие “SMART STEM Образование и иновации“ 2023.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Недостигът на вода създава сериозни проблеми в малките населени места в област Кърджали

Недостигът на вода създава сериозни проблеми на жителите на малките населени места през летния сезон, констатираха областният управител Ресми Мурад и управителят на ВиК инж. Славчо Славков.   Засушаването и намаляващият дебит на кладенците налага да се търсят нови водоизточници, да не се прахосва питейна вода за комунално-битови нужди, както и да..

публикувано на 05.07.24 в 11:51

Основатели на областната структура на ДПС в Кърджали подкрепят Ахмед Доган

Деветима основатели на областната организация на ДПС в Кърджали, между които е и бившият областен председател на партията и бивш кмет на Джебел Бахри Юмер, излязоха с декларация в подкрепа на почетния председател на Движението Ахмед Доган. Бахри Юмер: „Ние не искаме партията да се управлява еднолично. Никой нищо не пита регионалните..

публикувано на 05.07.24 в 10:48

Община Кърджали започна премахването на излезли от употреба автомобили

Община Кърджали уведомява собствениците на излезли от употреба моторни превозни средства /ИУМПС/, че започна процедурата по принудителното премахване от улици и терени общинска собственост.   Преместените ИУМПС ще се съхраняват на следния адрес: гр. Кърджали, База на ОП „Озеленяване, благоустройство и чистота“, ул. „ Язовирска“ № 19 за 14 дневен срок в..

публикувано на 05.07.24 в 08:53

Новите общински съветници в Хасково полагат клетва

Новоизбраните общински съветници в Хасково ще положат клетва днес. Изборите за Общински съвет се проведоха на 23 юни, след като вотът от миналата година беше касиран. 41 са общинските съветници от девет партии и коалиции, като най-многобройна е групата на ГЕРБ - 17 представители. Втори са ДПС с 11 съветници. ПП-ДБ, БСП и ИТН имат по един общински..

публикувано на 05.07.24 в 08:45

МВР отбелязва 145 години от създаването си

МВР отбелязва 145 години от създаването си днес.Тържествената церемония ще започне в 9:00 часа пред Паметника на Незнайния воин с водосвет на знамената и полагане на венци. При храм-паметникa "Александър Невски" ще бъде подредена специализирана техника, която служители ползват в ежедневната си работа. В 10:30 часа пред Паметника на полицаите, загинали..

публикувано на 05.07.24 в 08:38

Очаква ни слънчев петъчен ден

Днес ще преобладава слънчево време. Главно над източна България ще има купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Вятърът все още ще е със западна компонента, предимно слаб. Температурите ще се повишават и максималните ще бъдат между 28° и 33°, в Кърджали около 29°, Хасково 31°, Смолян 23° . Над Беломорието също ще е..

публикувано на 05.07.24 в 08:04

Отличиха служители на МВР

Полицаи, пожарникари и жандармеристи са наградени във връзка с професионалния им празник – 5 юли. Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов с писмена похвала е награден директорът на РДПБЗН-Кърджали комисар Сергей Заимов, а с обявяване на благодарност – главен инспектор Митко Николов, началник на РСПБЗН-Кърджали. Главният секретар на..

публикувано на 04.07.24 в 17:32