Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доброволци набират помощи за спасяване и на животните след земетресението

Животните също се нуждаят от спасяване
Снимка: Фейсбук на HAYTAP

Доброволците от „Спасение Кърджали“ събират помощ за пострадалите и осиротели след земетресението животни в Турция.

До края на деня днес (13 февруари) все още има възможност хората, които желаят, да направят дарение. Няма събирателен пункт, затова да изпишат „Спасение Кърджали“ във фейсбук и така да се свържат с Жанета Богданова, за да уточнят начина, по който да предадат дарението си, препоръча тя.

Най-необходимо за животните на този етап е храната, разбира се, топли завивки и за тях. … Антибиотици, спирт, дезинфектанти, болкоуспокояващи за тях … спринцовки, системи … така, както и при хората“, каза Жанета Богданова.

Изключително необходими са също спални чували за хора, защото спасителите, които работят на място, предоставят своите на пострадали, разказа още Богданова.

Набират се рингер, глюкоза, латексови ръкавици, превързочни материали, антибиотици за кучета и котки, обезболяващи за кучета и котки, подложки (пелени за еднократна употреба 60/60 или 60/90), храна за кучета, котки, птици, по възможност малки пакети и консерви, котешка тоалетна-пясък и др.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 40 висши училища не отвориха врати заради протест

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията. Исканията ни са..

публикувано на 20.05.24 в 17:08

Една писмена работа е анулира в област Кърджали по време на втората матура

Една писмена работа е била анулирана в Ардино по време на днешния държавен зрелостен изпит по избираем предмет. Това съобщи за Радио Кърджали Снежа Калитвенцова, началник отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионалното управление по образованието в Кърджали. Тя уточни, че за двете проведени задължителни матури - в петък и..

публикувано на 20.05.24 в 16:42
20 хиляди декара са засегнати от скакалците в област Кърджали

Марокански скакалци нападнаха Кърджалийско (ОБНОВЕНА - ВИДЕО)

Областната епизоотична комисия в Кърджали заседава в понеделник, 20 май, във връзка с обявения от министъра на земеделието каламитет на марокански скакалци в Кърджалийско.  Засегнати са над 20 хиляди декари площи, най-силно в землището на община Черноочене, съобщиха от Областната управа.  Комисията реши да бъдат предприети незабавни..

публикувано на 20.05.24 в 15:47

Прокуратурата протестира прекратяването на делото за катастрофата с Лютви Местан

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе протест срещу определението на Окръжния съд за прекратяване на съдебното производство за катастрофата с участието на Лютви Местан край село Загорско, при която загина 6-месечно бебе.  Съдът се произнесе на 13 май по внесения обвинителен акт срещу Юсеин Ахмед и Лютви Местан  за причиняване на смърт по..

публикувано на 20.05.24 в 14:22

Няма интерес от бременни в Кърджали към ваксината срещу коклюш

Един нов случай на коклюш е регистриран на територията на област Кърджали през изминалата седмица. Заболялата е жена на 45 г. С нея установените случаи в областта стават общо девет - пет през април и четири до момента през май. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали директорът на Регионалната здравна инспекция в Кърджали д-р Виктор Кирчев.  Според него..

публикувано на 20.05.24 в 12:01

Няма да има ощетени на матурата по български заради техническата грешка

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. "Това е технически проблем, който..

публикувано на 20.05.24 в 11:11

Облачно, но топло е времето в понеделник

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология времето в понеделник ще е предимно облачно, с краткотрайни валежи от дъжд в Западните Родопи. В  отделни югозападни райони и ще прегърми. Привечер валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва и намалява. В района ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури в страната ще..

публикувано на 20.05.24 в 10:39