Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Държавата се отказва от дезинфекцията на автомобили по границата с Турция

Дезинфекцията на автомобили, извършвана на граничните пунктове между България и Турция - Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново, е вече преустановена, съобщиха от Министерството на земеделието. 

Епизоотичната обстановка в Турция се определя като "значително подобрена" и се отбелязва, че значително е намалена опасността от внасяне на екзотични и особено опасни болести от Турция в България и ЕС.

Със заповед на министъра на земеделието, считано от 13.03.2023 година, дезинфекционните мероприятия, извършвани на граничните пунктове между Република България и Република Турция (Капитан Андреево, Лесово и Малко Търново) са преустановени. В случай на влошаване на епизоотичната обстановка в Турция българската държава е в готовност да ги поднови, се посочва в съобщението.

"Заповедта е издадена по предложение на изпълнителния директор на БАБХ на база получено становище от Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), което оценява епизоотичната обстановка в Турция като "значително подобрена". Заключението води до оценка, че опасността от пренос на екзотични и особено опасни болести от Турция в България и ЕС е значително намалена.

Дейността по чл. 190, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) представлява профилактична дезинфекция и дезинсекция на влизащите в страната превозни средства през граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) на Република България при обявена епизоотична обстановка, с оглед недопускане възникването и разпространението през ГКПП с Република Турция на епизоотични заболявания по животните на територията на страната и в ЕС.

Към днешна дата, за разлика от предходни периоди (2013 - 2018г.), ситуацията в европейската част на Турция и особено в Одринския виалет е придобила благоприятен характер, поради което наличието или липсата на дезинфекция на влизащите в страната превозни средства не влияе на проникването на причинителите на екзотични и особено опасни болести по животните в Република България".

Повече от 10 години т. нар "златен гьол" на граничните пунктове с Турция генерира скандали. Той беше причина за отстраняването на един от директорите на Агенцията по храните още през 2013 г , и получи прозвището Златен заради сериозните печалби, които частната фирма генерира от събирането на такса – дезинфекция на автомобилите, преминаващи през границата.  

Договорът на Агенцията по храните с частната фирма изтече на 12 март тази година, а още в началото на януари служебният министър на земеделието Явор Гечев обяви, че държавата си връща контрола върху дезинфекцията на превозните средства и изпраща двумесечно предизвестие за прекратяване на договора с фирмата. Епизоотичната обстановка в Турция сега не налага такъв контрол, а при промяна на ситуацията държавата е готова да реагира и да поднови дезинфекцията, уверяват от агроведомството. 


По публикацията работи: Божидар Събев
Вижте още

Сътрудничеството между България и Турция в енергетиката и транспортните проекти дава нови възможности за развитие на целия регион

Сътрудничеството между България и Турция в областта на енергетиката и общите транспортни проекти дава нови възможности за развитие на целия регион. Това подчерта президентът Румен Радев, който е в Анкара за церемонията по встъпване в длъжност на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.  На въпрос: "Очаквате ли промяна в отношенията на България и..

публикувано на 03.06.23 в 17:32

Дует "Шик" ще пеят в "Нощта на Орфей"

Дует "Шик" ще пеят на фестивала "Нощта на Орфей", който тази година ще се проведе на 17 юни. Талантливите музиканти Вили и Краси Гюлмезови ще изпълнят за своите почитатели най-популярните си хитове и най-новите си песни. По традиция посетителите на културната проява ще бъдат посрещнати край археологическия комплекс "Татул" с чаша вино от организаторите..

публикувано на 03.06.23 в 15:38

Ето колко са повишени цените на плажовете в Гърция

Повишени са цените на плажовете в Гърция. Плаща се чадър и шезлонг в зависимост от близостта до морето. Общинските плажове са безплатни. Навсякъде това лято се наблюдава поскъпване на плажните услуги, констатираха вече туристите. В област Атика, където през уикенда почиват жителите и гостите на гръцката столица, цените са поне с 25% по-високи от..

публикувано на 03.06.23 в 12:37
Плаж на о-в Крит, 15 юни 2022 г.

Засилени мерки по пътищата в Гърция заради почивните дни

Пътна полиция в Гърция въведе завишени мерки за контрол във връзка с трите почивни дни в страната. Трафикът и проверките са засилени. Цената на бензина се покачва. Засилен е контролът на трафика на входните и изходните артерии на градовете. Увеличен е броят на контролиращите екипи. Действа забрана за движение на товарни автомобили в натоварени..

публикувано на 03.06.23 в 12:29
с. Широка лъка

Започва конкурсът "Широка лъка пее, свири и танцува“

Петият национален фолклорен конкурс „Широка лъка пее, свири и танцува“ 2023 ще се проведе в автентичното родопско село. Основните цели на популярното фолклорно събитие са да съхранява и популяризира уникалността на българския музикален и танцов фолклор. Над 900 са участниците в конкурса от цялата страна, който тази година е на името на голямата родопска..

публикувано на 03.06.23 в 10:24
Президентът Радев (вдясно) връчи на Николай Денков от ПП/ДБ проучвателен мандат  за съставяне на правителство - 29 май 2023

Президентът приема Денков в понеделник в 11:00 часа

На 5 юни, понеделник, от 11:00 часа на "Дондуков" 2 президентът Румен Радев ще приеме кандидата за министър-председател Николай Денков, посочен от втората по численост в 49-ото Народно събрание парламентарна група на "Продължаваме Промяната – Демократична България", на когото съгласно конституционната процедура връчи втория проучвателен мандат за..

публикувано на 03.06.23 в 08:36

Черешова Задушница е

Днес в Черешова Задушница. В православния календар тя е един от трите съботни дни през годината за всеобщ помен на починалите. Отбелязва се преди големия християнски празник Петдесетница, който е утре - на 50 дни след Възкресение Христово, Денят на Христовата Църква. Задушницата се нарича Черешова, защото по това време на годината това е..

публикувано на 03.06.23 в 08:32