Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антимафиоти откриха в България картина за десетки милиони на Джаксън Полък

Картина на световноизвестния художник Джаксън Полък е открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби за борба с организираната престъпност под координацията на Европол. Това научи БНР от свои източници. По оценка на експерти цената на подобна картина може да достигне до милиони евро.

От свои източници близки до разследването БНР научи, че операцията, в която участва и Главната дирекция за борба с организираната престъпност, е проведена на територията на София, Атина и на остров Крит. Тя е насочена срещу трафика на културни ценности и е имала за цел да неутрализира дейността на организирана престъпна група.

В рамките на акцията е намерена и картината, в чиито долен десен ъгъл се чете името на световноизвестния художник.

До момента са задържани трима гръцки граждани и един българин.

Намерената картина е била предадена на специалисти от Националната художествена галерия. Експертизата е установила, че става дума за оригинална некаталогизирана творба на световноизвестният художник Джаксън Полък от 1949 година.

Според експерти цената ѝ в аукционна къща би могла да достигне до 50 милиона евро.

При паралелни действия извършени от гръцката полиция на остров Крит и в Атина са иззети общо пет други картини на известни автори. 


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Зрелостници ще получат максималния брой точки от проблемната задача в матурата

Всички зрелостници ще получат максималния брой от 4 точки от проблемната задача в матурата по български език и литература. Това заяви служебният министър на образованието Галин Цоков в интервю за Българската национална телевизия. “При някои принтери заради настройка не излезе самата диаграма. Всъщност, числата, цифрите, свързани с нея. Това е някъде,..

публикувано на 21.05.24 в 10:40

Пет общини в област Кърджали са засегнати от мароканските скакалци

Пет общини в област Кърджали са засегнати от мароканския скакалец, заяви директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Грозев и уточни, че инспекторите от растителна защита от два месеца обследват площите в цялата област. От 13 до към 20 декара са засегнатите площи. Засегнати са общините Кърджали, Черноочене, Джебел,..

публикувано на 21.05.24 в 10:08

Отново 24-часова стачка в Гърция

24 часова стачка днес в Гърция. Протестират служителите в държавния сектор срещу високите цени и данъци и ниските заплати. Блокиран е транспортът. Стачката засегна силно обществения транспорт. Железничарите спряха влаковете с искане за по-добро финансиране на железопътната мрежа, за да се гарантира сигурност на пътниците. С почасово спиране на работа..

публикувано на 21.05.24 в 10:20

Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го..

публикувано на 21.05.24 в 08:45

Предимно слънчев вторник

Днес ще преобладава слънчево време. След обяд над западната половина от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно в планинските райони ще превали краткотраен дъжд. Ще има и гръмотевици. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от изток-югоизток. Преобладаващите максимални температури ще бъдат между 22° и 27°,..

публикувано на 21.05.24 в 08:05

Над 40 висши училища не отвориха врати заради протест

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията. Исканията ни са..

публикувано на 20.05.24 в 17:08

Една писмена работа е анулира в област Кърджали по време на втората матура

Една писмена работа е била анулирана в Ардино по време на днешния държавен зрелостен изпит по избираем предмет. Това съобщи за Радио Кърджали Снежа Калитвенцова, началник отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионалното управление по образованието в Кърджали. Тя уточни, че за двете проведени задължителни матури - в петък и..

публикувано на 20.05.24 в 16:42