Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кърджали отбелязват Деня на Тракия

В Деня на Тракия - 26 март, в 12 часа в Кърджали ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметниците на Капитан Петко войвода и Димитър Маджаров и пред паметната плоча на войводата Стоян Терзиев. Инициативата е на Тракийското дружество "Димитър Маджаров" в Кърджали. Оттам канят родолюбивите граждани да се включат в отбелязването на Деня на Тракия и отбелязват, че цветя на признателност ще бъдат поднесени и пред останалите паметници в областта.

Навършват се 110 г. от извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. Тази решителна победа кара турското командване да поиска примирие и това поставя началото на края на Първата Балканска война. В обсадата българите за пореден път показват своя невероятен кураж и невиждана смелост. В името на светлия идеал за обединение, родната армия извършва подвиг, който завинаги остава диря в сърцата на целия народ.

Датата е обявена за Ден на Тракия и посветена на подвига на българските воини, паднали по тракийските полета и на саможертвата на хилядите българи - тракийски бежанци, отдали живота си за род и родина.

За изстрадалите тракийци и техните потомци той става празник и от 2006 година насам се чества официално. 

Българският съюз на тракийските организации координира своите членове в цялата страна за провеждане на празненства, съпътствани с поднасяне на  венци и цветя пред паметниците на героите на Тракия. Тракийското дружество "Димитър Маджаров" в Кърджали посвети празничен концерт на Деня на Тракия. Той се проведе на 18 март в читалището в Джебел.


По публикацията работи: Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Представят втори том на енциклопедия "Тракия"

Първото представяне на новоиздадения втори том на енциклопедия „Тракия“, издание на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт ще бъде на 29 май н Народната библиотека "Кирил и Методий". Водещ ще бъде акад. Иван Гранитски, а книгата ще бъде представена от Стоян Райчевски и другите автори.  Вторият том е част от поредица...

публикувано на 28.05.24 в 02:57

Отмениха бедственото положение, обявено заради скакалците в Чернооченско

Отменено е бедственото положение в Чернооченско, което беше обявено на част от територията на общината след обявен от Министъра на земеделието и храните каламитет - масова поява на марокански скакалци.  Засегнати бяха хиляди декари основно пасища и ливади.  Общината беше с най-голяма площ, засегната от вредителите и първа обяви „война“ на..

публикувано на 27.05.24 в 20:40
Всички близо 55 хил. четвъртокласници у нас се явяват днес на национално външно оценяване по български език и литература.

968 четвъртокласници се явиха на национално външно оценяване по български език в област Кърджали

968 четвъртокласници в област Кърджали се явиха на националното външно оценяване по български език и литература. До изпита са допуснати 1020 ученици, но 52-ма от тях не са се явили. Тестът се е провел в 55 училища в областта. Това съобщи за Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. "Изпитът протече..

публикувано на 27.05.24 в 17:40

Само две общини - Крумовград и Ардино, не са засегнати от марокански скакалци

Приключи третирането от въздуха на засегнатите от марокански скакалци площи в общините Черноочене и Кърджали, които са общо около 14 хиляди декара. До края на седмицата по график ще продължи пръскането и в останалите общини от областта. Засегнати са предимно пасища и ливади, общата площ е 20 хиляди декара. Само в две общини - Ардино и Крумовград не се..

публикувано на 27.05.24 в 17:24

Отличие за проявен висок професионализъм за медици от Кърджали

Екип от спешни медици от Мултипрофилно спешно отделение на МБАЛ „Д-р Ат.Дафовски” АД получиха награда за проявен висок професионализъм с бързи и адекватни действия, при пациенти с животозастрашаващо състояние - това са Д-р Лейла Сали -Мехмед-лекар ординатор спешна медицина и медицинските специалисти Тезджан Мехмед,..

публикувано на 27.05.24 в 17:13
производител

Ниските субсидии оскъпяват продукцията, твърди Бойко Синапов

По-ниските субсидии, които получават българските земеделци и фермери в сравнение с колегите си от другите европейски страни, са една от причините за оскъпяване на родната продукция, твърди Бойко Синапов, председател на "Обединени български животновъди". "Примерно, не може едно говедо в Гърция да получава 200 евро примерно, а в България 200 лв. Няма как..

публикувано на 27.05.24 в 13:02

Борбата срещу мароканските скакалци продължава в общините Кърджали и Джебел

Продължава пръскането със селскостопанска авиация срещу марокански скакалци в област Кърджали.  Днес се третират площи в общините Джебел и Кърджали.  На територията на община Джебел хеликоптери ще пръскат в село Купците, а в община Кърджали в селата: Севдалина, Скална глава, Зайчино, Багра, Охлювец, Божак, Голяма бара, Чилик, Невестино. Площите в..

публикувано на 27.05.24 в 11:52