Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът: Младите не бягат от Чакаларово

4
300-годишният полски бряст, с обиколко 4,2 м, висок 25 м, защитен от 1975 г., посреща туристите в с. Чакаларово
Снимка: Галина Стефанова

Изборите идват и си отиват. Ние обаче оставаме и живеем заедно. Трябва да мислим как да си решаваме проблемите. Това е философията на хората, които живеят в кирковското село Чакаларово. То се намира на границата с Гърция. В планината. Няма голямо текучество. Ходят, където ходят нашите хора, но винаги се връщат, харесва си им тук, казва кметът Иван Хайтов. Това е първия му мандат.

Иван Хатов, кмет на с. Чакаларово

Чакаларово е живо селото. В него живеят около 950 души, макар по адресна регистрация да са поне 1100. Има училище, детска градина, магазини, аптека, поща. Личен лекар се грижи за здравето на хората. Много от жените работят в шивашките цехове, мъжете пък работят в дърводобива. За свободното време на многото млади хора са организирани групи за народни танци, а също и курс по коран. Извънкласното време на децата е осмислено със занимания по футбол, по танци и други занимания.

Около 4 млн. лв. са инвестициите в инфраструктура за последните 3,5 г.

Около 4 млн. лв. са вложените инвестиции за подобряване на инфраструктурата в селото в мандата на кмета Иван Хайтов, сочат изчисленията му. Подменена е водопроводната мрежа, асфалтирани са площада и улици.

Хората милеят и за гората, която ги храни – покрай дърводобив,  туризъм. В края на миналата година всички се вдигнаха като един, без значение от партийни и други пристрастия и различия и потушиха огромния пожар, който заплашваше да погълне цялата гора и дори къщите им.

Затова, вероятно, младите хора остават или се връщат на село, поддържат бащините си къщи и правят селото не просто място за живеене, а дом, коментира кметът.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02