Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празноти в закона предизвикват създаването на незаконни сметища

Иван Хайтов, кмет на с. Чакаларово
Снимка: Галина Стефанова

Празноти в законодателството водят до един от сериозните проблеми в селата – липсата на близко до населеното място сметище. Това разказа пред Радио Кърджали кметът на кирковското село Чакаларово Иван Хайтов. Налага се хората  да извозват строителния отпадък например, на поне 20 км. Не мога да налагам глоби, когато няма посочено място наблизо, където да се извозва отпадъка, недоволства управленецът.

Друг сериозен проблем е свързан с безстопанствено пуснатите да пашуват домашни животни. Ниските глоби позволяват на хората да не се съобразяват със закона, обяснява кметът. Простите изчисления на нарушителите сочели, че им излиза по-евтино да си плащат глобите, отколкото да наемат пастир. Свободно движещите се обаче домашни животни не рядко попадат на пътното платно и са сериозна заплаха за движението, като създават предпоставки за катастрофи, тревожи се Хайтов.

Подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37

Българите живеят по-дълго от гражданите на другите страни от Евросъюза

По данни на европейската статистика българите живеят по-дълго и в добро здраве в сравнение с гражданите на останалите страни-членки на Европейския съюз. България изпреварва с повече от 4 години средните нива за Евросъюза на фона на най-ниската очаквана продължителност на живот и дълго нерешените проблеми в здравеопазването у нас. България се класира..

публикувано на 28.09.24 в 11:40

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат трансграничното сътрудничество

Български и гръцки частни съдебни изпълнители обсъждат на конференция трансграничното сътрудничество, включително и по производства, по които осъдени в едната държава пребивават в другата. Според Георги Дичев, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, добра основа за взаимодействие са законодателни промени, влезли в сила от началото на..

публикувано на 28.09.24 в 10:08

Антония Рангелова: Учителите по физическо трябва да запалят искрата към спорта

За 10-та поредна година най-старото светско училище в Източните Родопи - "Отец Паисий" в Кърджали отбелязаха Европейския ден на спорта в училище. На събитието ще присъстваха много гости, сред които Златното момче на кърджалийския бокс - Ергюнал Сабри, Радостина Лулова - абсолютен шампион на България и национален рекордьор по силов..

публикувано на 27.09.24 в 16:48

Часовете по физическо възпитание: Достатъчни ли са за децата ни?

На днешния 27 септември отбелязваме Европейския ден на спорта в училище, а темата за физическата активност на подрастващите придобива все по-голяма важност в светлината на тревожни статистики. По данни на Световната здравна организация, 32% от децата между 5 и 15 години в България са със затлъстяване, което поставя страната ни сред десетте водещи..

публикувано на 27.09.24 в 16:00