Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Внос на агнешно месо подбива пазара в Кърджалийско

Снимка: Мехмед Реджеб

Внос на агнешко месо подбива пазара за фермерите от Кърджалийско. В навечерието на Великден хиляди животни остават в оборите заради дъмпингови цени. Това казва фермерът Владимир Хаджиев от крумовградското село Гулийка, който има 500 овце.

"Българските фермери не могат да изкарват пари. Оцеляват засега, на кой докогато му писне. Ако продължава така немного време, родно производство почти няма да има или ще се сведе до някакъв минимум."

300 агнета на Хаджиев чакат, но търговците ги няма.

"Ако те търсят, е рядкост. Трябва да звъниш, да питаш – каква им е цената, кога могат да дойдат, евентуално, да ти ги вземат. Предпочитат вносно евтино."

"Това агне, за да го произведе фермерът, то е яло. Живо тегло, както се купува по принцип, 10 лева му е нормалната цена на агнето. Но няма никой да ги получи тия пари - ще останат само мечта. Защото има вносно. Вносното е по-евтино. В магазинната мрежа, което е по-евтино, то ще върви. Де факто търговецът ще купува вносни агнета, ще ги разфасова и готово..."

Миналата година положението е било същото, спомня си фермерът.

"По-малко от месец, вносът от Македония беше дошъл вече. И ги продавахме на 8 лева. От миналата година до тая година, предвид всичките скъпи фуражи, които сме купували миналия сезон, не знам как би станало цялото това нещо."

В магазините килограм агнешко е над 20 лева. Ако животното е от ферма в Кърджалийско, цената трябва да е 28-30 лева, пресмята Владимир Хаджиев. По думите му обаче "няма никой да ги получи тия пари, ще останат само мечта".

Българските производители свалят цената, за да вървят продажбите. Иначе животните ще останат по оборите, "което въобще не е добре".

"10 лева живо тегло съм обявил", уточнява Хаджиев.

До момента Владимир Хаджиев е продал единици животни. Смята, че шансът се стопява заради вносното месо. Очаква загуба между 15 и 20 000 лева за един сезон.

"И просто потъваш, от един път", описва ситуацията в стопанството си фермерът Владимир Хаджиев от Крумовградско.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Оранжев код за интензивни валежи в Кърджал, Хасково и Смоялн

През нощта в Западна и Централна България валежите и гръмотевичните бури ще продължат. Има условия и за градушки. По-интензивни ще са явленията на места в Централна Северна и в Югозападна България. След полунощ от северозапад явленията ще затихват и спират, а валежната зона ще се премества на изток. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от..

публикувано на 02.07.24 в 19:05

Продължава ремонтът на църквата "Свети пророк Илия" в с. Николово

Продължава ремонта на покрива на167-годишният храм "Свети пророк Илия" в село Николово. Целта е да приключи до храмовия празник. Следващата стъпка е да се съберат средства за да бъдат възстановени стенописите в храма. Това каза за Радио Кърджали отец Ангел Стаматов.

публикувано на 02.07.24 в 17:30

Инфраструктурата и липсата на вода са проблемите обсъждани при областния управител на Кърджали

Инфраструктурата и липсата на вода са сред основните проблеми, които новоназначеният областен управител на Кърджали Ресми Мурад е обсъдил на първите срещи с народни представители и кметове.

публикувано на 02.07.24 в 17:02

Европейската комисия одобри плановете за държавна помощ за "Български пощи"

Европейската комисия одобри според правилата на ЕС за държавната помощ плановете на България да отпусне на "Български пощи" помощ за преструктуриране до 25,51 милиона евро (50 милиона лева). Планът за преструктуриране съдържа пакет от мерки за рационализиране на дейността на дружеството, оптимизиране на неговата мрежа и намаляване на разходите...

публикувано на 02.07.24 в 15:14

Структурите на ДПС от обалст Кърджали изпратиха отворено писмо до Доган

С декларации в подкрепа на депутата от ДПС Рамадан Аталай, от когото областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си заради незадоволителните резултати от изборите, излязоха местните организации в Асеновград, Кричим, Куклен и Първомай. Във фейсбук групата "Аз подкрепям Ахмед Доган" декларации с искане за намесата на почетния председател на..

публикувано на 02.07.24 в 14:32

"Хасково рок 2024" на 5 и 6 юли с благотворителна кампания

За поредна година Община Хасково и Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни организират най-грандиозното рок-събитие в региона "Хасково рок".  Фестът приема на една сцена класически рок музиканти и млади талантливи изпълнители от Хасково и региона.  Рок-маратонът се провежда на откритата сцена в комплекс..

публикувано на 02.07.24 в 13:55

36 заглавия участват в Международния документален „Родопи филм фест“

 За четвърта поредна година Международният документален „Родопи филм фест“  ще очаква своите зрители от 11- 14 юли в град Смолян. Програмата ще направи преглед на 36 заглавия от България и света, входът отново е свободен. Основният акцент на фестивала е поставен върху музикалните филми, за това фестивалното мото тази година е „Слушай музиката!“ Точно..

публикувано на 02.07.24 в 13:42