Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Нов сървър и диагностична станция закупи болницата в Златоград

Община Златоград закупи PACS сървър и диагностична работна станция за общинската болница "Проф. д-р Асен Шопов".

Чрез модерната технологична придобивка ще се създаде архив на всички образни изследвания, снети от апаратите за диагностика – рентген, скенер и мамограф.

Благодарение на нея ще се направят електронни досиета на пациентите, което ще позволи и развитието на телемедицината в района.

Чрез уеб базирано приложение завеждащите отделения, както и общопрактикуващите лекари ще имат достъп до образните изследвания.

Доставката е по проект, спечелен от община Златоград по българо-гръцкта програма Интеррег V-A.

В предходни етапи на проекта за здравното заведение са закупени мамограф, който впоследствие се дигитализира, медицинско оборудване, сред което кислороден концентратор, кислородни бутилки, оксиметър за пръст, теглилки, болнични легла – обикновени и за интензивна грижа.

Доставена бе и линейка, която да обслужва жителите на общината.

Направен е вътрешен ремонт на поликлиниката в Златоград, сградите на Здравната служба в селата Старцево и Долен.

С модернизирането в болницата целта на местната власт е да се подобри и качеството на здравните услуги, които получават жителите на община Златоград.


Галерия

Вижте още
Хасан Азис

Хасан Азис ще бъде неразделна част от кампанията на ДПС в Кърджали

Политическата кариера на Хасан Азис продължава с местни избори, така посочи настоящият кмет на Кърджали. За участието си в кампанията на новия кандидат на Движението Ерол Мюмюн, той коментира: "Ще бъда неразделна част от нашата кампания. Ще бъда до нашия кандидат за кмет. Това е нашата кампания, това е нашият кмет. Сигурен съм, че Ерол Мюмюн ще бъде..

публикувано на 27.09.23 в 13:16

БСП изтегли номер 1 за бюлетините, 7 за ГЕРБ, 57 за ДПС

"БСП за България" ще е под номер 1 в бюлетините за изборите за общински съветници и кметове, това определи изтегленият в ЦИК жребий. ГЕРБ ще е под номер 7, а коалиция ПП-ДБ - под номер 66. Там, където коалицията се явява с други формации, както е в София, номерът в бюлетините ще бъде определен от съответната общинска избирателна комисия и ще зависи от..

публикувано на 27.09.23 в 11:20

Теглят жребия за номерата на партиите и коалициите днес

Чрез жребий в Централната избирателна комисия ще се определят поредните номера на партиите и коалициите, под които те ще фигурират в бюлетините за гласуване в изборите за общински съветници и за кметове насрочени за 29 октомври. Процедурата е публична и на нея могат да присъстват представители на партиите, коалициите, издигнатите от тях кандидати,..

публикувано на 27.09.23 в 09:29

Топло, облачно и ветровито

На 27 септември 2023 г. не ни очаква съществена промяна, а температурите ще са приятни, сочи прогнозата за времето.  Очаква се в повечето райони на страната да бъде слънчево и ясно. Възможен е силен вятър. По-значителна облачност може да има над планинските райони в Западна България. Ще духа умерен, на места в южните райони временно силен североизточен..

публикувано на 27.09.23 в 07:45

Изложба на ретро радиоприемници подготвят от библиотеката в Кърджали

По повод Международния ден на музиката – 1 октомври, в Регионалната библриотека „Н. Й. Вапцаров” в Кърджали ще бъде открита уникална изложба на ретро радиоприемници. Такава изложба се организира за първи път в нашата област, съобщават от културната институция. Частната колекция на ретро радиа ще бъде изложена на 28 септември от 14.00 часа в..

публикувано на 26.09.23 в 17:17

Кърджали ще е домакин на Европейски екологичен фестивал "Зелена вълна - 21 век"

На 28 и 29 септември Кърджали ще бъде домакин на Европейския екологичен фестивал "Зелена вълна - 21 век", съобщиха от общинската администрация. По традиция ще бъдат показани документални филми и специализирани прожекции, насочени към подготовката на населението за реагиране и справяне в критични ситуации, при природни бедствия и аварии. В..

публикувано на 26.09.23 в 17:04

След една година окончателно ще отпадне хартиената трудова книжка

С промените в Кодекса на труда, които НС прие на второ четене, след една година окончателно ще отпадне хартиената трудова книжка .  За срок до една година НАП ще трябва да надгради регистъра си, като в рамките на тази година работниците ще продължат да представят хартиената си книжка пред работодатели и институции. Ще бъде създаден и..

публикувано на 26.09.23 в 16:33