Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Районен съд – Кърджали разиграха симулативен наказателен процес по действителен казус

По традиция и през тази година в Деня на отворените врати в Районен съд – Кърджали, магистрати и служители посрещнаха ученици и граждани в съдебната зала и разиграха симулативен процес по действителен казус.

Инициативата се състоя на 21.04.2023 г., а поради проявен голям интерес от страна на подрастващите, тази година бяха разиграни два симулативни наказателни процеса по сценарий.

Председателят на съда Здравка Запрянова откри Деня на отворените врати с встъпителни думи към проявилите интерес към инициативата граждани, както и ученици от няколко училища от града и от областта, след което демонстрира пред присъстващите разпределение на наказателно дело чрез случаен избор, което бе извършено в Единната информационна система на съдилищата.

Денят на отворените врати продължи като в съдебната зала магистрати и съдебни служители от районния съд разиграха симулативен наказателен процес по действителен казус. В предварително подготвен сценарий по обвинение за престъпление, представляващо управление на МПС след употреба на наркотични вещества, те влязоха в ролите на съдия, съдебен секретар, прокурор, подсъдим, защитник, свидетели и вещи лица. „Заседанието“ по наказателното дело бе водено от съдия Вергиния Еланчева. В ролята на прокурора влезе Председателят на съда – Здравка Запрянова, а съдия Мариана Гунчева бе в ролята на адвокат на подсъдимата. Останалите участници в съдебния процес бяха съдебни служители от районния съд. При оттегляне на тайно съвещание на съда за произнасяне на присъда, учениците имаха възможност да задават въпроси към магистратите. Те коментираха как е протекъл наказателния процес и изказваха становища за това какво би могло според тях да бъде наложено като наказание от съда за извършеното престъпление. След произнасяне на присъдата, учениците посетиха и разгледаха различните служби в Районен съд – Кърджали.

Инициативата „Ден на отворените врати“ се провежда в органите на съдебната власт под надслов „Открито за съдебната власт“ и е насочена към популяризиране дейността на съда, с цел повишаване правната култура на гражданите и постигане на по-добра информираност за работата на съдебната система, както и за изграждане на доверие в работата на съда.

Целта на провеждането на симулативен наказателен процес е формирането на реална представа за правораздавателната дейност на съда по делата и ролята на всеки един участник в наказателния процес, постигане превенция сред младежите, възпитаване на чувство за справедливост и отговорно вземане на решения.


По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Закъсал автобус с туристи стои часове в жегата по пътя Кърджали-Хасково

Закъсал автобус с туристи стоя часове в жегата на пътя Хасково-Кърджали на разклона за село Черна скала. Транспортът с перничани, които били на екскурзия до Смолян, претърпял инцидент по пътя и се върнал в Златоград, за да "уж отремонтират автобуса", по думи на пътник. След Кърджали обаче закъсват. Репортер на радио Кърджали разговаря с..

публикувано на 16.06.24 в 18:47

ГЕРБ-СДС излъчи преговорен екип за съставяне на правителство

Преговорите за правителство трябва да започнат в понеделник, както обявиха от ГЕРБ-СДС. Лидерът Бойко Борисов даде заявка за съставяне на кабинет с първия мандат и излъчи преговорен екип. В него участват Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева. От ПП-ДБ заявиха, че независимо какво правителство предложи Борисов, ще бъдат ясна и конструктивна..

публикувано на 16.06.24 в 18:08
снимката е илюстративна

В Гърция въведоха строги мерки за предпазване от пожари

Строги мерки въвеждат в Гърция за предпазване от пожари. За едно денонощие избухнаха 54 пожара, съобщават от Гражданска защита в южната ни съседка. Властите установиха, че повечето са по невнимание, други са умишлени. Има арестувани заподозрени за палежи. Властите предупреждават, че всяко палене на огън на открито се наказва с глоба, независимо дали..

публикувано на 16.06.24 в 15:40

38 шофьори с алкохол установи КАТ за ден

В рамките на изминалия ден са установени общо 38 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 22-ма са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 16 - с над 1,2 на 1000, двама са отказали тестване. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 10 водачи, един е отказал..

публикувано на 16.06.24 в 15:35

Интензивен е трафикът на "Маказа", "Кулата" и граничните пунктове с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на изход от страната по границата с Румъния на граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) „ Кардам”, „Оряхово” и „Никопол”, съобщиха от Главна дирекция „Гранична полиция” на интернет страницата си. Информацията е към 13:00 часа в неделя, 16 юни.  Трафикът е интензивен и на границата с Гърция на..

публикувано на 16.06.24 в 15:31

Огнеборци са потушили 75 пожара за последното денонощие

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в промишлена, а три - във временни постройки. Организирани са близо 40 спасителни операции. Имало е обаче и..

публикувано на 16.06.24 в 13:29

Над 130 състезатели участват в Хасково в Шампионата на България по мотокрос

Хасково е домакин на Открития шампионат на България по мотокрос. Състезанието се провежда на мотописта „Хасково“. Над 130 състезатели от България, Гърция, Румъния и Турция участват в надпреварата. Тя е във всички класове и възрастови групи. Организатори на шампионата са Община Хасково и мотокрос клуб „Тийм Масар“. Народният представител Иван..

публикувано на 16.06.24 в 13:19