Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жълт код за валежи от дъжд и гръмотевици е обявен за сряда

Карта на опасните явления за 17.05.2023 г./НИМХ

Жълт код за интензивни валежи от дъжд и гръмотевици издаде за утре, 17 май, Националният институт по метеорология и хидрология за почти цяла България. Изключение са само четири области в североизточната част на страната – Шумен, Силистра, Добрич и Варна.

През нощта и утре въздушната маса над България ще е неустойчива. Облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна, сочи прогнозата на НИМХ. Ще има валежи от дъжд, в планинските и югоизточните райони от страната - интензивни и придружени с гръмотевици. Има условия и за градушки. Ще духа слаб до умерен вятър от източната четвърт. Максималните температури в страната ще са в широки граници, от 15° - 17° в Северозападна България до 22° - 24° на места в Южна. 

Максималните температури в региона ще са: 

14° Смолян

19° Кърджали 

21° Хасково

Над планините облачността ще е значителна, купеста и купесто-дъждовна. Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. По най-високите върхове ще превалява сняг. Ще духа умерен, по високите части - временно силен вятър от източната четвърт. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра - около 7°.



По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
Костадин Костадинов: В Кърджали има депесарско робство, което кара българи да се страхуват от българи

Над 100 човека си поговориха с Костадин Костадинов на срещата с граждани в центъра на Кърджали. Той им отговаряше на въпроси свързани с миграцията и приемането на България в Еврозоната. Също така засегна какви са приоритетите на „Възраждане“ за община Кърджали, както и в национален план. С жителите на областта се срещнаха и  кандидатите за..

обновено на 17.05.24 в 10:57

Конфискуваха фалшиви маркови стоки в Момчилград

Артикули, имитиращи известни търговски марки, са открити при извършени проверки в Момчилград. Около 13,30 часа вчера полицейски служители открили 108 артикула в два търговски обекта в града – дамски, чанти, тениски и шапки с логото на известни марки, използвани без съгласието на притежателя на изключителното право. Дрехите и чантите са..

публикувано на 17.05.24 в 10:54

Смолянската болница обяви конкурс за 32-ма специализанти

Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Братан Шукеров” в Смолян обяви прием за 32 свободни места за специализанти, съобщиха от ръководството на болницата. Подборът на кандидатите за специализанти ще бъде извършен чрез конкурс. Свободните места са за придобиване на специалност по кардиология, нервни болести, ендокринология и болести на..

публикувано на 17.05.24 в 09:22

Изтеглиха вариант 15 на матурата по български език и литература

В Министерството на образованието и науката бе изтеглен вариант 15, по който ще работят зрелостниците на матурата по български език и литература.  Тя започва в 8.30 ч. в 759 училища в страната. На нея се очаква да се явят около 50 000 зрелостници. Продължителността на изпита е 4 астрономически часа. Ангажирани за нея са 13 000 квестори. Учениците..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Преди обяд ще преобладава облачно време

Преди обяд ще преобладава облачно време, на места със слаби валежи от дъжд. Сутринта на места в котловините ще се образува мъгла. Минималните температури ще са между 6° и 11°, в София - около 8°. В следобедните часове валежите навсякъде ще спрат и облачността над много райони ще се разкъса. Вятърът ще се задържи от изток-югоизток, ще е слаб, в Източна..

публикувано на 17.05.24 в 08:10

Новоасфалтиран път и пешеходна алея свързват Тютюнче с Джебел

Община Джебел асфалтира пътя от общинския център до село Тютюнче. Основният ремонт на 2-километровия път започна след като кметът на общината Неджми Али подписа през септември миналата година споразумение за финансиране на проекта с Министерството на регионалното развитие. Освен новата асфалтова настилка е обособена пешеходна алея, която е с дължина над..

публикувано на 16.05.24 в 18:50
Кириакос Мицотакис

Гърция няма да ратифицира три меморандума със Скопие

Гърция няма да ратифицира сега три основни и вече подписани меморандума със Северна Македония. Министър-председателят Кириакос Мицотакис е категоричен, че Атина първо трябва да се убеди, че Скопие спазва стриктно всички клаузи на Преспанския договор. Ратификацията на трите меморандума са условие за приемането на Република Северна Македония в Евросъюза...

публикувано на 16.05.24 в 18:15