Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи на ПП/ДБ втория мандат за правителство

Николай Денков (вторият отдясно наляво) от името на ПП/ДБ получи проучвателен мандат за съставяне на правителство
Снимка: БГНЕС

Точно в 17 часа представители на коалицията ПП/ДБ пристигнаха в президентската институция за получаването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

До втория мандат се стигна, след като по-рано номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел върна празна папка на президента, а преди това тя и Николай Денков от ПП/ДБ обявиха, че двете партии ще се опитат да съставят правителство на ротационен принцип, в който първите 9 месеца министър-председател ще бъде Денков, а след това - Мария Габриел.

След изтеклите записи от заседание на ръководството на ПП, огласени от депутата Радостин Василев, Мария Габриел обаче обяви, че замразява преговорите за правителство, а представители на ГЕРБ, коментираха, че формулата на кабинета трябва да бъде променена и да се търси експертен състав.

От ГЕРБ даже поискаха втория мандат да бъде връчен на Габриел, но от ПП/ДБ засега са категорични, че остават на позиция, че мандатът трябва да бъде получен от Денков.

Кандидатурата на академик Денков беше представена от председателя на ДСБ Атанас Атанасов.

Преди да връчи мандата, президентът Радев каза, че ако зависи лично от него не би връчил този мандат предвид на записите от заседанието на ръководството на ПП, но Конституцията го задължава.

От своя страна Николай Денков заяви, че всички са категорични, че България има нужда от редовно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи решително напред европейския път на България.

"България има нужда от стабилен парламент", каза още той и добави, че най-спешно е приемането на бюджета.

"Чакат ни промени на законите за борба с корупцията, в Наказателния кодекс, а може би и промени в Конституцията", каза още Денков и коментира, че ще се водят преговори с парламентарните сили, "за да успеем да постигнем целите, които са залегнали в нашите програми.

"Надявам се нашите усилия да бъдат подкрепени и следващата седмица да имаме редовно правителство", каза още кандидатът за премиер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слънчево, горещо и тихо е времето в неделя

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони ще e с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще остане почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в Кърджали – 30, в Хасково ще ббъде около 31 градуса, а в Смолян - 27, съобщи за Радио..

публикувано на 16.06.24 в 10:00

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните. За мюсюлманите Курбан байрам е празник, който сплотява, свързан е със семейните..

публикувано на 16.06.24 в 09:26

Без Синя зона в Кърджали за Курбан Байрам

Отменя се таксуването за ползване на паркинг в зоните за платено паркиране в Кърджали в дните на празника Курбан Байрам, съобщават от общината. От 08.30 часа на 17.06.2024 г. до 17.30 часа на 19.06.2024 г.  паркиращите в Синя зона няма да следят за времето и да пускат съобщения или да плащат на паркомат.

публикувано на 15.06.24 в 16:07

Балетна школа "Алегро" чества десетгодишен юбилей с "Лешникотрошачката"

Десетгодишен юбилей чества балетната школа "Алегро" към Младежки център Хасково. „Лешникотрошачката“ на балетна школа „Алегро“ препълни залата на театър „Иван Димов“ в Хасково, съобщиха от общинския пресцентър. Малките артисти от школата на Мая Габровска представиха класическия шедьовър на Чайковски по повод 10 години от създаването на балетната школа..

публикувано на 15.06.24 в 15:19

Йорданка Христова идва за "Нощта на Орфей"

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще бъде специален гост на 16-ото издание на музикалния фестивал "Нощта на Орфей", съобщиха от Община Момчилград. Фестивалът ще се проведе на 22 юни от 20.30 часа в подножието на древното светилище на Орфей край момчилградското село Татул. Звездата на българската естрада ще изпълни за публиката..

публикувано на 15.06.24 в 14:52

Лакомства за малчуганите в Ардино за Деня Арифе

Децата в Ардино уважиха традицията в Деня Арифе, който предхожда настъпването на големия мюсюлмански празник Курбан Байрам. Те обиколиха близки и съседи, за да получат лакомствата, подготвени за тях от възрастните. За празника вярващите раздават мекици на приятели и съседи. На този ден с молитви почитат и паметта на починалите близки.

публикувано на 15.06.24 в 14:41

Общински курбан раздадоха в Черноочене за Байрама

Пакети с прясно месо за Курбан Байрам раздадоха на нуждаещи се семейства от Община Черноочене, съобщи Исмет Исмаил от общинската администрация. Подпомагането вече е традиция и се извършва по предварително подадена информация от кметовете и кметските наместници на населените места. В Деня Арифе беше заколено жертвено животно.  Общинският курбан бе даден..

публикувано на 15.06.24 в 14:32