Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът връчи на ПП/ДБ втория мандат за правителство

Николай Денков (вторият отдясно наляво) от името на ПП/ДБ получи проучвателен мандат за съставяне на правителство
Снимка: БГНЕС

Точно в 17 часа представители на коалицията ПП/ДБ пристигнаха в президентската институция за получаването на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.

До втория мандат се стигна, след като по-рано номинираната от ГЕРБ за министър-председател Мария Габриел върна празна папка на президента, а преди това тя и Николай Денков от ПП/ДБ обявиха, че двете партии ще се опитат да съставят правителство на ротационен принцип, в който първите 9 месеца министър-председател ще бъде Денков, а след това - Мария Габриел.

След изтеклите записи от заседание на ръководството на ПП, огласени от депутата Радостин Василев, Мария Габриел обаче обяви, че замразява преговорите за правителство, а представители на ГЕРБ, коментираха, че формулата на кабинета трябва да бъде променена и да се търси експертен състав.

От ГЕРБ даже поискаха втория мандат да бъде връчен на Габриел, но от ПП/ДБ засега са категорични, че остават на позиция, че мандатът трябва да бъде получен от Денков.

Кандидатурата на академик Денков беше представена от председателя на ДСБ Атанас Атанасов.

Преди да връчи мандата, президентът Радев каза, че ако зависи лично от него не би връчил този мандат предвид на записите от заседанието на ръководството на ПП, но Конституцията го задължава.

От своя страна Николай Денков заяви, че всички са категорични, че България има нужда от редовно правителство, което да решава проблемите на хората и да придвижи решително напред европейския път на България.

"България има нужда от стабилен парламент", каза още той и добави, че най-спешно е приемането на бюджета.

"Чакат ни промени на законите за борба с корупцията, в Наказателния кодекс, а може би и промени в Конституцията", каза още Денков и коментира, че ще се водят преговори с парламентарните сили, "за да успеем да постигнем целите, които са залегнали в нашите програми.

"Надявам се нашите усилия да бъдат подкрепени и следващата седмица да имаме редовно правителство", каза още кандидатът за премиер.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жребият е изтеглен: ГЕРБ-СДС ще участва на изборите с номер 18, "АПС" - № 13, "ДПС – Ново начало" - №8

В Централната избирателна комисия бяха определени чрез жребий номерата в бюлетината за гласуване между партиите и коалициите, регистрирани за участие в изборите на 27 октомври. Стана ясно, че "Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ) ще се яви на изборите под номер 26.  "Алианс за права и свободи" - с номер 13, а "Движение..

публикувано на 25.09.24 в 16:56
Пламен Димитров

Ръст на бюджетните заплати с 10% през следващата година искат от КНСБ

За ръст на бюджетните заплати с 10% през следващата година настояват от КНСБ, за целта ще са необходими допълнителни 1,8 милиарда лева.  Президентът на синдиката Пламен Димитров настоя за спешно въвеждане на "заплата за издръжка", свързана с нивото на заплащане, което е необходимо, за да се осигури достоен стандарт на живот на работниците и..

публикувано на 25.09.24 в 16:12
Снимката е илюстративна

На 1 октомври тестват сирените и BG-ALERT

На 1 октомври от 11 часа ще бъдат тествани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Проверката ще се осъществи на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара..

публикувано на 25.09.24 в 13:34

Георги Кулов: Избирателите на ДПС са объркани, 1/3 от тях вероятно ще гласуват за други партии

За избирателите на ДПС ще бъде трудно да се ориентират по отношение на коалициите от двете крила в Движението, коментира в ефира на Радио Кърджали журналистът и историк Георги Кулов. Според него има голям отлив на избиратели на ДПС  и около 1/3 от тях вероятно ще изберат други партии. „Разочарованието сред електората на партията, която..

публикувано на 25.09.24 в 12:39

Шести лекоатлетически турнир за деца „Хасково“ 2024

Община Хасково и Спортен клуб „Атлетик“ организират за шеста поредна година лекоатлетически турнир за деца от 6 до 16 години. В събота, 28 септември 2024г., от 10,00 часа на стадион „Хасково“ са първите стартове на малките лекоатлети от цялата страна. Тази година партньор на основните организатори е Държавна агенция закрила на детето...

публикувано на 25.09.24 в 12:23
Доган и Пеевски

Разделеното ДПС – а сега накъде? В Кърджали предстои интересна и бурна предизборна битка

За първи път от своето създаване най-голямата организация на ДПС в страната – тази в Кърджали, ще се яви на изборите разделена. С две коалиции и две кандидат-депутатски листи. Традиционните гласоподавателите на тази партия също са раздвоени кого да подкрепят и се лутат между Делян Пеевски и Ахмед Доган. Според политолози районът, известен..

публикувано на 25.09.24 в 10:53

Контрабандни медикаменти задържаха митническите служители на Капитан Андреево

Лекарствени продукти, анаболни стероиди и сексуални стимуланти задържаха митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево. Контрабандните медикаменти са открити при три проверки на влизащи в страната превозни средства от Турция.   При един от случаите на 21.09.2024г. в 12:40 часа на пункта пристига автобус с турска..

публикувано на 25.09.24 в 10:42