Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перперикон влезе в Брюксел през парадния вход

3
Снимка: Валя Апостолова, кор. на БНР

Макетът на Перперикон влезе през парадния вход на Европейския парламент в Брюксел, за да бъде експониран за изложбата на исторически забележителности от района на Кърджали, която бе открита на 1 юни в сърцето на Европа.

Изложбата е подредена в зала "Атанас Буров" на Европейския парламент. Освен огромния макет, който е около 4 метра, в нея са представени над 40 различни фотоса от Перперикон с неговите археологически разкопки и находки. Това е първата инициатива от т.нар. "европейски бакхаус" - нов термин, който представя  културно-историческото наследство на съответните държави, съобщи от Брюксел за Радио Кърджали Валя Апостолова, кореспондент на БНР в Кърджали.

Евродепутатът Искра Михайлова откри изложбата с думите: "България е страна  с богато културно-историческо наследство, трета по брой и значимост на паметниците на културното наследство в Европа. Българските археолози всяка година  разкриват нови и нови съкровища от отминали епохи и хилядолетия в българските музеи и библиотеки се съхраняват уникални експонати и писмени паметници от световно значение и с  огромна стойност. За европейската култура българските градове все повече интегрират  културното наследство в ежедневието на българските граждани. Кърджали е един от тези градове и  днешната изложба показва както богатството на археологическото и културно наследство, така и амбицията на града и общината да го запази, представи и предаде на бъдещите поколения, като създаде красива и устойчива среда за своите граждани."

Според ръководителя на археологическите разкопки на скалния град Николай Овчаров, благодарение на европейските програми сега Перперикон има този вид, в който всички го познаваме с отпуснати над 20 милиона евро. 

пазването на  културното наследство и превръщането му в продукт на културния туризъм за мене е основна кауза през последните години и смятам, че това е една много важна стъпка.", увери присъстващите Николай Овчаров.

Всъщност е идеята Перперикон да влезе в Брюксел е отпреди десетина години, но се осъществява сега. Кметът на Кърджали Хасан Азис каза, че днес е краят на една мечта, а разкъсваната от години приказка за хилядолетната история е получила също днес своя добър финал.

Повече чуйте в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Таня Светлинова е определена от ЦИК за председател на Районната избирателна комисия в Смолян

Таня Светлинова е определена за председател на Районната избирателна комисия (РИК) за 22-ри многомандатен район – Смолян. Решението е на Централната избирателна комисия (ЦИК). Светлинова ще оглавява комисията за изборите за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители, които ще се проведат на 9 юни. Таня Светлинова..

публикувано на 20.04.24 в 15:36

„Златните баби“ на Пчеларово участват във фестивала „С песните на Кичка Савова"

Певческа група, позната като „златни пчеларовски баби“ при Народно читалище „Иван Буюклиев 1926“ село Пчеларово с ръководител Ваня Михалева участваха за първи път в Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова".  Фестивалът се провежда в свиленградското село Сладун. В първия ден златни пчеларовски баби“ успешно изпълниха песните „Ой..

публикувано на 20.04.24 в 14:30

Хероинът, открит на Капитан Андреево – за 16 млн. лева

Намереният на "Капитан Андреево" хероин е на парична стойност 16 милиона лева.  Дрогата е открита в турски тир, пътувал е от Иран, през Турция за страна от ЕС, като е декларирал превозването на матраци. Камионът е пристигнал на "Капитан Андреево" на 17 април, т.е. преди три дни. Отклонен е за щателна митническа проверка, след като митничарите са..

публикувано на 20.04.24 в 14:20

"С песните на Кичка Савова" отново събра сърцати народни музиканти

В свиленградското село Сладун се провежда XIII издание на Международния фолклорен фестивал "С песните на Кичка Савова".  В първия ден от фестивалната програма на сцената в местното читалище ще се качат над 82 състава.  За първа година във фестивала ще участва фолклорната група "Златните пчеларовски баби" от с. Пчеларово.  Участници има и от..

публикувано на 20.04.24 в 11:01

Голямо количество хероин е разкрито на "Капитан Андреево"

Голямо количество хероин е разкрито на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево", съобщиха от пресцентровете на Министерството на финансите и на прокуратурата. Пресичането на трафика на наркотик е част от специализираната операция за засилване контрола на ГКПП, в която участват структури на Министерството на финансите и..

публикувано на 20.04.24 в 10:32

В осем от десетте общини в Смолянска област 2 май е неучебен

В осем от десетте общини в Смолянска област има издадени заповеди, с които 2 май - Велики четвъртък, се обявява за неучебен ден, казаха, потърсени от  БТА, кметовете на общините в региона. Заповеди няма издадени само в общините Баните и Мадан. „И в община Баните децата няма да ходят на училище, предстои следващата седмица да издам заповед“, каза..

публикувано на 20.04.24 в 09:44

Специализиран автомобил получи Домът за стари хора в Кърджали

Домът за стари хора - резидент грижа за възрастни в Кърджали получи специализиран автомобил за нуждите си. Кметът Ерол Мюмюн връчи ключовете за автомобила на управителя на Дома Милена Кайрякова.  „Възпитан съм да уважавам възрастните хора. Винаги съм на среща, когато имате нужда“, каза Мюмюн пред жителите на Дома, като ги поздрави с новата придобивка...

публикувано на 20.04.24 в 09:38