Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Карате ли колело?

Снимка: Нахит Догу

В Кърджали предимно децата карат велосипеди. Останалата част от населението се притеснява да управлява колело в условията на града. Това казаха кърджалийци, попитани дали карат колело.

"Условията в Кърджали изобщо не са подходящи, има само примерно 500 м в центъра на града, което е като велоалеи и оттам нататък са баири и чукари. Трябва да се направят велоалеи, да е обособено място, където всички които карат колела да не се блъскат в пешеходците, а да си имат място за това." Това отговори на въпроса "Карате ли колело" един от анкетираните, който караше своя велосипед.

"Напоследък не, първо защото градските условия не са достатъчно подходящи за каране на колело. Има една велоалея, която е на бул. "България", не е обозначена, че е велоалея и много често хората се бъркат, в същото време няма къде да си оставя колелото на работа. Няколко пъти съм поставяла това на въпрос, защо пред обществените сгради няма стойки за колелета. За момента няма и отговор на този въпрос", казват колоездачите.



Ако сте от хората, които не се притесняват да управляват своето колело, въпреки условията в Кърджали, но от друга страна велосипедът Ви не е бил в движение в студените месеци, важно е в началото на пролетно-летния сезон да се прегледа и обслужи. Това препоръчват веломеханиците като Георги Каракашев от Кърджали.

"Най-големите проблеми при всички колела това е влагата, когато стоят по мазета влиза влага, ръждясват жилата и всичко почва да отказва. Основно трябва се смажат. Смазване, изчистване и малко козметика, да няма прахоляци, кал, да е изсъхнала от миналата година. Като изсъхне калта по машинките и те спират да работят - обтегачи, дерайльори, декланшори. " Това каза за радио Кърджали Георги Каракашев.


По негови наблюдения кърджалийци карат предимно по-бюджетни колела, а основните велосипедисти са децата.

Чуйте звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40