Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още три нови гроба в местността Барица край Неделино

Погребенията не са на аристократи

3
Снимка: д-р Николай Бояджиев

Още три нови гроба в местността Барица край Неделино

Още три нови погребения – две детски и едно на възрастен, откриха при спасителните разкопки на средновековния некропол в местността Барица до Неделино археолозите от Регионалния исторически музей в Смолян. В началото на годината при извършване на строителни дейности в имота си семейство попадна на четири гроба – три на възрастни и един детски. По информация от откритите находки те бяха датирани в Средновековието – в периода X – XII в.  Тогава гробовете бяха консервирани, за да се съхранят до спасителните археологически проучвания, които се проведоха от 5 до 16 юни т.г. от екип от музея.

Сега ние разширихме този изкоп в източна и северна посока и установихме наличието общо на седем гроба, включително и тези четири, които бяха разкрити предварително. От тях четирите са на възрастни индивиди и още три са детски. Новото, което установихме сега през юни месец е, че разкрихме още два детски гроба и един на възрастен индивид. Некрополът се оказва сравнително интересен“, съобщи за Радио Кърджали ръководителят на разкопките д-р Николай Бояджиев от РИМ „Стою Шишков“ в Смолян.

Гробните камери са градени от плоски местни речни камъни, събирани от околността. Отгоре са похлупени с по-големи плочести камъни. Фугите между камъните са грижливо обмазани с глина, което е позволило скелетите да бъдат сравнително добре съхранени. „Установи се със сигурност, че два от възрастните индивиди са жени. Това го установихме по накитите, които бяха намерени в тях. В единия се откриха четири пръстена и две обици, а в другия – два пръстена и две обици. Накити се откриха и в един от детските гробове, на по-голямо дете, според нас на видима възраст около 7 – 8 години. В него намерихме огърлица от стъклени мъниста, като по средата е имало бронзово кръстче, което фактически доказа и датировката на некропола, която е в рамките на X и XIIвек ипоказа християнската принадлежност на това население, защото, освен че самите покойници са били погребани по християнски, тоест с глава на запад и крака на изток, ръцете скръстени върху таза или на гърдите, но вече и с това кръстче, бронзово, окончателно се доказа принадлежността на населението“, категоричен беше археологът.


На този етап са почистени и разчетени по-подробно пръстени. Те са типични за Средновековието. Върху двата е изобразен пентаграм – характерен символ за този исторически период. На другите три пръстена има изобразени птици. Два са с орел с разперени криле, също характерен за епохата накит. Другият е с птица в полет наляво, символ, интерпретиран различно от проучвателите. Обиците са не много добре запазени, а също все още не са добре проучени. Една от тях е бронзова, с три висулки. „За нея може да се предполага на този етап, изглежда като по-фино изработена и може да се предполага, че не е от местно ателие. Но това нещо предстои да го уточним в близките седмици“, каза д-р Бояджиев.

Това, че бижутата са от бронз насочва, че погребенията не са на аристократично семейство.  „Но все пак има накити, поставени като гробни дарове, което показва, че населението е, така, ако мога да използвам този съвременен термин – „средна класа“, да го наречем. Тоест население, което си е живяло там, в района“, допусна археологът.

Предстои изследване на костния материал от гробовете. Скелетите ще бъдат изследвани в Института по експериментална морфология, патология и антропология към БАН, в София. Това ще даде по-подробна информация за погребаните – пол, възраст, евентуални травми или преживени болести. Резултати от тези проучвания се очакват на по-късен етап.

Със сигурност някъде, близо до некропола е имало селище, предполагат археолозите. Кое е и къде точно се намира то предстои да се проучи най-вероятна наесен, когато по-спокойно и пълноценно ще може да се извърши оглед на терена.

Сега предстои министърът на културата да назначи отново комисия, която след оглед на място да предпише по-нататъшни действия по новооткрития археологически обект. Комисията ще „приеме резултатите от разкопките и ще предпише по-нататъшния режим на опазване на недвижимата културна ценност. Сега тя вече е включена в архива, в автоматизираната система, археологическа карта на България, тоест обектът вече е регистриран като археологически обект. На хората (собствениците, в чийто имот е некропола, б.р.) земята няма да им се вземе. Разбира се, тя си остава частна собственост, но все пак предполагам, че комисията ще препоръча имота, както и досега, да се ползва като ливада, тоест да не се копае в дълбочина, да не се полагат трайни насаждения в рамките на тази част от имота, където е некропола.  Също така зависи и от община Неделино. Тя,  ако реши по някакъв начин да маркира това място, да го показва на туристи, вече предстои да се договори със собствениците на имота, по какъв начин да стане това нещо“, уточни д-р Николай Бояджиев от Регионалния исторически музей в Смолян.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба "Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността".  Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и..

публикувано на 17.05.24 в 15:06

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р..

публикувано на 13.05.24 в 21:23
Гергьовден в с. Паталеница, област Пазарджик.

50 родопски чевермета очакват гостите на Момчилград

С 50 родопски чевермета ще бъдат посрещнати посетителите на второто издание на Фармфеста в Момчилград, което ще се проведе на 25 и на 26 май в подножието на лесопарк "Момчил юнак". Посетителите ще могат да разгледат типични за Източните Родопи породи животни, както и да се потопят в миналото, участвайки в доене на овце, кози и крави. Ще има..

публикувано на 13.05.24 в 18:20

Над 150 ученици и преподаватели маркираха пет туристически маршрута край Кърджали

Над 150 души се включиха в почистването и маркирането на пет туристически маршрута и екопътеки в района на Кърджали. Участниците са от пет кърджалийски училища - Езиковата гимнация Христо Ботев, средните училища Йордан Йовков, П.Р. Славейков и професионалните гимназии Васил Левски и по туризъм, както и членовете на Спортно-интелектуален клуб Ахридос...

публикувано на 13.05.24 в 11:50

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на..

публикувано на 13.05.24 в 08:10