Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джулай морнинг с ароматно кафе в Златоград

Снимка: Ани Петрова

Джулай морнинг с музика и аромат на кафе празнуват днес в Златоград. Събитието е продължение на досегашните издания на традиционния празник на кафето в Стария град. 

Предлагаме на нашите гости и туристи да се разходят по специално обособена за тях ароматна уличка. Ще се предлагат богат асортимент от различни видове чай кафе, както и аксесоари за тяхното приготвяне, уточни зам.-кметът Елмира Угорлиева.

Пътят на кафето в България тръгва от Златоград, където някога е била първата спирка на керваните с камили, които са пренасяли стоките от проитанището в Порто Лагос. Музеят на просветното дело в Средните Родопи разполага с ценен документ от 1 май 1902 година, който пази комуникацията между местен търговец и френски търговец на кафе. 

В Златоград се приготвя и популярното въртяно кафе, което се приготвя върху горещ пясък. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Четири акта за такситетрови шофьори, които не издават касови бележки

Четирима таксиметрови водачи са осъществявали превоз, без да издават фискални бонове. Това съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Това е установено при съвместна специализирана операция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Кърджали и областния отдел „Автомобилна администрация“.  Съставени за 4 акта за..

публикувано на 27.05.24 в 13:11

Хулиган налита на полицай в Джебел

За хулигански действия и съпротива срещу полицейски служители 36-годишен е задържан в РУ-Кърджали. Около 22 часа на 24 май в заведение в Джебел възникнало спречкване, след което замесените в конфликта излезли навън. След подаден сигнал на място пристигнали полицейски служители, срещу които 36-годишният инициатор на скандала отправил ругатни, закани и..

публикувано на 27.05.24 в 13:06

До месец България решава дали да има военна служба за цивилни

Около месец остава до това да разберем как България ще организира военното обучение на цивилните. В края на юни приключва срокът за създаване на Стратегическия преглед на отбраната. Но в част от европейските държави вече се предлагат варианти цивилните да се сдобият с военно обучение.  Обобщение на медийните публикации от началото на годината показва..

публикувано на 26.05.24 в 16:25

За недопускане на влияние в провеждането на изборите на 9 юни работи МВР

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред комитета по демокрация и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в София, каза че се работи се активно да не се допуска влияние за изборите на 9 юни. "Работим активно именно по това да не допуснем каквото и да е влияние в провеждането на изборите на 9 юни. За момента..

публикувано на 26.05.24 в 12:54
Снимката е илюстративна

Село Стамболийски обновява църквата си

Започна ремонт на православния храм "Св. Неделя" в хасковското село Стамболийски, съобщи пред БТА кметът на селото Славчо Райков. Със средства, събрани от дарения, ще бъдеат освежени външните стени и фасадата, ремонт на камбанарията и водещите към нея дървени стълби, поясни Райков. Ще се разчисти затлачения в двора кладенец, самия двор и изграждането..

публикувано на 23.05.24 в 11:19

12 души са призовани за обяснения след скандал в село Бенковски

12 души са призовани за обяснения в РУ-Кирково след скандал на пазар в село Бенковски.  По първоначални данни конфликтът между две групи, предлагащи за продажба животни, възникнал около 8 часа вчера и прераснал в размяна на удари.  След скандала участниците напуснали мястото. Обяснения са снети от шестима мъже от едната група, днес предстоят същите..

публикувано на 22.05.24 в 11:06
Момчиловци

Момчиловци чества храмовия си празник

Храмов празник чества църквата „Св. Константин и Елена“ в родопското село Момчиловци. Архиерейската света литургия ще бъде водена от смолянския епископ Висарион.  Празникът днес е голям, защото почти във всяка къща има именник казва кметът Сийка Суркова: "Очакваме много гости в селото-хора, които по традиция си идват на храмовия празник на нашата..

публикувано на 21.05.24 в 09:37