Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриват пилона и събора на Рожен утре

Автор:
Снимка: Здравка Маслянкова

Две мащабни и патриотични събития – откриването на монумента на българското знаме Пилон „Рожен“ и Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023 ще съберат  обединят България от 13 до 16 юли на Роженските поляни.

 На две бележити годишнини  - 111 години от освобождението на Родопите и 120 години от Илинденско-Преображенското въстание е посветен монументът на българското знаме, а височината на пилона символизира територията на България от 111 хил.кв.км. В основата му има плоча с гравирани завети от 28-те административни области на страната и капсула на времето с послания към бъдещите поколения.  

Инициативата за извисяване на националния флаг на Роженските поляни е на фондация „Наследство в бъдещето“, а проектът се реализира, чрез Национална дарителска кампания „България заслужава!“, под патронажа на президента на Република България Румен Радев.

 Празничната програмата за откриването на монумента ще стартира в 18,00 ч. на 13 юли с изпълнения на фолклорните ансамбли „Родопа“ и „Тракия“. В тържествения спектакъл от 19,00 ч. ще бъдат вплетени исторически картини, части от „Историяславянобългарска“ наПаисийХилендарски, най-силнитестиховенаХристоБотевИванВазовиПеткоСлавейков, емблематични  песни за България в изпълнение на бесарабката Лилия Семкова, ХристиянаЛоизуХор ВаняМонева“. Специална програма, посветена на българското знаме, от 20,00 ч. ще представи Гвардейския представителен духов оркестър  и Представителният ансамбъл на Въоръжените сили.

 300 доброволци – гайдари и членове на клубовете на Национално дружество „Традиция“ и „Родолюбие“ ще внесат националния флаг, който ще бъде  тържествено издигнат на 111 метра височина в 21,00. Празничната вечер ще продължи с грандиозно шоу-заря, изпълнение на „Моя страна, моя България“ от децасбългарскипроизходотМолдоваРумънияУкрайнаМакедонияАлбанияиБългариянавъзрастмежду 7 и 11 годинии голямо общобългарско хоро.

 Следващите три дни от 14 до 16 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2023. Събитието, по традиция, ще съчетае етнокултурните традиции с животновъдството, което е изконен родопски поминък и е в основата на народния бит, фолклор и занаяти. Съборът бе възстановен и обновен през 2015 г. от Фондация „Наследство в бъдещето“, и оттогава се организира от Сдружение „Рожен – Наследство в бъдещето“ в партньорство с Община Смолян.

Изданието тази година ще отбележи 125 години от началото на Роженския събор, превърнал се в символ на силната вяра в корените, традициите и духа на българската нация..

„Рожен“ 2023 ще започне в петък, 14 юли, от 11,10 ч с дефиле на стотици гайдари. На четири сцени във фолклорния конкурс ще се изявят близо 7000 участници от всички краища на България. Ще се представятгрупи на бесарабски българи от Украйна и индивидуални изпълнители на български фолклор от чужбина.

Магическо и вдъхновяващо ще е и Голямото роженско хоро, което ще се извива точно по обяд пред всички сцени в трите дни. Част от фолклорната палитра ще е и конкурсът за автентична мъжка, женска и детска носия и атрактивното и представяне.

 От 14 до 16 юли на Роженските поляни ще има изложение на занаяти, етно селище с реконструкции на народния бит и традиции и исторически възстановки на сцени от Априлско въстание, боевете на Шипка и сраженията на средногорския полк на полк. Владимиров Серафимов при Алами дере, довели до Освобождението на Родопите по време на Балканската война.

 В мобилната музейна експозиция „Духът на Родопите“ ще има изложба за най-типичния родопски поминък – овчарството на Регионален исторически музей „Стою Шишков“- Смолян и различни етнографски материали от сбирките на читалищата в Чепеларе,  с. Момчиловци, с. Соколовци и от частни колекции.

 В специализирани изложения посетителите на събора ще видят различни видове овце, кози, говеда, биволи и коне. Акцент ще са местните породи, които са добре приспособени към условията и средата на Родопите и са част от „живото” богатство на планетата.

 С екологично чисти и приготвени в духа на българската традиция млечни и месни продукти на събора ще се представят фермери както от региона, така и от цялата страна.В програмата на събитието са включениконни атракции, кулинарни демонстрации, изпълнения на нестинари, народни веселби и хоротеки. Различни забавления и занимания за малките посетители на събитието ще предложи Детската творителница.

 Много емоции и красива българска народна музика ще има по време на вечерните концерти. Първата петъчна вечер ще е гала спектакълът „България гостува на Родопите” с участието на Атанас Янчовичин и МФГ " Бански старчета", Ваня Вълкова,  Гергана Димитрова, Денислав Кехайов, Жечка Сланинкова, Илия Луков, Нели Андреева, Нелина,  Петя Панева, Сорина Богомилова и Христо Косашки. В съботната вечер над планината ще екнат изпълненията на космическата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, ансамбъл „Родопа“, знаменитите „100 Каба гайди” и „101 Каба гайди”, ФГ „Каба кабадайлии“ и гласовете на най-добрите родопски изпълнители.

 От 13 до 16 юли на Роженските поляни ще бъде изграден палатков багер и паркинг зони за над 3000 автомобила. За по-добрата организация на събитието ще бъдат създадени  буферни паркинги в Чепеларе и оттам,  както и от Пампорово и от Смолян към Рожен ще има организиран обществен транспорт.

 В дните на събитията трафикът на товарните автомобили за Смолян ще се пренасочи през Кърджали - Ардино - Смолян и Кричим - Девин - Смолян.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Издирва се 13-годишно момче от Хасково

Ученик на 13 години от Хасково е обявен за общодържавно издирване, това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Снощи в 23:40 ч.в Районно управление - Хасково се е явила 35-годишна жена, която съобщила, че 13-годишният й син не се е прибрал след училище. Момчето ДЕНИЗ РАМАДАН ЯШАР преди месец също не се е прибрал, но тогава е бил..

публикувано на 11.05.24 в 12:43

Наближава крайният срок за назначаване на секционните комисии

Остават два дни до крайния срок, в който районните избирателни комисии по места да назначат секционните избирателни комисии. Това сочи хронограмата за предстоящия на 9 юни вот - 2 в 1, за избор на представители в Европейския парламент и за народни представители. Всички общини са постигнали съгласие относно назначаването на секционните избирателни..

публикувано на 11.05.24 в 12:29

Удостоверяват машините за гласуване

Започна удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление. Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок, съобщават от..

публикувано на 11.05.24 в 11:06
патици

Огнище на птичи грип е установено в симеоновградско село

БАБХ констатира огнище на инфлуенца в птицевъден обект за отглеждане на патици мюлари в симеоновградското село Константиново. В обекта се отглеждат около 6300 бр. патици.  Около засегнатия животновъден обект е определена 3-километрова предпазна зона. С цел ограничаване на болестта и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия..

публикувано на 11.05.24 в 10:32
Из колекцията икони „Св. св. Кирил и Методий“ на Историческия музей в Добрич

Българската православна църква почита паметта на Светите братя Кирил и Методий

Българската православна църква почита паметта на светите равноапостоли Кирил и Методий. В епархиите в цялата страна ще бъдат отслужени празнични литургии. Двамата братя са канонизирани като светци в края на девети век за превода и популяризирането на Библията и за разпространяване на християнството сред славяните.  Първите сведения за празника са на..

публикувано на 11.05.24 в 09:20

Променливо ще бъде времето в събота

Днес ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове все още по-значителна облачност ще има на места над югоизточната половина от страната. След обяд над Източна България ще има временни увеличения на облачността. Ще духа до умерен, в източните райони до силен север-североизточен вятър. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в Кърджали и..

публикувано на 11.05.24 в 08:52

Тръгна ретро ралито "Марица 2024"

Петдесет и три екипажа от цялата страна се отправиха по маршрута на десетото издание на ралито за ретро и класически автомобили „Марица 2024“.  Домакин е Авто мото ретро клуб  Кърджали. Тази година атрактивните возила ще мерят сили в издръжливост в разстояние от 409 км по трасето Пловдив – Кърджали – ГКПП Маказа – Кавала – Александруполис...

публикувано на 10.05.24 в 17:04