Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белите лястовици на графитите в Кърджали или Даяна и Вълко, които изрисуваха тунела в "Простор"

6
Даяна Димитрова и Вълко Илиев
Снимка: Станислава Георгиева, Радио Кърджали

Белите лястовици на графитите в Кърджали. Така можем да наречем Даяна Димитрова и Вълко Илиев, двама млади художници, избрали за свое хоби рисуването. Те са творците, които изрисуваха с приказни герои стените на тунелчето в парк Простор, през което минава детското влакче. Инициативата е на стопанина на влакчето – общинската фирма "Паркинги, гаражи и зони за паркиране", идеите и реализацията – на Даяна и Вълко.
Изрисуваният тунел в Парк
"Това е любимият ми парк и когато Вълко ми каза за тази инициатива, изключително много се зарадвах и бях готова веднага с две ръце да помогна, за да може децата да бъдат максимално зарадвани и да не минават вече през този тъмен и страшен тунел, както аз го помня от моето детство, ами да бъде по-цветен", казва Даяна. Тази година тя завърши училище и се кани да продължи образованието си в столицата. Вълко е на 23 години, работи, но е запленен от графити-културата още от 15-годишен. Откриват се в обща компания, а първата им съвместна творба е "Синко". 

"Аз съм близък с нейния приятел и се запознахме покрай него покрай това, че аз си купувам спрейове от време на време. На тях им стана интересно, излизахме един ден, нарисувахме Пинко Розовата пантера, обаче  в синьо. И от там нали решихме, че е добра идея още да порисуваме и в един момент друга моя приятелка ми прати публикация от Синя зона Кърджали за този проект и аз отидох, показах им разни мои скици, изготвих проект какво да очакват. Доста добре ни приеха, още от самото начало усетих и разбиране и хората искаха наистина да направят всичко възможно да работим ние спокойно и ни осигуриха средствата", припомня си Вълко. Всъщност идеята да се изрисува тунелчето е именно на общинската фирма "Паркинги, гаражи и зони за паркиране", която стопанисва Детската железница в Парк "Простор". Идеите и реализацията обаче са на двамата млади художници. 

Любими герои са изрисувани по стените

Сред изрисуваните образи са Заекът и Вълкът от "Ну, погоди!", Дафи Дъг, Дъмбо, Том и Джери, има и послания да пазим природата, защото това е парк и е хубаво да си пазим природата, казват младите хора. Двамата са рисували това, което самите те обичат, и смятат, че някогашните детски анимационни филми и герои  са много по-интересни и поучителни от днешните.

"Мисля, че е доста хубаво да си пазим това, което имаме, защото това се приема за даденост. Всъщност сме много облагодетелствани и градът ни е много красив. Паркът е прекрасно място. Имаме прекрасна природа. Разположението ни също е много добро, просто го приемаме за даденост", казва Вълко и уточнява, че приятелите му от чужбина, като идват в Кърджали, остават удивени. А ние не го ценим.

Призиви да се пази природата привличат вниманието

"Аз лично го ценя, но съм забелязала и ми прави впечатление как хората изхвърлят фасове, кенчета и всякакви боклуци и найлони и каквото и да е друго на сантиметри от кошчетата или просто където няма кошче бива захвърлено настрани без абсолютно да се замисля, че се разхождат деца с родителите си по тези улици и в крайна сметка тези деца виждат, че това е нещо нормално - да бъде мръсно, да бъде изхвърлено, а това не е така", допълва го Даяна. И двамата са на мнение, че младите сами трябва да осъзнаят, че да чупиш и да замърсяваш не е добре.

Иска им се графитите са станат достъпни. Сега в Кърджали няма нито едно място, където да е разрешено да се рисува, а това може да се промени при определени правила. 

Има и други млади хора, които се развиват в тази насока в Кърджали и се оформя нещо като общност, но все още хип-хоп културата не е в разцвет в града ни, казва Вълко

"Лека полека виждам, че има млади надъхани хора, които правят музика, появяват са нови лица, също хора, които рисуват. Както споменахме отделно има хора, които карат колела от тези, които са за триковете, скейтборд. Всъщност всичките тия неща са част от хип-хоп културата просто е доста криво разбрана понякога и хората си мислят, че това са просто едни малки гаменчета. Но всъщност това нещо може да ти даде много и ако знаеш как да го използваш може да те о отведе далеч", смята Вълко Илиев.

Любими герои са изрисувани по стените

Той вижда приложение на графитите на сгради на училища, детски градини, изоставени постройки и смята, че могат да изглеждат красиво и естетично, ако са изрисувани. И си мечтае един ден да рисува в училището си: "Аз съм учил 12 години в "Славейков". До стадиона има една голяма стена, на която е имало ретро графити от деветдесетте. Тя вече е измазана и бяла и много ме дразни, че е бяла. Там, мисля, че един хубав бухал би седял доста добре", смее се Вълко.

Целия разговор с Даяна Димитрова и Вълко Илиев може да чуете в прикачения звуков файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Музикални филми са във фокуса на "Родопи филм фест" този юли

От 11 до 14 юли за четвърта поредна година в Смолян ще се проведе Международният документален „Родопи филм фест“. Откриването е на 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката "Тази година в програмата сме предвидили филми на музикални теми. Т.е. винаги имахме някакво мото - обикновено по-сериозно. беше "Кадри за любов и война", беше "На лов за боклук", за..

публикувано на 28.06.24 в 16:49

"С талант и любов към изкуството" е заключителния концерт на Дома на културата

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  На сцената ще излязат възпитаниците на школите, които ще покажат своите умения, натрупани през сезон 2023-2024.  Зрителите ще се насладят на изпълнения по пиано, цигулка, китара, пеене, а също и..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

"Спектрум вокал бенд" за предизвикателството да пееш акапелно

За първи път Кърджали се докосна до творчеството на една от най-запомнящите се групи в музикалния живот на България и единствената концертираща акапелна формация - "Спектрум вокал бенд". Групата участва в тазгодишния Кърджали джаз фест и омагьоса публиката със своето вокално майсторство, талант, вдъхновение, синхрон и професионализъм. Групата е..

публикувано на 18.06.24 в 18:59

Ненчо Илчев и компания "преподават атрактивно" българските класици на сцената

Вълнуваща среща с комедията на Иво Сиромахов „Българската литератература накратко“ очаква кърджалийската публика на 19 юни на сцената на театъра. Постановката е на Златомир Молдовански и Иво Сиромахов. Художник-сценограф е Ивелина Минева. В ролите са Ненчо Илчев, Стефани Ивайло и Златомир Молдовански. Пиесата разказва за неволите на..

публикувано на 14.06.24 в 00:52

Представят "Лешникотрошачката" на хасковска сцена

Балетна школа „Алегро“ към ОП „Младежки център“ Хасково представя „Лешникотрошачката“ с премиер-солист от Софийската опера и балет Росен Канев. На 14 юни от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ школата ще зарадва хасковската публика с класическия шедьовър по музика на Чайковски. Входът е свободен. Хореографията и режисурата са на създателя..

публикувано на 12.06.24 в 13:18

Дисководещите легенди: В ефир е Данчо Стълбицата

Сборник, пътеводител из историята на българското диджейство, пуснаха за четвърти път двама от най-популярните ни диджеи - Данчо Стълбицата и Арго Ем Си.  Книгата проследява създаването на диджейската професия у нас. Тя съдържа повече от 200 снимки и любопитни истории на двамата автори. Това каза в ексклузивно интервю за Радио Кърджали известният..

публикувано на 07.06.24 в 15:07

Пълен комплект медали спечелиха в национален конкурс млади пианисти от Дома на културата в Кърджали

Комплект медали и диплом за цялостно представяне и успешна работа завоюваха възпитаници на Детската музикална школа към Дома на културата в Кърджали на XXIV Национален музикален конкурс „Милчо Петров“, Пловдив. Организатор и домакин е читалище „Шалом Алейхем – 1945“. Кърджали беше представен от младите пианисти, възпитаници на Христина..

публикувано на 04.06.24 в 01:34