Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицаи: Сигурността на гражданите е по-важна от всяко правителство

Разединени сме дори за заплатите си, коментира синдикалният лидер Марин Христозов

Служители на реда от Кърджали участваха в протестите в столицата
Снимка: Личен архив

Сигурността на гражданите е по-важна и от това правителство, и от всяко следващо, тя зависи от силната мотивация на служителите на органите на реда, няма по-лошо от демотивиран служител. Това е констатацията, която се налага след поредицата протести на полицаи за увеличаване на възнагражденията и осигуряване на елементарни битови условия на труд. Позицията на хората, на които разчитаме да пазят границите ни и реда в държавата сподели в ефира на Радио Кърджали Марин Христозов, председател на кърджалийската структура на Синдикалната федерация на служителите на МВР.

В събота полицаите за пореден път направиха опит да заявят исканията си с протест пред Министерството на финансите. Министър Асен Василев обвърза повишаването на заплатите им с осъществяването на реформа в структурите на МВР. Според него органите на реда вече са получили повишение на възнагражденията си миналата година. Полицаите обаче контрираха, че парите, които са им добавени са компенсация за работата им на първа линия по време на пандемията от коронавирус.

„След всяка реформа тези, които сме на улицата, оставаме все по-малко. Ние искаме реформа, която ще гарантира по-голяма сигурност на обществото, по-ясни права и за нас, и за гражданите, и най вече МВР да излезе от политиката, защото много често взехме да влизаме там“, поясни Марин Христозов на какви промени са готови полицаите.

Той изрази недоволството на колегите за това, че им се налага да се борят за най-елементарни условия за работа. „Нямаме едно унифицирано облекло. Погледнете – от двама полицаи, всеки е с различни дрехи. Постоянно си купуваме дрехи, складовете са пълни с някакви измислени платове и дрехи, кройките на които не отговарят на размерите. Пълна пародия. За съжаление тези пари от държавата изчезват по този начин. Борим се, искаме да приемем едно облекло с видовете материя, с визията, която ще респектира, ще е добра. Сега сме като Плюшкин“, каза униформеният.

Синдикалният лидер не скри разочарованието на съмишлениците си от малобройното присъствие на протеста. Сред причините посочи първо отпускарския сезон, както и негативни публикации и коментари в медиите и социалните мрежи, които са разколебали някои от колегите му. Не на последно място според оценката му е и факта, че „все пак МВР има десет синдиката. Разбирате ли за какво става въпрос? И оттам идва разединението. Не можем да се обединим, чисто по български, дори и да става въпрос за нашите си заплати. Парадокс!“, каза Христозов.

Според информацията, която има, предстои полицейските синдикати да водят разговори с парламентарно представените партии, както за параметрите в Бюджет 2023, които засягат МВР, така и за обсъждане на Закон за изменение и допълнение на Закона за МВР.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Директорът на Смолянския театър е уволнен

Директорът на Смолянския драматичен театър Румен Бечев е освободен от длъжност, потвърдиха за БНР от Министерството на културата. Той е вторият директор на театър в страната, който служебният министър Найден Тодоров уволни тази седмица. В понеделник това се случи с директора на Разградския театър Левон Манукян.  И двамата са с обвинение в източване на..

публикувано на 04.10.24 в 17:17
Походът на тракийци пред Пантеона край Маджарово

Потомци на тракийци преминаха в поход по стъпките на мъчениците от 1913 г.

По стъпките на тракийските мъченици от 1913 година преминаха потомци на тракийски бежанци от цялата страна. Походът е традиционен, провежда се в края на септември всяка година. Той се организира от  Фондация ”Доктор Димитър Щерев” с ръководител професор Атанас Щерев от София в координация с Яни Янев - председател на Българския съюз на тракийските..

публикувано на 04.10.24 в 12:38
Снимката е илюстративна, архив

Скандал между двама в Кърджали прерасна в сбиване с пистолет и нож

Двама са задържани за хулигански действия в Кърджали, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. В полунощ на 3 октомври зад заведение възникнал скандал между мъже на 25 г. и 34 г. Разправията прераснала в сбиване. По-младият произвел изстрел във въздуха с газов пистолет, а по-възрастният нанесъл порезни рани с нож на опонента си...

публикувано на 04.10.24 в 12:03

Неучебен ден за учениците от Крумовград за празника на общината

В петък, 4-и октомври учениците на територията на община Крумовград няма да учат.  Това съобщиха от общинската администрация.  Със заповед на кмета Себихан Мехмед денят е обявен за неучебен в училищата , с изключение на детските градини в град Крумовград. Поводът е започващият традиционен есенен фестивал "Сеид Баба".   Програмата в петъчния ден..

публикувано на 03.10.24 в 13:54

В Гърбище и Срънско се проведоха мевлиди за здраве

Традиционни мевлиди за здраве и плодородие се проведоха в ардинските села Гърбище и Срънско. На религиозните събития присъства и кметът на Ардино Изет Шабан представители на ръководството на общинската администрация. В Гърбище местни духовници четоха айети, а гостите бяха нагостени с три казана пилаф и един казан дроб-чорба, приготвени от..

публикувано на 29.09.24 в 15:20
В Татул се проведе мевлид

С мевлид в Татул и мае в Гургулица продължиха есенните празници в Момчилградско

Есенните празници на мюсюлманите в община Момчилград продължиха днес с мевлид в село Татул и есенно мае в Гургулица. В Татул десетки жители и гости на общината присъстваха на традиционния мевлид за здраве и берекет. Проявата посети и кметът Илкнур Зяким, заедно с ръководството на общинската администрация. Също днес управленският екип на..

публикувано на 29.09.24 в 14:35

Туристи прекратяват почивки в Гърция заради лошо време

Лошото време в Гърция принуждава туристите да прекратят по-рано почивките си, казаха хотелиери преди очакваната дъждовна седмица със силни ветрове. С 10 градуса ще спаднат температурите в страната до края на днешния ден, сочат прогнозите на синоптиците. Силни ветрове и дъждове обхващат постепенно Егейско море. В Йонийско море се очаква силата на вятъра..

публикувано на 29.09.24 в 12:37