Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Соня Новодрянова: Горещините са причина за слабата реколта това лято

Посевите не са застрашени от марокански скакалци

Високите температури са причина заслабата реколта от плодове и зеленчуци това лято, категорични са специалистите. Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали обясни: „При температура между 35 и 40 градуса спират физиологичнитепроцеси, спира фотосинтезата, спират да цъфтят и да плодообразуват. Тука вече говорим не за един час 40 градуса, а за много часове, които са 40 градуса. И ако има пък и засушаване, няма вода, значи трагично положението“.

Спасението, което препоръчват специалистите, е поливането. Най-добре е това да се случва сутрин между 6 и 10 часа и вечер. Поливането през деня е пагубно за растенията, защото капка, попаднала върху лист, може да предизвика ефекта на лупата и да го прегори.  

Пръскането с препарати срещу вредители обаче трябва да се запази, въпреки горещините. „По принцип пръскането трябва да е до 25 градуса, защото при пръскане през деня се изпарява препарата и пак може да се получат прегаряне върху растенията“,категорични са специалистите.

Продължава да е много сериозен проблемът с нерегламентирания внос на препарати от трети страни – Турция, Украйна, Северна Македония, „защото са много по-евтини, в сравнение с нашите агрохимикали и производителите търсят по всякакъв начин да намалят себестойността на продукцията си. Те всъщност нарушават закона“, коментира Новодрянова. Всички стопани са задължени да водят дневник за проведената химични обработки, за да се знае стоката, която е изнесена на пазара с какво е третирана, а също дали са спазени карантинните срокове. „Има си законодателство в областта на растителната защита, което земеделските производители трябва да спазват. Не ги освобождава това, че те са производители на малко продукция“, категорична беше Новодрянова.

Много стопани се оплакват от дървеницата, позната като миризливка. Тя се унищожава с контактни инсектициди, но понеже вече всички култури са в беритбена зрялост, трябва много внимателно да се пръска, за да се спазват карантинните срокове на препаратите, съветват експертите. В домовете, хората могат да се спасяват от нашествието на миризливката като третират с  биоциди. Разнообразие от такива препарати има в хуманните аптеки. „Но тя не е икономически важен вредител за България и специално за област Кърджали и поради тая причина не подлежи на наблюдение“, поясни Новодрянова.

Няма опасност за посевите от марокански скакалци към момента, категорични са експертите. „Имаме марокански скакалци, но в момента наблюдаваме  популацията, за да можем да направим правилна прогноза за следващата година, имаме отново градация на популацията. Не в такава степен, каквато е била досега, но имаме градация на популацията на мароканския скакалец“, каза началникът на „Растителна защита. Най-засегнати са изоставени ниви и ливади, пасища, „но никъде до тях няма земеделски култури и няма опасност за земеделските култури и за реколтата на земеделските производители“, уточни Новодрянова.

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34