Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме Преображение Господне

Снимка: pravoslavieto.com

Днес е един от големите християнски празници Преображение Господне.

Според църковната традиция на този ден се освещава и вкусва първото грозде.

Празникът Преображение Господне е спомен за едно от важните евангелски събития, при което преди доброволните си страдания и кръстна смърт пред трима от апостолите на планината Тавор Христос се преобразил и разкрил себе си такъв, какъвто се явил и след Възкресението си. За кратко Петър, Яков и Йоан, доколкото можели да видят, съзерцавали Учителя си в сиянието на Божествената му слава.

По стара църковна традиция на Преображение се благославя първата реколта плодове. У нас е прието след празничната литургия да се освещава грозде, което се раздава на присъстващите.


По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отборът на СУ „Отец Паисий“ в Кирково спечели областното състезание „Млад огнеборец“

С най-добри резултати в състезанието на младежките противопожарни отряди „Млад огнеборец“ отборът на СУ „Отец Паисий“ в село Кирково зае първо място и стана областен първенец.  На второ място се класираха младите огнеборци от СУ „Паисий Хилендарски“ в село Припек, трети е отборът на СУ „Христо Смирненски“ в село Черноочене. От четвърто до шесто..

публикувано на 22.05.24 в 15:30

В Кърджали ще пръскат срещу кърлежи и комари

В Кърджали ще пръскат срещу кърлежи и комари на 27 май, понеделник. Това съобщиха от общинската администрация. Пръскането  ще се извърши  н а 27 май, от 21:00 до 06.00 часа и на 28 май.  Ще бъдат третирани площи на територията на целия град - паркове, междублокови пространства в централна градска част и кварталите, зелени площи, районите на..

публикувано на 22.05.24 в 15:14

„Незабравките“ представиха Кърджали в национален православен фестивал

Дамски хор „Незабравки“ при НЧ „Обединение 1913“, град Кърджали, се включи за първи път в 6-тото издание на Националния православен фестивал „Св. св. Кирил и Методий“ в Попово, област Търговище.   Като единствени представители на Южна България, ангелогласните „Незабравки“ с диригент Тавит Мачикян представиха пред публика на две места своя репертоар..

публикувано на 22.05.24 в 14:41

Практиката партиите да сменят представители в СИК продължава

Продължава практиката партиите да сменят представителите си в секционните избирателни комисии. Това е постоянен процес, който не е спирал, коментира председателят на РИК Кърджали Иван Робов. Той е умерен оптимист, че членовете на СИК ще са достатъчно подготвени да проведат изборния процес на 9 юни. Иван Робов : " За пореден път правим две в едно...

публикувано на 22.05.24 в 11:36
Снимката е илюстративна

Откриха две гранати в центъра на Хасково

Служители на общинското предприятие „Екопрогрес" намериха две гранати тази сутрин към 9 часа две гранати, захвърлени в градинка в центъра на Хасково.  Докато разчиствали градинка работниците се натъкнали на двата боеприпаса, които най-вероятно са учебни. След подаден сигнал на тел. 112 от полицията отцепиха района на Часовниковата кула.Периметърът е..

публикувано на 22.05.24 в 11:22

18-годишен нанесе удар с нож на 16-годишен

Досъдебно производство за телесна повреда е образувано в РУ-Кърджали.  По първоначални данни тази нощ в Кърджали възникнал спор между две младежки групи, при който 18-годишен нанесъл удар с нож на 16-годишен. Пострадалият е бил настанен под наблюдение в болницата в Кърджали. При организираните издирвателни действия е установен извършителят на деянието и..

публикувано на 22.05.24 в 11:08

12 души са призовани за обяснения след скандал в село Бенковски

12 души са призовани за обяснения в РУ-Кирково след скандал на пазар в село Бенковски.  По първоначални данни конфликтът между две групи, предлагащи за продажба животни, възникнал около 8 часа вчера и прераснал в размяна на удари.  След скандала участниците напуснали мястото. Обяснения са снети от шестима мъже от едната група, днес предстоят същите..

публикувано на 22.05.24 в 11:06