Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огънят бавно идва към българската граница

Затвориха магистралата между Комотини и Александруполис

Евакуирани са още пет села от област Еврос към Комотини

2
Снимка: Константинос Цакалид/ Facebook

Затвориха магистрала „Егнатия одос“ от Комотини до Александруполис заради бушуващият пожар. Евакуирани са още пет села от област Еврос към Комотини. Селищата Месимврия, Атарни, Авра, Комаро, Перама Еврос се евакуират до Комотини, тъй като пожарът опасно се е разпространил в югозападната част на Еврос. Пламъците са силно видими и вече застрашават гората на Петротес в Родопите, пише гръцкият сайт xronos.gr.

През изминалата нощ огънят е опожарил домове в село Сости. Фотокадър на Константинос Цакалид в соициалната мрежа Facebook показва как посрещнаха 22 август Христос Кусминас и съпругата му Евангелия, които седят в двора на изгорялата им къща в село Состис в Комотини. 

Огнените кълбета дим стигнаха до съседния областен град Ксанти. Сажди падат и над крайбрежните селища, които са на около 15-20 км от пожара. Местни хоро казват, че пожарът бавно пълзи към българската граница, която е на около 6-8 км.

В Комотини, освен мюсюлманските и християнските храмове отвориха врати и приемни центрове за евакуираните от домовете си хора.

В социалните мрежи се появиха снимки на умишлено подготвяни огнища за създаване на пожари. Гръцките власти изясняват истинността на снимките. 


Снимки: Константинос Цакалид и ТВ Родопи – Източна Македония и Тракия.


По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Задържаха 62-годишен за измама за придобит осугирителен стаж

За измама, свързана с набавяне на необходимите документи за пенсиониране, 62-годишен е задържан в Кърджали . Мъжът заблудил жителка на община Кирково, че ще съдейства за издаване на образци за придобит осигурителен стаж, които да бъдат внесени за отпускане на лична пенсия , като за целта поискал и получил 1200 евро. Година по-късно се оказало, че..

публикувано на 28.05.24 в 11:02

Риболовен фест "Дяволски мост" и тази година в Ардино

Община Ардино организира за поредна година Риболовният фест „Дяволски мост - 2024“  под патронажа на кмета на общината Изет Шабан. Фестът ще се проведе в местността „Дяволски мост“ на река Арда на 22 юни, събота. Организатори са община Ардино, читалище „Родопска искра 1921“, Ловно Рибарско Сдружение „Бели брези“ и Туристическо дружество „Бели..

публикувано на 28.05.24 в 10:54

Променливо време в Кърджали, възможен е дъжд с гръмотевици

Днес преди обяд облачността ще е значителна, на места намаляваща до предимно слънчево време . В следобедните часове в много райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици, по-интензивни в планините, има условия за градушки. Ще духа предимно слаб северен вятър. Преобладаващите..

публикувано на 28.05.24 в 09:23

Детски турнир по риболов за 1 юни в Кърджали

По случай Международния ден на детето ще се проведе първото детско състезание по риболов в община Кърджали . В района на село Широко поле от брега на язовир „Студен кладенец“ ще хвърлят въдици близо 80 ученици от 1 до 7 клас. Детският турнир по риболов на плувка се организира съвместно от Сдружение на риболовците от „Каскада Арда“ и..

публикувано на 28.05.24 в 09:13

Одобрени са четири проекта на община Ардино за спорт и отдих

Одобрени са четири проектни предложения на община Ардино по Националната кампания „За чиста околна среда – 2024 г.“ на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда  към Министерство на околната среда и водите. Финансиране ще получат проектитe за обособяване на зона за активен спорт в парк Нилюфер, за детски кътове в..

публикувано на 28.05.24 в 08:51

Днес е изпитът за национално външно оценяване при четвъртокласниците

Около 55 000 четвъртокласници се явяват на национално външно оценяване по математика . Изпитът ще се проведе в близо 1 740 училища в страната. Той ще започне в 10 часа и ще продължи 60 минути . За учениците със специални образователни потребности са предвидени 30 минути повече, т.е. общо 90.  В 1738 училища ще има изпит, ангажирани са 13..

публикувано на 28.05.24 в 08:29

Представят втори том на енциклопедия "Тракия"

Първото представяне на новоиздадения втори том на енциклопедия „Тракия“, издание на Съюза на тракийските дружества в България и Тракийския научен институт ще бъде на 29 май н Народната библиотека "Кирил и Методий". Водещ ще бъде акад. Иван Гранитски, а книгата ще бъде представена от Стоян Райчевски и другите автори.  Вторият том е част от поредица...

публикувано на 28.05.24 в 02:57