Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

36 български пожарникари ще помагат на гръцките си колеги (ОБНОВЕНА)

3
Българските огнеборци тръгнаха от Кърджали за Гърция
Снимка: Радио Кърджали

36-ма български пожарникари от 6 дирекции в страната и 8 автомобила, от които пет пожарни, два за транспорт и един за управление, заминаха в късния следобед в помощ на гръцките огнеборци в борбата им с огнената стихия в южната ни съседка. Българската помощ тръгна от Кърджали и беше ескортирана от полицейски автомобили до Граничния контролно пропускателен пункт Маказа. 

Официалното искане за помощ от гръцка страна дойде във вторник следобед, каза пред журналисти в Кърджали главен комисар Александър Джартов, директор на Националната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

"От 19 август колегите в Гърция имат доста тежки пожари, включително и загинали хора. В тази ситуация поискаха допълнителна помощ по линия на механизма за гражданска защита. Ние съответно направихме организация, за да изпратим част от модула, който е за гасене на горски пожари", каза гл. комисар Джартов. Той уточни, че българските огнеборци са от шест дирекции - Шумен, Габрово, Благоевград, Перник , Кюстендил и София-град.

Ръководител на групата български доброволци, които отпътуваха за Гърция, е комисар Валентин Василев, директор на Регионалната дирекция в Благоевград. "Това, че не познаваме мястото, където отиваме, няма да ни попречи да се справим с работата", каза той.

Главен инспектор Радослав Стефанов от пожарната в Габрово е заместник-ръководител на българския екип. Той, заедно с Георги Йовов заминават за втори път да гасят пожари в Гърция. 

Ситуацията сега, в сравнение с предишната командировка, е различна и по-сериозна, коментира гл. инспектор Стефанов. "Началото на юли обстановката беше доста спокойна, температурите - по-ниски и произшествията бяха относително малки. Индексът за пожарна опасност в Гърция в момента е един от най-високите и произшествията много бързо се развиват до бедствено положение", каза той.

Българските огнеборци ще останат в южната ни съседка една седмица." В зависиосот от това как се развива ситуацията, ще преценим дали да бъдат ротирани или да продължат още една седмица или да се приберат", коментира гл. комисар Александър Джартов.

Очаква се българските пожарникари да подпомогнат гръцките екипи за наземно гасене в района на Александруполис.

Горските пожари, които бушуват в Гърция, са изпепелили между събота и понеделник над 400 хиляди декара в страната, показва предварителен анализ на сателитни изображения, изготвен от метеорологичния отдел на Националната обсерватория в Атина и цитиран от телевизия "Скай". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Огнеборци са потушили 75 пожара за последното денонощие

75 пожара са потушени в страната през последното денонощие, двама души са пострадали, съобщиха от Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са реагирали на 117 сигнала, 10 са били в жилищни сгради, един в промишлена, а три - във временни постройки. Организирани са близо 40 спасителни операции. Имало е обаче и..

публикувано на 16.06.24 в 13:29

Над 130 състезатели участват в Хасково в Шампионата на България по мотокрос

Хасково е домакин на Открития шампионат на България по мотокрос. Състезанието се провежда на мотописта „Хасково“. Над 130 състезатели от България, Гърция, Румъния и Турция участват в надпреварата. Тя е във всички класове и възрастови групи. Организатори на шампионата са Община Хасково и мотокрос клуб „Тийм Масар“. Народният представител Иван..

публикувано на 16.06.24 в 13:19

Слънчево, горещо и тихо е времето в неделя

Днес ще бъде слънчево, след обяд над планините и планинските райони ще e с купеста облачност. На отделни места, главно в Рило-Родопската област ще превали, възможно е и да прегърми. Ще остане почти тихо. Максималните температури ще са предимно между 28° и 33°, в Кърджали – 30, в Хасково ще ббъде около 31 градуса, а в Смолян - 27, съобщи за Радио..

публикувано на 16.06.24 в 10:00

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните. За мюсюлманите Курбан байрам е празник, който сплотява, свързан е със семейните..

публикувано на 16.06.24 в 09:26

Без Синя зона в Кърджали за Курбан Байрам

Отменя се таксуването за ползване на паркинг в зоните за платено паркиране в Кърджали в дните на празника Курбан Байрам, съобщават от общината. От 08.30 часа на 17.06.2024 г. до 17.30 часа на 19.06.2024 г.  паркиращите в Синя зона няма да следят за времето и да пускат съобщения или да плащат на паркомат.

публикувано на 15.06.24 в 16:07

Балетна школа "Алегро" чества десетгодишен юбилей с "Лешникотрошачката"

Десетгодишен юбилей чества балетната школа "Алегро" към Младежки център Хасково. „Лешникотрошачката“ на балетна школа „Алегро“ препълни залата на театър „Иван Димов“ в Хасково, съобщиха от общинския пресцентър. Малките артисти от школата на Мая Габровска представиха класическия шедьовър на Чайковски по повод 10 години от създаването на балетната школа..

публикувано на 15.06.24 в 15:19

Йорданка Христова идва за "Нощта на Орфей"

Грандамата на българската поп музика Йорданка Христова ще бъде специален гост на 16-ото издание на музикалния фестивал "Нощта на Орфей", съобщиха от Община Момчилград. Фестивалът ще се проведе на 22 юни от 20.30 часа в подножието на древното светилище на Орфей край момчилградското село Татул. Звездата на българската естрада ще изпълни за публиката..

публикувано на 15.06.24 в 14:52