Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Девети ден борба с горския пожар в Северна Гърция

Снимка: БГНЕС


Девети ден продължават опитите на огнеборците да загасят горския пожар в Северна Гърция. Жителите на села в риск са евакуирани. Увеличават противопожарните екипи в област Еврос, информира кореспондентът ни Катя Пеева.

Огнените фронтове на Еврос и Родопи се сляха в един и това още повече затруднява гасенето. Пожарните огнища са разпръснати и на места теренът не допуска до там да стигнат водоносни коли, поясняват огнеборците на терен.

"Правим противопожарни зони. Там работи цялата техника на областта. В момента се води истинска битка. Очакваната промяна в посоката на вятъра ще усложни задачата, опитваме се да спрем, доколкото е възможно, разпространението на пожара", така описа критичната ситуация заместник-областният управител на Еврос Димитрис Петрович и настоя за повече пожарникари. Допълнителни служители пристигат днес от различни райони.

Над 300 пожарникари, които гасят в горския парк "Дадя" правят противопожарен ров, за да спре огънят и да не достигне до  части на парка, където се намират много редки видове птици, заяви говорителят на служба "Противопожарна защита". Теренът е изключително трудно проходим.

От днес екипи описват щетите в районите, където пожарите вече са загасени и хората ще получат бързо обезщетения, съобщиха от правителството.

146 са вече арестуваните за участие в палежи от началото на май, съобщиха от полицията.


Вижте още

Коледният град в гръцкия град Драма навършва 20 години

Тази година популярният и сред кърджалийци Коледен базар Онируполи в Драма, Гърция навършва 20 години. Най-големият коледен парк Онируполи (в превод Град на мечтите) в Северна Гърция отваря врати днес, 2 декември и ще приема посетители до 7 януари.  За тези, които са имали щастието да се докоснат до коледната магия в Драма е известно, че в дървените..

публикувано на 02.12.23 в 16:13

Британската схема за издаване на визи за болногледачи се използва за трафик на деца

Британската схема за издаване на визи за болногледачи се използва за трафик на деца в Обединеното кралство, предупреди главният правителствен съветник по въпроси на миграцията. Вестник "Таймс" пише, че проф. Брайън Бел, председател на Консултативния комитет по миграцията, е заявил, че са идентифицирани известен брой случаи, при които чуждестранни..

публикувано на 02.12.23 в 13:43

Състоянието на патриарх Неофит се подобрява

Състоянието на патриарх Неофит се подобрява, съобщи БНТ като се позова на началникът на протокола на Светия Синод Емил Велинов. Патриарх Неофит беше приет във ВМА заради белодробно заболяване. Негово Светейшество е в лечебното заведение от поне 10 дни и се лекува от пневмония.

публикувано на 02.12.23 в 13:00

Габриела Руменова: Проверете туроператора и местата за настаняване преди резервациите за празниците

Когато планираме резервация за празниците, трябва много внимателно да огледаме всеки детайл в офертите и да проследим как той е пренесен в договора и във ваучерите, които ще ни бъдат издадени за предплатените услуги. Това каза по bTV радио създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова във връзка с резервациите за предстоящите 8..

публикувано на 29.11.23 в 10:52
яз. Студен кладенец

Граждани почистват брега на яз. Студен кладенец до Широко поле

Доброволци организират почистване на бреговата ивица на яз. "Студен кладенец" до "Кораба" край село Широко поле. Акцията започва тази неделя (26.11.2023 г.) от 10:30 часа, съобщи Метин Халил, организатор на инициативат. Сборен пункт до потопения кораб. Той допълни, че са поискали съдействие от община Кърджали за извозването на събраните отпадъци.  При..

публикувано на 24.11.23 в 13:35

Пеликанът от Завоя се възстановява в "Зелени Балкани" - Стара Загора

Простреляният пеликан до село Завоя се възстановява в спасителен център за диви животни “Зелени Балкани” в Стара Загора. Това съобщи д-р Руско Петров. Сигналът за пострадалата птица е подаден от ветеринарния техник Павел Хайтов. От “Зелени Балкани” са изпратили екип на място, за да приберат защитения вид птица. При направения преглен лекарите..

публикувано на 23.11.23 в 18:44

Безплатни шахматни занимания започват в Момчилград

Безплатни шахматни занимания за децата на Момчилград стартират от началото на 2024 година. Желаещите да тренират ще бъдат обучавани от треньор по шахмат в балканската библиотека „Иляз Ходжа”. Те ще се учат да подреждат и местят фигурите, а по-напредналите ще мерят сили. Всички пособия за провеждането на заниманията ще бъдат осигурени от Община..

публикувано на 23.11.23 в 16:06