Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експертите алармират за нелоялни търговски практики при предлагане на "стоки за ученика"

„Ние, потребителите“: Преди пазаруване за учениците, разгледайте оферти и се информирайте

Снимка: Таня Милушева

Отсъстващи цени и поднесена неясно информация за условията, при които ще се продават на определена цена "стоки за ученика". Това са част от нарушенията, с които се сблъскват и през този сезон родителите при задължителните преди началото на всяка учебна година покупки за своите деца. За това алармира експертът от платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Така например, голяма търговска верига предлага за продажба тетрадки, моливи и химикалки, несесери, папки и други пособия за работа в клас с послание в червено "Сега ...“, последвано от съответната цена. Кампанията е с продължителност близо месец, но не е ясно какви ще бъдат цените на тези артикули, след като тя приключи. Не е изключена възможността да са по-ниски и това послание да е било за привличане на клиенти в пика на покупките, а когато вече всичко е осигурено, цените да бъдат свалени. Още повече, че тук няма твърдение за намаление и не се посочват задължителните в такъв случай съгласно Закона за защита на потребителите стара и нова цена, за да може клиентът да види каква отстъпка му се предлага в този обект, представи подробности от проверка Габриела Руменов.

Друго нарушение е липсата на цени за поставени в насипно състояние в щендери чанти, несесери и др., което лишава потребителя от важна информация, която трябва да получат преди вземането на решението за покупка. За някои от тези артикули цените са обявени на други щандове, на които въпросните стоки също могат да бъдат открити. Това обаче не освобождава търговеца от законовото задължение да посочи цената върху стоката, върху нейната опаковка или в непосредствена близост, подчерта Руменова.

От „Ние, потребителите“ напомнят, че за дребни артикули като острилки, пергели, гуми, химикалки и други също трябва да се посочи цената, като тя може да е върху съд, в който са поставени всяка от тези стоки и да е упоменато, че важи за брой от съответния вид.

За да се възползват от най-изгодните предложения и да не стават жертва на различен тип нелоялни практики с послания от типа „само сега“, само тук“ и пр., препоръчваме на родителите преди да закупят необходимите за децата им стоки за училище, да прегледат офертите в интернет. Това ще им спести време и ще им даде представа за диапазоните, в които се движат цените на интересуващите ги артикули, препоръча Габриела Руменова.


По публикацията работи: Галина Стефанова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Добромир Якимов

Започват обученията на членовете на СИК в Хасковски МИР

Слаб интерес от страна на избирателите към демоустройствата за гласуване сочат наблюденията на председателя на Районната избирателна комисия в Хасково Добромир Якимов. От миналата седмица осем машини с инсталирана демоверсия на бюлетините за двата вида избори, които предстои да бъдат произведени на 9 юни, обикалят по график единадесетте общини на..

публикувано на 28.05.24 в 02:23
Снимката е илюстративна

Четири акта за таксиметрови шофьори, които не издават касови бележки

Четирима таксиметрови водачи са осъществявали превоз, без да издават фискални бонове. Това съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Това е установено при съвместна специализирана операция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Кърджали и областния отдел „Автомобилна администрация“.  Съставени за 4 акта за..

публикувано на 27.05.24 в 13:11

Хулиган налита на полицай в Джебел

За хулигански действия и съпротива срещу полицейски служители 36-годишен е задържан в РУ-Кърджали. Около 22 часа на 24 май в заведение в Джебел възникнало спречкване, след което замесените в конфликта излезли навън. След подаден сигнал на място пристигнали полицейски служители, срещу които 36-годишният инициатор на скандала отправил ругатни, закани и..

публикувано на 27.05.24 в 13:06

До месец България решава дали да има военна служба за цивилни

Около месец остава до това да разберем как България ще организира военното обучение на цивилните. В края на юни приключва срокът за създаване на Стратегическия преглед на отбраната. Но в част от европейските държави вече се предлагат варианти цивилните да се сдобият с военно обучение.  Обобщение на медийните публикации от началото на годината показва..

публикувано на 26.05.24 в 16:25

За недопускане на влияние в провеждането на изборите на 9 юни работи МВР

Служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов пред комитета по демокрация и сигурност на Парламентарната асамблея на НАТО, която заседава в София, каза че се работи се активно да не се допуска влияние за изборите на 9 юни. "Работим активно именно по това да не допуснем каквото и да е влияние в провеждането на изборите на 9 юни. За момента..

публикувано на 26.05.24 в 12:54
Снимката е илюстративна

Село Стамболийски обновява църквата си

Започна ремонт на православния храм "Св. Неделя" в хасковското село Стамболийски, съобщи пред БТА кметът на селото Славчо Райков. Със средства, събрани от дарения, ще бъдеат освежени външните стени и фасадата, ремонт на камбанарията и водещите към нея дървени стълби, поясни Райков. Ще се разчисти затлачения в двора кладенец, самия двор и изграждането..

публикувано на 23.05.24 в 11:19

12 души са призовани за обяснения след скандал в село Бенковски

12 души са призовани за обяснения в РУ-Кирково след скандал на пазар в село Бенковски.  По първоначални данни конфликтът между две групи, предлагащи за продажба животни, възникнал около 8 часа вчера и прераснал в размяна на удари.  След скандала участниците напуснали мястото. Обяснения са снети от шестима мъже от едната група, днес предстоят същите..

публикувано на 22.05.24 в 11:06