Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Военни помагат за възстановяване на наводнените райони в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Продължават проблемите в наводнените райони на Гърция. Има случаи на зарази заради негодна за пиене вода. 

Властите дезинфекцират района на наводненията. Остава затворена магистралата от Солун към Атина.

Военни екипи за реакция при бедствия са в наводнените райони. Вече десетки са случаите на хора, засегнати от заразените води. Ветеринарните власти събират удавени животни, които са една от причините за разпространение на заразите. От здравното министерство приканват хората да не използват за пиене водата. Снабдяват районите с безплатна минерална вода.

Собствениците на търговски вериги съобщиха, че от днес свалят цените на всички стоки в наводнените райони.

Кметове отбелязват, че при отдръпване на водата всички къщи са в тонове кал. Пътищата се почистват от части на армията. Постепенно се възстановява пътната връзка с изолираните села.

Голяма част от железопътната система е напълно унищожена от потопа. Поне няколко месеца ще са необходими, за да се възстанови движението на влакове. Днес няма и междуградски автобуси поради наводнени части от магистралата.

Много компании изпращат парична помощ на пострадалите, които ще получат обезщетения и от правителството.


По публикацията работи: Гинка Динчева
Вижте още

Дървата за огрев в Хасково са със 100 лева по-евтини

Цените на дървата тази година в Хасково са 260 до 280 лева. В Кърджали обаче цената остава много по-висока, до 100 лева повече . Затова много хора от Кърджали предпочитат да си купят дърва от Хасково. Транспортът им струва около 60 лева, но драстичните разлики в цените прави снабдяването от там все още много изгодно. Подробности от Георги..

публикувано на 07.12.23 в 16:58

Гласуват размера на заплатите на кмета и кметовете на села в община Кърджали

Размерът на заплатите на кмета и кметовете на населените места в община Кърджали ще се гласува на декемврийската сесия на Общинския съвет.  В докладната за предстоящото заседание, което ще се проведе на 12 декември са внесени предложения за определяне размера на основните месечни възнаграждения на кметовете в Община Кърджали. Трудовите..

публикувано на 07.12.23 в 16:23

В Езиковата гимназия отпразнуваха немски Никулден

В Езиковата гимназия  "Христо Ботев" бе отбелязан един от най-любимите празници в Германия - Nikolaustag - Денят на Николаус. На 6 -и декември се отдава почит на свети Николай, който е покровител на децата, моряците, пътниците и търговците. Според легендата, той дарява подаръци на послушните деца , а на непослушните - въглен. Този празник има..

публикувано на 07.12.23 в 15:48
Община Кърджали

Община Кърджали иска по-дълъг срок за погасяване на безлихвения кредит от централния бюджет

Община Кърджали ще поиска удължаване с една година срока за погасяване на безлихвения кредит от Централния бюджет на Република България . Заемът е на стойност 6 млн. лв. и бе изтеглен в края на миналата година по предложение на тогавашния кмет Хасан Азис . Причината бе заради възникнал временен касов разрив по бюджета на общината . До края на..

публикувано на 07.12.23 в 13:48
Дядо Коледа

Общински детски комплекс кани Дядо Коледа в нашия град

За 3 0-та поредна година Общински детски комплекс кани Дядо Коледа в нашия град, за да направи коледните празници по-вълнуващи и незабравими за децата на Кърджали. За да посети добрия старец дома ви на 24 или 25 декември и да поднесе подаръци на вашите деца, трябв а да се обадите и запишете в ОДК на тел.: 0361 6 23 24 до 20 декември. От 1 декември..

публикувано на 07.12.23 в 13:27

Установиха двама нарушители с таксита

Двама таксиметрови водачи са били установени в нарушения при специализирана операция на служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ и на РД „Автомобилна администрация“ вчера. В хода на операцията са били извършени проверки на физически и юридически лица , осъществяващи таксиметров превоз на пътници. Засечени са били двама..

публикувано на 07.12.23 в 12:31
Снимката е илюстративна

Прожектират филми за деца в обновеното читалище "Нов живот"

Анимационният фил м „Котки в музея“ ще бъде излъчен за децата на Момчилград на 13 декември /сряда/ от 16 часа в обновената зала на читалище „Нов живот“. Прожекцията се осигурява от Община Момчилград за най-малките жители във връзка с предстоящите коледни и новогодишни празници. Входът е свободен. Още информация от зам.-кмета на община Момчилград..

публикувано на 07.12.23 в 11:55