Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокирани пътища на няколко места в страната

Протестиращи енергетици и миньори блокираха пътища и ключови точки в страната.

Те са против териториалните планове за справедлив преход на въглищните райони Перник, Кюстендил и Стара Загора, които днес кабинетът ще разгледа.

Демонстрантите пробиха кордона на полицията и малко след 8 часа блокираха двете платна на автомагистрала "Тракия" на разклона при Стара Загора.

Движението е спряно, образуваха се километрични опашки.

Протестиращите заявяват, че са готови на безсрочен протест.

След като блокираха Прохода на републиката в района на Гурково, протестиращите слязоха на Подбалканския път, където блокираха и двете платна. Напрежение няма, съобщава Десислава Крачолова от Радио Стара Загора.

Миньори и енергетици от Перник блокираха тази сутрин пътен възел Даскалово на изхода за града. 

Протестно шествие от автомобили потегли по автомагистрала "Струма" към пътен възел Мало Бучино, след което се очаква се върне обратно в Перник.

"Искаме работа, искаме централите да работят. Искаме да можем да храним децата си", заявиха протестиращите.

Енергетици от ТЕЦ "Бобов дол" и миньори от мини "Открит въгледобив" затвориха изцяло - трите ленти в двете посоки на АМ "Струма" при пътен възел "Бинека", на разклона за Кюстендил, каза за БНР синдикалистът от централата Иво Димитров. Има изпратена и полиция и жандармерия, образували са се километричин опашки от пътуващи в двете посоки.

Протестиращите са категорични, че ще останат на магистралата дотогава, докато правителството не вземе правилното решение за регионалния план за справедлив преход и ТЕЦ "Бобов дол" остане да работи до 2038 година.

Работещи в "Топлофикация - Русе" организираха тази сутрин протестна акция в района на граничния пункт "Дунав мост".

Преди началото на работния ден те обикаляха с личните си автомобили кръговото кръстовище в района и блокираха движението за около половин час.

Причината за протеста им е несъгласие с подписването от министъра на икономиката териториалния план за справедлив преход, в който Русе отсъства.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отец Петър Гарена с проповед на турски и руски по Великден (видео)

На Великден пред централния храм „Св.Георги Победоносец“ в Кърджали енорийският свещеник Петър Гарена чете текстове от Евангелието на турски и руски. „Ние четем Евангелието на църковнослaвянски, на български и обезателно и на турски. Така сa четели в Екзархията, така се чете в "Св. Александър Невски". Ние не сме по-големи нито от папата, нито..

публикувано на 05.05.24 в 13:49

Ерол Мюмюн: Нека има мир, спокойствие и топлина за всеки дом

Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн и Общинският съвет поздравяват християните в общината с Възкресение Христово! На този светъл празник, приемете нашите най-искрени благопожелания за здраве, щастие и много късмет! Нека има мир, спокойствие и топлина за всеки дом! Нека този голям християнски празник да бъде едно светло и ново начало! ЧЕСТИТО..

публикувано на 05.05.24 в 12:49

Почетоха паметта на загиналите войници и офицери от 10-та родопска дивизия

Областният лидер на ГЕРБ в Кърджали уважиа традиционния събор в местността "Паметника" край Девесилите. Всяка година в навечерието на 9 май местните хора почитат паметта на загиналите войници и офицери от 10- та родопска дивизия в Отечествената война и честват Деня на Европа и победата над хитлерофашизма.  Политически лидери,  общинари, потомци на..

публикувано на 05.05.24 в 12:39

Предимно слънчево време на Великден

Минималните температури днес ще бъдат между 7° и 12°, а максималните - от 18° до 23°, в София - около 23°. Ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в равнините и низините бъде мъгливо. Следобед в планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. Ще бъде почти тихо, в Източна България - със..

публикувано на 05.05.24 в 12:07

Контрабандни цигари за близо 180 хиляди лева са задържани на "Капитан Андреево"

Общо 571 200 къса (28 560 кутии) контрабандни цигари, укрити в режещи машини в товарен автомобил, бяха задържани при проверка на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от Регионалния пресцентър на митница Свиленград. Камионът е влязъл у нас от Турция на първи май, а случаят е в рамките на операцията по противодействие на..

публикувано на 05.05.24 в 12:02
Дамбалъ

Нощта на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината (видео)

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта на 5 срещу 6 май.  Според поверието тогава водата, извираща от скалите, добива силата да лекува болести. Община Момчилград подготви района за предстоящото струпване на хора. В подготовката и протичането на събитието участват също служители на Държавното горско..

публикувано на 05.05.24 в 10:20

Кърджали посрещна Великден

Христос воскресе! Православният свят празнува чудото на Възкрeсението на Божия син - Исус Христос.  Стотици кърджалийци и гости на града се стекоха пред централния храм „Св.Георги Победоносец“, за да покажат, че вярата е силна и не спира да съществува.   Представители на кърджалийското православно духовенство отслужиха Пасхална служба в..

публикувано на 05.05.24 в 01:29