Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктория Бешлийска: Да словотворим, не да приемаме безкритично чуждиците


Писателката Виктория Бешлийска се срещна с кърджалийските почитатели на книгата, за да представи популярните си романи “Глина” и “Сърце”. Представянето бе посветено на Деня на Кърджали, 21 октомври.

Пред препълнената зала в читалнята на Регионална библиотека “Никола Й. Вапцаров” писателката разказа за процеса на създаване на двете ѝ книги – “Глина” и “Сърце”, за мисията на писателя, за силата, заряда и отговорността пред думите. Читателите я засипаха с въпроси, но авторката най-много се трогна от ученици от Езиковата гимназия “Христо Ботев” от клуб "Публична реч", които я питаха за майсторското писане, за това как се постига успех в тази професия и какво си е мечтала да стане като дете.

Те стояха стоически повече от час прави, за да уважат авторката. Сред гостите на срещата имаше хора от различни поколения, както и с различни професии и всички бяха на мнение, че авторката е изпълнила мисията си да докосне сърцата на читателите. Тук беше и председателят на клуб "Фантастика" Кирил Добрев, който съобщи, че всъщност с гласовете на фантастите авторката е избрана за европейската награда за дебют "Еврокон 2022".

"Има срещи, които се помнят повече от други заради онова специфично поле, което се създава помежду ни. То е взаимната ни „работа“ в отреденото време. Силата му зависи най-вече от будността и отвореността на съзнанието на слушащите и дали се превръщат в участници – питащи, търсещи, споделящи", сподели след срещата авторката в социалните мрежи.

Виктория Бешлийска е създала блога “По дирите на думите”. Старите думи имат много повече значения, емоции, нюанси, коментира преди срещата в Кърджали писателката.

Затова ги издирвам и се опитвам да ги разпространя, за да излезем от бързото темпо на говоренето последните години, което ни е наложено от начина ни на живот. За съжаление, в което темпо се промъкват все повече чужди думи, които ние взимаме на драго сърце, без да се замисляме, без да словотворим, без да се опитваме да се обърнем към собствения си ресурс, на нашия език”, каза в разговора на Радка Петкова Виктория Бешлийска.

Чуйте повече в прикачения файл.


По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Музикални филми са във фокуса на "Родопи филм фест" този юли

От 11 до 14 юли за четвърта поредна година в Смолян ще се проведе Международният документален „Родопи филм фест“. Откриването е на 11 юли, в амфитеатъра пред библиотеката "Тази година в програмата сме предвидили филми на музикални теми. Т.е. винаги имахме някакво мото - обикновено по-сериозно. беше "Кадри за любов и война", беше "На лов за боклук", за..

публикувано на 28.06.24 в 16:49

"С талант и любов към изкуството" е заключителния концерт на Дома на културата

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  На сцената ще излязат възпитаниците на школите, които ще покажат своите умения, натрупани през сезон 2023-2024.  Зрителите ще се насладят на изпълнения по пиано, цигулка, китара, пеене, а също и..

публикувано на 27.06.24 в 18:00

"Спектрум вокал бенд" за предизвикателството да пееш акапелно

За първи път Кърджали се докосна до творчеството на една от най-запомнящите се групи в музикалния живот на България и единствената концертираща акапелна формация - "Спектрум вокал бенд". Групата участва в тазгодишния Кърджали джаз фест и омагьоса публиката със своето вокално майсторство, талант, вдъхновение, синхрон и професионализъм. Групата е..

публикувано на 18.06.24 в 18:59

Ненчо Илчев и компания "преподават атрактивно" българските класици на сцената

Вълнуваща среща с комедията на Иво Сиромахов „Българската литератература накратко“ очаква кърджалийската публика на 19 юни на сцената на театъра. Постановката е на Златомир Молдовански и Иво Сиромахов. Художник-сценограф е Ивелина Минева. В ролите са Ненчо Илчев, Стефани Ивайло и Златомир Молдовански. Пиесата разказва за неволите на..

публикувано на 14.06.24 в 00:52

Представят "Лешникотрошачката" на хасковска сцена

Балетна школа „Алегро“ към ОП „Младежки център“ Хасково представя „Лешникотрошачката“ с премиер-солист от Софийската опера и балет Росен Канев. На 14 юни от 19,00 часа на сцената на ДКТ „Иван Димов“ школата ще зарадва хасковската публика с класическия шедьовър по музика на Чайковски. Входът е свободен. Хореографията и режисурата са на създателя..

публикувано на 12.06.24 в 13:18

Дисководещите легенди: В ефир е Данчо Стълбицата

Сборник, пътеводител из историята на българското диджейство, пуснаха за четвърти път двама от най-популярните ни диджеи - Данчо Стълбицата и Арго Ем Си.  Книгата проследява създаването на диджейската професия у нас. Тя съдържа повече от 200 снимки и любопитни истории на двамата автори. Това каза в ексклузивно интервю за Радио Кърджали известният..

публикувано на 07.06.24 в 15:07

Пълен комплект медали спечелиха в национален конкурс млади пианисти от Дома на културата в Кърджали

Комплект медали и диплом за цялостно представяне и успешна работа завоюваха възпитаници на Детската музикална школа към Дома на културата в Кърджали на XXIV Национален музикален конкурс „Милчо Петров“, Пловдив. Организатор и домакин е читалище „Шалом Алейхем – 1945“. Кърджали беше представен от младите пианисти, възпитаници на Христина..

публикувано на 04.06.24 в 01:34