Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Симов:Ключът към предсрочните избори се крие в битката за София

Резултатите  от тези местни избори показват една много  пъстра картина на България, смята журналистът Александър Симов.

„ Виждам, че всъщност Българиите вече са много. Във всяка България има различни проблеми. Местните избори се опитват да решат конкретни местни проблеми, много често нямащи нищо общо с националната политика. В този смисъл тенденциите наистина се обръщат. Имаме някаква нова политическа ситуация в България, в която оттук нататък смятам, че никой не може да каже, че държи монопол върху местната власт. Дълго време казвахме, че ГЕРБ са абсолютен титан, монополист на местната власт. Този процес се разчупи, и според мен ще се разчупва все повече. Това е тенденцията, общото, което се забелязва. „

Александър Симов, който е бил депутат от Кърджали и продължава да следи какво се  случва в областта, коментира и резултатите от изборите за кмет, както и това, че всички кметове на общини в областта, с изключение на Кърджали, са избрани с над 70%. Причината за този резултат, според А.Симов, далеч не се дължи на личните качества на кандидатите:„ В Кърджалийска област, това е много специфичен вот, изключително интересен, но очевидно политическите критерии за оценка вече не влияят там. Там има някакъв друг механизъм за гласуване. В повечето случаи всички го знаем  какъв е. Знаете ли какво ми направи впечатление в изборната нощ? Пускат новия кмет на Кърджали да даде своята оценка за ситуацията и за изборите. Той казва: "Ще променя модела, по който се управлява Кърджали.". Но как ще го промениш точно? Ти си представител на същата тази партия, която от години управлява Кърджали. Каква промяна точно ще предложиш, при условие, че тази партия не се е променила кой знае колко много, по никакъв начин не е показала някаква различна политика. Просто в Кърджалийска област този номер, този политически номер, който не може да мине никъде другаде, очевидно минава тук. И този компактен вот започва да плаши, защото той не оценява политически постигнатото, а действа по някакъв политически инстинкт. За мен това е проблем обаче не на ДПС, а на всички останали партии, които като че ли не знаят как да говорят на тези хора, как да ги привлекат в своите редици, как да предложат политика различна за тях, за да им покажат, че не само ДПС е изразител на техните интереси, че има и други партии, които ги интересува какво правят, как живеят, и най важното, че могат да им дадат представителство.“

Александър Симов допълни, че са плашещи резултати от изборите в България над 70%. „Истинското българско явление е, примерно, кмета да спечели с 51.2% на  втори тур, а конкурентът му да е с 48.8%“.

Запитан може ли да очакваме през април заедно с изборите за евродепутати у нас да се проведат и поредните парламентарни избори Симов каза, че ключът към предсрочните избори се крие в битката за София. „Не знам дали ще дочакаме ротацията.  Смятам, че  ще се направи опит под една или друга форма това правителство  да оцелее, но като цяло е ясно, че имаме едно прокризисно управление, което няма да  издържи цял мандат, а не съм  сигурен, че би издържал и още  дори 4-5 месеца.“

Цялото интервю на Гинка Динчева с Александър Симов чуйте в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39