Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Митрев от Кърджали заминава с националния отбор по астрономия за Международната олимпиада в Пекин

Атанас Митрев е златен медалист от Националната олимпиада по астрономия през 2022 г.
Снимка: Семеен архив

Десетокласникът Атанас Митрев от ЕГ “Христо Ботев” в Кърджали е включен в българския национален отбор по астрономия, който тази вечер заминава за участие в Международната олимпиада по астрономия. Престижното състезание ще се проведе следващата седмица в китайската столица Пекин. България ще бъде представена от 8 ученици от 9 до 12 клас от страната. Атанас Митрев е кръжочник в Школата по астрономия към Обсерваторията в Кърджали, където провежда подготовката си за олимпиадата под ръководството на астронома Бончо Бонев.
“Наско участва за втори път в Международната олимпиада по астрономия. Миналата година участва също. Преди това беше златен медалист от националния кръг на олимпиадата по астрономия”, каза Бончо Бонев. 
Той добави, че за съжаление миналата година Атанас е бил задочно на олимпиадата, заради ковид обстановката. Тогава символичен домакин беше Италия. 
“Сега имат пълното удоволствие да присъстват на място. В Пекин ще бъде олимпиадата. Цялата следваща седмица ще бъдат там”, коментира Бонев. 
Той заяви, че Наско е достатъчно добре подготвен и всичко е въпрос на психика. 
“По-важно е настроението за тази цел. Така че смятам, че настроението и спокойствието е добро и ще покаже всичко, каквото може. “Да не товарим колата предварително”, но очаквам, че много достойно ще се представи”, допълни Бончо Бонев. 

По публикацията работи: Илияна Типова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Висок е интересът към трудовата борса в Кърджали

При много висок интерес и от страна на работодатели, и от страна на безработни премина традиционната вече трудова борса в Кърджали. Общо 12 от заявилите участие 14 фирми се включиха в инициативата на Агенцията по заетостта в Кърджали. Около 200 бяха и търсещите работа. За сравнение миналата година предлагащите работа бяха седем на брой, а търсещите  -..

публикувано на 07.06.24 в 16:38

Последен ден на предизборната кампания в Гърция

Последен ден на предизборната кампания в Гърция.Според всички предварителни проучвания управляващата партия на консерваторите Нова Демокрация ще спечели евровота. С митинги партиите в Гърция приключват днес предизборната си кампания. Всички проучвания за нагласата на избирателите посочват победа на Нова Демокрация с около 33% от гласовете и с..

публикувано на 07.06.24 в 12:00

Мюфтийството обяви кампания "Да споделим курбана си"

За предстоящия мюсюлмански празник Курбан байрам, който е на 16 юни, Мюсюлманско вероизповедание в Република България обявява Национална дарителска кампания  за курбани под надслов ,,Да споделим курбана си“, съобщи Сезер Садуллов, районен координатор за област Кърджали. Той уточни, че кампанията е вече обявена и до 12 юни се приемат записвания. Тя е за..

публикувано на 04.06.24 в 17:23
Снимката е илюстративна

Изложба в Архива в Смолян показва илюстрации на "Диви разкази"

Изложба с илюстрации по „Диви разкази“ на Николай Хайтов бе открита в Държавен архив - Смолян. Представянето на пътуващата изложба започва от Смолян, а откриването е част от събитията, включени в честванията на 105 години от рождението на писателя, които са под патронажа на Министерството на културата.  Представянето на изложбата е съвместна инициатива..

публикувано на 04.06.24 в 11:52

Съборът на народното творчество в Крумовград събра 340 самодейци

340 самодейци от читалищата и учебните заведения на територията на община Крумовград се включиха в традиционния събор на народното творчество. Той се проведе за 29-ти път и събра жители и гости на Крумовград. Участниците в събора изпяха песните на своите деди, изиграха най-хубавите нашенски танци и показаха красотата на местните носии, събрали..

публикувано на 04.06.24 в 10:47

Деветокласничка дари на училището си собственоръчно изработен гоблен – портрет на Ботев

Деветокласничката Полина Узунова изработи гоблен – портрет на Христо Ботев и го подари на училището си – Езиковата гимназия в Кърджали, за патронния празник. В продължение на три месеца Поли е подредила хиляди мъниста, за да извая образа на поета революционер и на 2 юни, деня, в който се прекланяме пред подвига на героите си, да го поднесе в..

публикувано на 04.06.24 в 01:29

Проучване сочи, че гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение към..

публикувано на 02.06.24 в 13:12