Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм показва човешките усилия за връщане на дивия облик на Източните Родопи

Снимка: Фондация "По-диви Родопи"

Тази вечер от 17.30 часа в Регионалния исторически музей в Кърджали е премиерата на документалния филм „Кръговратът на живота в Родопите“. 12-минутната лента разказва за усилията на Фондация „По-диви Родопи“ да върнат изчезнали и редки видове животни в Източните Родопи. 

Нели Найденова, експерт комуникации във фондацията: "Ще покажем уникални и много впечатляващи кадри, които проследяват какво правим ние от фондация „По-диви Родопи“, за да върнем дивия облик на Родопите".

Късометражният документален филм е заснет от многократно награждавания френски режисьор Еманюел Рондо от White Fox Pictures, а 12 минутната лента показва дейността във времето на екипа на фондация „По-диви Родопи“. Лентата проследява историята на град Маджарово и неговия път от малък миньорски град до притегателен туристически център, който посреща любители на природата, птиците и фотографията от целия свят. Режисьорът, който е снимал по целия свят, е бил впечатлен от разнообразието на животински и растителни видове на такава малка територия, каквато са Източните Родопи, обясни Нели Найденова.

Филмът демонстрира как връщането на дивата природа дава възможност за нов и устойчив подход към нейното управление, който стимулира развитието на процъфтяваща икономика, основана на запазените уникални природни дадености.

Кадрите показват как екипът се свързва с местната общност и с най-младите ентусиасти и природолюбители, за да повиши осведомеността и да изгради ангажираност, за да гарантира, че възможно най-много хора ще се възползват от завръщането на дивата природа, обясняват от „По-диви Родопи“.

"Това, което искаме да покажем на хората, е какво имат на прага на дома си, защото има хора, които за съжаление нали не са имали възможност да обикалят. И ние искаме да доведем до прага им това природно богатство в Кърджали, за да могат те да го опознаят. Всички знаем, че за да опазиш нещо, ти трябва да го опознаеш, да го обикнеш", коментира Нели Найденова. 

Фондацията работи вече 10 години в Източните Родопи с каузата за връщането на дивата природа. "Мисля, че последните няколко години отбелязахме изключителни успехи. Връщането на черния лешояд, за което работим с нашите партньори от Българското дружество за защита на птиците е едно огромно постижение за нашата природа. Завърнаха се и голяма част от благородните елени, лопатари, диви коне, зубрите вече са един емблематичен вид за Източни Родопи, така че те тези всички животни са част от естествените процеси... Според мен за 10 години наистина успяхме да свърши много добра работа и се надявам да се оценява от хората. Всъщност този филм е едно обобщение на това, което ние сме свършили последните години", разказа още Нели Найденова.


Цялото интервю на Станислава Георгиева с Нели Найденова може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Събарят две опасни сгради в Кърджали, на тяхно място ще има паркове

Две негодни за ползване сгради в Кърджали ще бъдат съборени, съобщиха от общинската администрация.  Това са недостроеното училище в кв. „Възрожденци“ и ОУ „Никола Йонков Вапцаров“ в кв. „Веселчане“.  От Общината посочват, че двете сгради са застрашени от самосрутване и опасни за живота и здравето на хората, преминаващи покрай тях, както и за много..

публикувано на 07.06.24 в 13:00

Електронните ваучери за храна изместват хартиените

Електронните ваучери за храна влизат в сила от 1 юли. Те ще са по-широкообхватни. С тях ще плащаме не само в хранителните магазини, но и в заведения. Това каза за Радио Кърджали Виктор Джераси, мениджър маркетинг в Плъкси България, един от лицензираните оператори на ваучери за храна. "Електронните ваучери в ежедневието на потребителите ще бъдат..

публикувано на 07.06.24 в 10:25

"Галъп" с данни, два дни преди вота: Над 10% разлика между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Към началото на юни сигурността на гласуване за Народното събрание, според декларациите на респондентите, е 40,2%. От всички гласуващи 3,5% твърдят, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".  За европейските избори декларативната активност е очаквано по-ниска – 37,7%, като трябва да се имат предвид нюансите в изборните списъци, неяснотата доколко..

публикувано на 07.06.24 в 10:21

Очаква се българските изселници в Одрин активно да гласуват на вота в неделя

В Одрин ще има висока активност на изборите за народни представители и членове на Европейския парламент в неделя, прогнозират представители на българските изселници в турския град.  Очаква се българските изселници, които са в Одрин активно да гласуват на вота в неделя, посочи Мустафа Акан, който е представител на изсилническата организация “Балкански..

публикувано на 07.06.24 в 10:05
Галин Цоков, министър на образованието

Анализи на резултатите от зрелостните изпити и НВО след IV клас ще представи МОН

В 12 часа в Министерството на образованието и науката ресорният министър проф. Галин Цоков ще представи анализ на резултатите от държавните зрелостни изпити и от Националното външно оценяване в 4-ти клас, които се проведоха миналия месец.  Близо 47 000 дванайсетокласни се явиха на първата матура по български език и литература, а над 46 000 на..

публикувано на 07.06.24 в 09:05

Времето ще бъде слънчево и топло

Днес ще бъде слънчево. След обяд над планинските райони ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали краткотраен дъжд. Ще духа слаб вятър, предимно от изток. Максималните температури ще бъдат между 28° и 33°, в София - около 28°, в Кърджали и Хасково - около 31°, в Смолян 22°. Над планините ще бъде предимно слънчево. В..

публикувано на 07.06.24 в 08:42
Хор при НФА

Аплаузи за ансамбъл "Филип Кутев" в Кърджали

Ансамбъл „Филип Кутев" представи премиерно в Кърджали най-мащабния и революционен концерт - спектакъла "Извори" като част от "Турне 2024", заедно с "Quanto Quartet". Артистите от ансамбъла изправиха на крака публиката, а тя дълго ги аплодира. Хорът на ансамбъла бе дирижиран от Георги Генов. В залата прозвуча и космическата песен “Излел е Делю..

публикувано на 06.06.24 в 22:50