Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пеликанът от Завоя се възстановява в "Зелени Балкани" - Стара Загора

Снимка: д-р Руско Петров

Простреляният пеликан до село Завоя се възстановява в спасителен център за диви животни “Зелени Балкани” в Стара Загора. Това съобщи д-р Руско Петров. Сигналът за пострадалата птица е подаден от ветеринарния техник Павел Хайтов. От “Зелени Балкани” са изпратили екип на място, за да приберат защитения вид птица. При направения преглен лекарите установили, че пернатото е силно опаразитено, а в гръдната кухина откриват два броя сачми.  

Пеликанът ще остане в спасителния център за диви животни в Стара Загора, докато приклчюи досъдебното производство образувано в Областна Дирекция на МВР - Кърджали с постановление на Окръжна прокуратура. След това той ще бъде пуснат до яз. “Розов кладенец” край град Гълабово, тъй като там има голямо струпване на пеликани в този период, поради топлите води на язовира от ТЕЦ-овете.

Според д-р Петров птицата е простреляна по време на миграцията ѝ, като не е успяла да долети до места където ятата правят почика, затова е останала крей водоема до село Завоя.

Розовият пелиокан в България е изключително рядък вид, включен в "Червената книга" като изчезнал вид. Това означава, че щом бъде установено гнездово находище в страната, то трябва да бъде обявено като защитена природна територия с най-строг режим на охрана. 

Чуйте още в прикачения зувуков файл. По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:

Вижте още
Един от фотосите от изложбата, подарък за рожденика от БНР Радио Кърджали

Десетметров трикольор в ръцете на гвардейци повежда шествието за Трети март в Кърджали

С десетметров трикольор ще поведат празничното шествие за националния празник кърджалийските гвардейци. Това ще се случи по време на общоградското тържество на Трети март. На този ден се навършват и 18 години от създаването на Първия ученически гвардейски отряд в България. Затова възпитаниците на Езикова гимназия „Христо Ботев“ ще го отбележат с..

публикувано на 29.02.24 в 01:05
Децата от Крумовградско твориха мартенички с кауза

Ясни са победителите в конкурса за най-оригинална мартеница в Крумовград

Приключи обявения от община Крумовград конкурс за изработване на най-оригинална мартеница. Той се провежда за поредна година, като тазгодишното издание е под мотото „Мартеничката -  символ на здраве и дълголетие“. Младите майстори представиха мартеници, композиции, картини, декупажи, които се съревноваваха за най-оригинална мартеница,..

публикувано на 29.02.24 в 00:54
Винаги първият Дончо

Щъркелът Дончо се грижи за две гнезда

Най-пъргавият и може би най-известният щъркел в Южна България – Дончо, се грижи за две гнезда. Дългоклюният предвестник на пролетта и тази година превари Баба Марта и се завърна в хасковското село Подкрепа, където е домът му от поне 20 години, много преди Първа пролет. Местните жители казват, че този път ги е изненадал, защото традиционно си..

публикувано на 29.02.24 в 00:32

Тунджай Тасим на почетната стълбичка в Държавното първенство по шотокан карате

Кърджалийската надежда в каратето Тунджай Тасим се завърна с пореден медал от оспорвано състезание. 17-годишният ученик от средно училище „Отец Паисий“ завоюва бронз в Държавното първенство по шотокан карате в дисциплината кумите в категория до 73 кг. Тунджай е европейски шампион за кадети и от години вече няма състезание, в което да не спечели..

публикувано на 27.02.24 в 22:29

Гръцките фермери възстановиха протестите

Гръцките фермери възстановиха протестите в подкрепа на протестиращите земеделци в Брюксел.  Очакват решителни помощи от заседанието на аграрните министри на европейските страни. "Изразяваме настоятелно желание за промяна на европейската аграрна политика", заявиха гръцките фермери, които днес отново блокират част от пътищата и границите...

публикувано на 26.02.24 в 14:34
Снимката е илюстративна

Турска военна техника, част от КФОР, ще премине през България

Военнослужещи и военна техника от състава на Въоръжените сили на Република Турция, част от операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), предстои да преминат по републиканската пътна инфраструктура на нашата страна на 27 и 28 февруари. Контингентът е част от ротацията в зоната на операцията.  Колоните на турските..

публикувано на 26.02.24 в 13:23

328 безработни са постъпили на работа в Хасковска област

През месец януари в област Хасково на работа са постъпили 328 безработни  лица.  От тях на първичен пазар на труда са устроени общо 326 лица, по програми – 1  лице, по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е постъпило 1  лице, по мерки за заетост и обучение няма постъпили лица. Това съобщиха от бюрото по труда в Хасково...

публикувано на 25.02.24 в 09:53