Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Руменова: Проверете туроператора и местата за настаняване преди резервациите за празниците

Снимка: Таня Милушева

Когато планираме резервация за празниците, трябва много внимателно да огледаме всеки детайл в офертите и да проследим как той е пренесен в договора и във ваучерите, които ще ни бъдат издадени за предплатените услуги. Това каза по bTV радио създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова във връзка с резервациите за предстоящите 8 декември, Коледа и Нова година.

Тя припомни, че при ползване на услугите на туроператор е важно да проверим на сайта на Министерство на туризма дали е регистриран и дали има валидна застраховка „Професионална отговорност“, защото тя ще помогне на туристите да си решат много проблеми, включително при фалит на оператора. При директно запазване в мястото за настаняване също трябва да направим проверки – дали то е категоризирано, както какъв вид обект – хотел, семеен хотел, къща за гости и пр., с колко звезди и т.н.

Руменова обясни, че при предоставяне на некачествена туристическа услуга потребителят се обръща първо към търговеца, на когото е заплатил. Ако е ползвал агенция – към нея, ако директно е резервирал – към мястото за настаняване. „Моят съвет е следният: след като става дума за туристическа услуга, особено когато говорим за празниците, това са буквално един-два-три дни, в които ще бъдем там, първо да бъде използван телефонът, който е посочен за контакт, за да може по-бързо да се задвижи случаят и да се предприемат мерки за отстраняването на проблема. Но след това да се подаде и писмена жалба, защото само така ще има категорична следа, че е възникнал някакъв проблем, че ние сме реагирали, уведомили търговеца и съответно чакаме неговата реакция“, препоръча експертът. Тя добави, че търговецът няма право да забавя приемането на сигнала или да прави уговорки с клиента да подаде жалбата си, когато се завърне в дома си и посети офиса на агенцията. „Хората трябва да настояват тяхната рекламация да бъде приета незабавно. Защото има случаи в практиката, в които търговци се опитват да отлагат приемането на жалба, като ограничават начините, по които туристите могат да предявят своето оплакване. Казват например сега ще направим каквото можем, но в крайна сметка вие си подайте жалбата, когато се върнете.“, обясни още Габриела Руменова.

Тя даде съвети относно офертите за къщи за гости в платформи за безплатни обяви: „Има такива случаи, обикновено зад тях стоят лица, които искат да злоупотребят с доверието на потребителите и с желанието им да открият достъпно за тях място, където да посрещнат празниците със своите близки. Предлагат настаняване в такива къщи, но целта е изобщо такова настаняване да не се случи и в аванс, в много случаи на ръка да се вземат парите на хората и изобщо след това да не може да бъде осъществена връзка между потребителя и това лице, не бих го нарекла нито хотелиер, нито търговец. Всичко, което се случва на този принцип, е по-скоро в категорията измама. Трябва да се доверяваме само на лицензирани представители, на търговци, които могат да бъдат проверени в търговския регистър и на лица, които са поне туристически агенти, ако не туроператори.“, допълни Руменова.


По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:

Вижте още
Един от фотосите от изложбата, подарък за рожденика от БНР Радио Кърджали

Десетметров трикольор в ръцете на гвардейци повежда шествието за Трети март в Кърджали

С десетметров трикольор ще поведат празничното шествие за националния празник кърджалийските гвардейци. Това ще се случи по време на общоградското тържество на Трети март. На този ден се навършват и 18 години от създаването на Първия ученически гвардейски отряд в България. Затова възпитаниците на Езикова гимназия „Христо Ботев“ ще го отбележат с..

публикувано на 29.02.24 в 01:05
Децата от Крумовградско твориха мартенички с кауза

Ясни са победителите в конкурса за най-оригинална мартеница в Крумовград

Приключи обявения от община Крумовград конкурс за изработване на най-оригинална мартеница. Той се провежда за поредна година, като тазгодишното издание е под мотото „Мартеничката -  символ на здраве и дълголетие“. Младите майстори представиха мартеници, композиции, картини, декупажи, които се съревноваваха за най-оригинална мартеница,..

публикувано на 29.02.24 в 00:54
Винаги първият Дончо

Щъркелът Дончо се грижи за две гнезда

Най-пъргавият и може би най-известният щъркел в Южна България – Дончо, се грижи за две гнезда. Дългоклюният предвестник на пролетта и тази година превари Баба Марта и се завърна в хасковското село Подкрепа, където е домът му от поне 20 години, много преди Първа пролет. Местните жители казват, че този път ги е изненадал, защото традиционно си..

публикувано на 29.02.24 в 00:32

Тунджай Тасим на почетната стълбичка в Държавното първенство по шотокан карате

Кърджалийската надежда в каратето Тунджай Тасим се завърна с пореден медал от оспорвано състезание. 17-годишният ученик от средно училище „Отец Паисий“ завоюва бронз в Държавното първенство по шотокан карате в дисциплината кумите в категория до 73 кг. Тунджай е европейски шампион за кадети и от години вече няма състезание, в което да не спечели..

публикувано на 27.02.24 в 22:29

Гръцките фермери възстановиха протестите

Гръцките фермери възстановиха протестите в подкрепа на протестиращите земеделци в Брюксел.  Очакват решителни помощи от заседанието на аграрните министри на европейските страни. "Изразяваме настоятелно желание за промяна на европейската аграрна политика", заявиха гръцките фермери, които днес отново блокират част от пътищата и границите...

публикувано на 26.02.24 в 14:34
Снимката е илюстративна

Турска военна техника, част от КФОР, ще премине през България

Военнослужещи и военна техника от състава на Въоръжените сили на Република Турция, част от операцията на стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR), предстои да преминат по републиканската пътна инфраструктура на нашата страна на 27 и 28 февруари. Контингентът е част от ротацията в зоната на операцията.  Колоните на турските..

публикувано на 26.02.24 в 13:23

328 безработни са постъпили на работа в Хасковска област

През месец януари в област Хасково на работа са постъпили 328 безработни  лица.  От тях на първичен пазар на труда са устроени общо 326 лица, по програми – 1  лице, по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” е постъпило 1  лице, по мерки за заетост и обучение няма постъпили лица. Това съобщиха от бюрото по труда в Хасково...

публикувано на 25.02.24 в 09:53