Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габриела Руменова: Проверете туроператора и местата за настаняване преди резервациите за празниците

Снимка: Таня Милушева

Когато планираме резервация за празниците, трябва много внимателно да огледаме всеки детайл в офертите и да проследим как той е пренесен в договора и във ваучерите, които ще ни бъдат издадени за предплатените услуги. Това каза по bTV радио създателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова във връзка с резервациите за предстоящите 8 декември, Коледа и Нова година.

Тя припомни, че при ползване на услугите на туроператор е важно да проверим на сайта на Министерство на туризма дали е регистриран и дали има валидна застраховка „Професионална отговорност“, защото тя ще помогне на туристите да си решат много проблеми, включително при фалит на оператора. При директно запазване в мястото за настаняване също трябва да направим проверки – дали то е категоризирано, както какъв вид обект – хотел, семеен хотел, къща за гости и пр., с колко звезди и т.н.

Руменова обясни, че при предоставяне на некачествена туристическа услуга потребителят се обръща първо към търговеца, на когото е заплатил. Ако е ползвал агенция – към нея, ако директно е резервирал – към мястото за настаняване. „Моят съвет е следният: след като става дума за туристическа услуга, особено когато говорим за празниците, това са буквално един-два-три дни, в които ще бъдем там, първо да бъде използван телефонът, който е посочен за контакт, за да може по-бързо да се задвижи случаят и да се предприемат мерки за отстраняването на проблема. Но след това да се подаде и писмена жалба, защото само така ще има категорична следа, че е възникнал някакъв проблем, че ние сме реагирали, уведомили търговеца и съответно чакаме неговата реакция“, препоръча експертът. Тя добави, че търговецът няма право да забавя приемането на сигнала или да прави уговорки с клиента да подаде жалбата си, когато се завърне в дома си и посети офиса на агенцията. „Хората трябва да настояват тяхната рекламация да бъде приета незабавно. Защото има случаи в практиката, в които търговци се опитват да отлагат приемането на жалба, като ограничават начините, по които туристите могат да предявят своето оплакване. Казват например сега ще направим каквото можем, но в крайна сметка вие си подайте жалбата, когато се върнете.“, обясни още Габриела Руменова.

Тя даде съвети относно офертите за къщи за гости в платформи за безплатни обяви: „Има такива случаи, обикновено зад тях стоят лица, които искат да злоупотребят с доверието на потребителите и с желанието им да открият достъпно за тях място, където да посрещнат празниците със своите близки. Предлагат настаняване в такива къщи, но целта е изобщо такова настаняване да не се случи и в аванс, в много случаи на ръка да се вземат парите на хората и изобщо след това да не може да бъде осъществена връзка между потребителя и това лице, не бих го нарекла нито хотелиер, нито търговец. Всичко, което се случва на този принцип, е по-скоро в категорията измама. Трябва да се доверяваме само на лицензирани представители, на търговци, които могат да бъдат проверени в търговския регистър и на лица, които са поне туристически агенти, ако не туроператори.“, допълни Руменова.


По публикацията работи: Божидар Чолаков

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Почетоха 1160-тата годишнина от Покръстването с литургия в храма "Св. Стефан" в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква. За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция...

публикувано на 19.05.24 в 17:14
Пловдивски университет

Филиалът на Пловдивския университет организира научна студентска конференция

Филиалът в „Любен Каравелов” на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” организира студентска научна конференция под наслов „Науката -предизвикателство за младите”.  Тя ще се състои на 21 май от 11 часа.  Това съобщи за информационния сайт Кърджали бг вести директорът на висшето училище доц.д-р Елисавета Семерджиева. Докладите са 13. Те са..

публикувано на 19.05.24 в 11:09

Село Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба "Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността".  Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и..

публикувано на 17.05.24 в 15:06

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р..

публикувано на 13.05.24 в 21:23
Гергьовден в с. Паталеница, област Пазарджик.

50 родопски чевермета очакват гостите на Момчилград

С 50 родопски чевермета ще бъдат посрещнати посетителите на второто издание на Фармфеста в Момчилград, което ще се проведе на 25 и на 26 май в подножието на лесопарк "Момчил юнак". Посетителите ще могат да разгледат типични за Източните Родопи породи животни, както и да се потопят в миналото, участвайки в доене на овце, кози и крави. Ще има..

публикувано на 13.05.24 в 18:20