Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мирен протест за адекватни пенсии за хора с увреждания ще се проведе в София

Снимка: Ани Петрова

Мирен протест за адекватни пенсии на хората с увреждания се организира в центъра на София в ранния следобед.

Протестиращите ще настояват за повишаване на пенсиите за хората с увреждания от 1 януари 2024 година, както и минималната пенсия за инвалидност да се приравни с минималната за стаж и възраст.

Те ще искат още индексации на пенсиите на всеки шест месеца, увеличаване на детските добавки за увреждания, за скъпоструващо лечение и за всички видове терапии, поети от Здравната каса, и максимални облекчения за родителите.

Друга част от исканията на хората с увреждания са да се реши проблема с недостига на лекарства в аптеките, да се намери облекчена формула за рецептите.

Протестиращите ще адресират своите потребности до народните представители, министрите, социалното и здравното министерство, съобщи в писмо до медиите Антонио Димитров - организатор на протеста.


Вижте още

Времето остава топло за сезона, без валежи

В сряда, 28 февруари,минималните температури в България ще са между 2 и 7°, в София 6°. През деня ще е слънчево с разкъсана средна и висока облачност, по-значителна над Югозападна България, но и там валежи не се очакват. Преди обяд в низините и котловините ще се образува ниска слоеста облачност или мъгла. Максималните температури ще са между 14 и 19°, в..

публикувано на 28.02.24 в 08:17

С над 170 места повече ще има в детските градини и ясли в Кърджали от новата учебна година

С повече от 170 места повече в детските градини и ясли в Кърджали ще започне учебната 2024/2025г., каза пред журналисти кметът на града Ерол Мюмюн. Става въпрос за местата в три обекта, които общината реализира с частично финансиране от Министерството на образованието и науката. Това са изцяло подновената сграда на ясла № 5 в централна градска част,..

публикувано на 28.02.24 в 07:49

От 1 март декларирането и плащането на местни данъци ще става през портала на МЕУ

От 1 март декларирането и плащането на местни данъци и такси по електронен път ще се извършва през портала на Министерството на електронното управление, а не през НАП, съобщиха от приходната агенция.  Целта на промяната е да бъде сведено до минимум времето за обработката на декларираните от потребителите данни, както и на синхронизацията на..

публикувано на 28.02.24 в 07:43

Поставят нови пейки по моста, свързващ центъра на Кърджали с кв.“Възрожденци“

Започнаха дейностите по монтажа на нови пейки по моста, свързващ центъра на град Кърджали с кв.“Възрожденци“. Изпълнител е ОП „Озеленяване, благоустройство и чистота“.  Общо 8 пейки са предвидени да бъдат поставени през определено разстояние от двете страни по протежение на моста. До тях ще има и кошчета за отпадъци.  Идеята на общинското..

публикувано на 27.02.24 в 15:42

Ученици от Българско училище в Нидерландия зарадваха с мартенички потребителите на социална услуга в Ардино

Ученици от Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в Хага, Нидерландия, зарадваха за 1-ви март със саморъчно изработени мартенички и поздравителни картички потребителите от Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с умствена изостаналост в Ардино.  Дарението е подготвено от подготвителна група 2 с ръководител Ралица Козуева и..

публикувано на 27.02.24 в 15:40

Габриел Кортез: Не е нужна само толерантност, важното е разбирателството

Приобщаването е в основата на малцинствената политика на САЩ. Не е  нужна само толерантност, важното е разбирателството между мнозинството и  малцинствата. Прекрасно е едно общество да приема различията в себе си. Това каза, в интервю за Радио Кърджали, американският дипломат Габриел Кортез. В рамките на Месеца на Америка, Кортез изнесе..

публикувано на 27.02.24 в 15:03
Архив

Община Кърджали е осъдена да заплати обезщетение от 3000 лeва за нападение от безстопанствени кучета

Община Кърджали да заплати обезщетение в размер на 3000 лв. – главница, ведно със законната лихва за претърпени неимуществени вреди на 8-годишно момиче от областния град, в резултат на нападение от безстопанствени кучета, постанови със свое решение Районният съд в Кърджали, става ясно от публикуваното решение по делото. Инцидентът станал на 3 юли..

публикувано на 27.02.24 в 14:01