Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

170 са обявените за вековни дървета на територията на ЮЦДП-Смолян

Снимка: ЮЦДП Смолян

На територията на Южноцентрално държавно предприятие - Смолян, която включва областите Кърджали, Пловдив, Смолян и Пазарджик (без Община Белово), има обявени 170 вековни  дървета. 

Най-възрастните дървета са чинари на 1100 г., 900 г. и 700 години, и се намират в село Белащица, м. „Чифлика“, Община Родопи, Област Пловдив. 

Един чинар на възраст от 800 години се намира в с. Долнослав, м. „Св. Пантелеймон“, Община Асеновград.

Най-дебелите дървета отново са чинари с  обиколка от 1.3 м; 13.76 м; 7 м; 6.30 м; 6.20 м; 6.13 м. Най-възрастното дърво е и с най-голяма обиколка. То се намира в  село Белащица, м. „Чифлика“, Община Родопи.

Интересна е лозата, която се намира в с. Паталеница, манастир "Св. Петка", Община Пазарджик, Област Пазарджик, която е на възраст от 200 години и има обиколка 1.1 метра.

В Смолянско най-възрастните са зимен бук на 330 г. в село Малево /височина 26 м и обиколка 4.57 м./; три тристагодишни дървета от вида бук, които се намират в с. Сивино, с. Вълчан и с. Борино; Старият чинар в гр.

Смолян, който е на над 300 г.; чинар в с. Петково на 150 г.;  круша на 250 г. в с. Бостина.

Видовото разнообразие от вековни дървета на територията на ЮЦДП е богато:

- от иглолистните дървесни видове 15 са Смърч, осем са Черен бор, три са Бял бор, също три са от вида Секвоя, има по една Ела, Ливански кедър и Бяла мура

- от широколистните дървесни видове вековни дървета са 37 броя Източен чинар, 25 броя Бук, 18 са Летен дъб, Благуните са 10 броя. Има осем от вида Цер, седем - Зимен дъб, по пет Черна топола и Източен чинар. По три вековни дървета има от видовете Обикновен орех, Пърнар, Космат дъб. По две вековни дървета има от видовете Обикновен кестен, Дръжкоцветен дъб и Полски бряст. По един са от видовете Джел, Конски кестен, Круша, Липа, Лоза, Полски ясен, Черна черница, Черна фурма. 

Интересен факт е, че по инициатива на лесовъдите от региона на Смолян, с Постановление № 12976 от 12.09.1931 г. на Министерството на земеделието и държавните имоти (МЗДИ) е обявена първата защитена територия в България. Това е местността Храстево (Растьово), над тогавашния гр. Дьовлен /гр. Девин/. Нормативният акт за обявяването и е публикуван  в ДВ. Бр. 149 от 30.09.1931 г., но е отменен през 1944 година.

През 2012 г. със Заповед на министъра на околната среда и водите, се обявява като защитена местност „Храстево“, с цел опазване на уникална вековна гора от черен бор с участие на горун, цер, обикновен габър, планински бряст, бук и др. и с групова структура, както и с цел възстановяване на най-старата защитена територия, обявена в България, по инициатива на лесовъдите от региона на Смолян.

На страницата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) към Министерство на околната среда и водите има публикуван „Регистър на вековните дървета в България“. Той представя  всички официално обявени за вековни дървета в България, информират от Южноцентралното държавно предприятие в Смолян.


По публикацията работи: Станислава Петкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Качамак по вековна рецепта готвиха в Шумнатица

Стотици жители и гости на кирковското село Шумнатица се стекоха на селския мегдан на 1 юни за Празника на качамака. Той се превърна в традиция и жители и гости на селото за поредна година се събраха, " за да почетат зърнената култура, дошла по нашите земи от далечно Мексико и превърнала се не само в основен земеделски продукт за българина, но и в..

публикувано на 01.06.24 в 19:07
Перперикон

С 24-часово видеонаблюдение пазят Перперикон от вандали

Вандали унищожават средновековната кула на Перперикон като драскат върху старината. За това алармира в ефира на Радио Кърджали директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали Даниела Коджаманова. Тя изрази надежда изграждането на видеонаблюдението да дисциплинира недобросъвестните туристи, някои от които също вредят на паметника, като..

публикувано на 01.06.24 в 01:06

Фондация "По-диви Родопи" разселила над 1000 елени през последното десетилетие

През последните десет години екипът на Фондация „По-диви Родопи“ разсели над 1000 благородни елени и елени лопатари.  Размерът и обхватът на популациите на елени в Източните Родопи продължават да се увеличават, а с него и положителното въздействие върху биоразнообразието. Връщането на видовете в природата на Източни Родопи се осъществява в..

публикувано на 31.05.24 в 09:01

Броят на изпитите на кандидат-шофьорите ще се ограничи

От Министерството на транспорта предвиждат ограничаване на броя на изпитите на кандидат-шофьорите. Те ще могат да се явяват максимум четири пъти за шест месеца, а ако и четвъртият път е неуспешен, обучението трябва да започне отначало. Това обяви служебният министър Георги Гвоздейков по време на дискусия за пътната безопасност.  Подготвят се и други..

публикувано на 30.05.24 в 14:35

Околовръстният път на Хасково ще облекчи цялостно трафика към ГКПП Маказа

Новостите в политиката на сближаване в Европейския съюз за периода 2021 – 2027 г. и успешни проекти през предходните програмни периоди бяха обсъдени на местна конференция в Хасково, в рамките на проекта „Европа на Балканите: Общо бъдеще“, който Българската телеграфна агенция изпълнява с подкрепата на Европейската комисия, предаде БТА.  Целта е..

публикувано на 29.05.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Четири акта за таксиметрови шофьори, които не издават касови бележки

Четирима таксиметрови водачи са осъществявали превоз, без да издават фискални бонове. Това съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали.  Това е установено при съвместна специализирана операция на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Кърджали и областния отдел „Автомобилна администрация“.  Съставени за 4 акта за..

публикувано на 27.05.24 в 13:11

Хулиган налита на полицай в Джебел

За хулигански действия и съпротива срещу полицейски служители 36-годишен е задържан в РУ-Кърджали. Около 22 часа на 24 май в заведение в Джебел възникнало спречкване, след което замесените в конфликта излезли навън. След подаден сигнал на място пристигнали полицейски служители, срещу които 36-годишният инициатор на скандала отправил ругатни, закани и..

публикувано на 27.05.24 в 13:06