Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турски гражданин е убит при въоръженото нападение в католическа църква в Истанбул

Снимка: Анадолската агенция/БТА

След днешното нападение срещу католическия храм "Санта Мария Драперис" в Истанбул, при което загина един човек, турският президент Реджеп Ердоган изрази съболезнования и увери, че са предприети необходимите стъпки за издирване на извършителите.
Ердоган е разговарял с местните власти, както и с италианския свещеник, който служи в храма. Президентът е посочил, че "се предприемат необходимите стъпки за залавянето на извършителите възможно най-скоро"
Подкрепа за католическата общност в Истанбул изрази и папа Франциск по време на неделната си молитва "Ангел Господен" на площад "Свети Петър" във Ватикана. 
Атаката е извършена около 11:40 местно време по време на службата в църквата "Санта Мария Драперис" в квартал Саръйер в Истанбул.
Двама маскирани мъже нахлули в храма и открили стрелба, информира вътрешният министър на Турция Али Йерликая в социалните медии, като добави, че е започнало разследване. 
Нападателите са успели да избягат.  В ход е е мащабна акция за залавянето им. "Остро осъждаме тази подла атака", подчерта турският вътрешен министър.
Нападението осъди и външният министър на Италия Антонио Таяни. Той изрази своите съболезнования за близките на жертвата и подкрепи турските власти в усилията им да открият извършителите.
Църквата "Санта Мария" се управлява от италиански орден на францисканците, уточнява АП.
Засега мотивите за атаката са неясни.  Все още никой не е поел отговорност за нея. 

Убитият е турски гражданин с инициали C. T. (на латиница), като при атаката няма други пострадали, съобщава БТА. 

Засега не е ясно как са успели да избягат нападателите – дали са побягнали, или са били с превозно средство, отбелязват местните медии.

По информация на телевизия Си Ен Ен - Тюрк нападението е извършено с автоматично оръжие.

Църквата, в която е извършено нападението, има дълга история. Строежът на католическия храм "Санта Мария", намиращ се на брега на Босфора, започва през 1864 г., а през 1866 г. е отворен за богослужение. 

Църквата е проектирана от архитекта Гаспаре Фосати, посочва Си Ен Ен - Тюрк.

Пред Асошиейтед прес племенникът на убития турски гражданин посочва, че според него цел на нападението вероятно е била църквата, а не неговият чичо:

"Той бе човек с умствени увреждания, без връзка с политиката или криминални организации. Той отиде там по покана и е жертва на съдбата", заяви пред АП Чагън Джихан. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Министърът на земеделието Георги Тахов ще поиска забрана на вноса на яйца от трети страни

Имa механизъм за забрана на внос на животинска продукция от страни извън ЕС в България. Това каза в Кърджали министърът на земеделието и храните Георги Тахов и поясни, че това вече се прави по отношение вноса на яйца:  "Когато вносът на даден вид стока - зеленчуци, плодове, месо, яйца достигне до едни определени лимити, които ЕК е предварително..

публикувано на 19.09.24 в 16:46

Борят се за живота на детето, чиято майка скочи с него от 3-тия етаж

В тежко състояние и с опасност за живота е настаненото в УМБАЛ „Свети Георги“ 1-годишно дете, чиято майка скочи с него от третия етаж на хотел в Кърджали. Това съобщиха от пресслужбата на болницата. Бебето е с фрактура на черепа и се лекува в Клиниката по неврохирургия. Няма други травми. Предстоят още прегледи и изследвания, но на този етап детето..

публикувано на 19.09.24 в 15:25

Настаниха в психиатрия майката, скочила с детето си от прозорец на хотелска стая (Обновено)

Майката, която се хвърли с бебето си от хотелска стая в Кърджали, е настанена в Държавната психиатрична болница, а момиченцето е в тежко състояние с черепно-мозъчна травма и е изпратено по спешност в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив. При медицинския преглед след инцидента жената се е държала неадекватно и агресивно, съобщи за Радио..

публикувано на 19.09.24 в 15:02

Ахмед Доган провежда консултации за листите за вота в централата на ДПС

Ахмед Доган провежда в централата на ДПС консултации за листите за предстоящите парламентарни избори с кандидати за депутати, съобщиха от пресцентъра на партията. "Ахмед Доган е обратно в своя дом, централата на ДПС, топло посрещнат от нашите младежи", се казва в съобщението. Учредители, основатели и бивши областни председатели на партията вчера..

публикувано на 19.09.24 в 14:14

Кърджали е с нов Туристически информационен център

Днес в Кърджали откриха официално новия Туристически информационен център. В него жителите и гостите на града могат да се информират за туристическите забележителности и маршрути в общината и областта.  90% от съществуващите туристически маршрути в област Кърджали вече са изцяло обновени от доброволци на Туристическия информационен център, след като..

публикувано на 19.09.24 в 16:20
Снимката е илюстративна, архив

Майка се хвърли с бебето си от трети етаж на хотел в Кърджали

Млада майка скочи с невръстното си дете от третия етаж на хотел в Кърджали.  Инцидентът е станал тази нощ в квартал "Студен кладенец".  20-годишната жена е с контузии, а бебето, което е на 1 годинка, е в тежко състояние. То е транспортирано по спешност в болница в Пловдив.  Майката е задържана за срок до 24 часа. Според запознати тя е от..

публикувано на 19.09.24 в 12:26

Гражданите могат да проверят дали са подкрепили регистрацията на формации за изборите

От днес всички граждани могат да проверяват на интернет страницата на Централната избирателна комисия дали имената им фигурират в подписка на партия или коалиция.  Ако бъде установена нередност, жалбите трябва да се подават директно до Комисията за защита на личните данни. На 21 септември изтича срокът, в който ЦИК може да прави промени в състава..

публикувано на 19.09.24 в 11:52