Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фермери протестираха без блокада край Хасково

Автор:
трактори
Снимка: БГНЕС

Земеделски производители излязоха на протест до хасковското село Подкрепа, без да затворят движението по международния път към Свиленград.

Те настояват държавата да предприеме мерки и да подпомогне земеделския сектор.

"Не сме доволни от условията, които Европейската комисия дава за обработване на нашите земи. Субсидията е от 25 лв. на декар, с което не могат да се покрият разходите", дава пример един от протестиращите - Любомир Тенев:

"На нашата продукция в момента, себестойността на един декар, примерно от пшеница или слънчоглед, е между 220 и 250 лева. Произвели сме тази година около 200 кг. среден добив от слънчоглед. По сегашна цена, около 70 стотинки, това са 140 лева. До 250 ние имаме загуба горе-долу около 100 лева на декар. Субсидията е 25 лева, тя не ни спасява".

Те предупредиха, че ще има масови фалити, затова настояват да се увеличат субсидиите и да станат такива, каквито са в съседна Гърция, където се плаща по 70-80 еврона декар или да се ограничи вноса на зърно от Украйна.

По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Еврокомисията обсъжда помощ за засегнатите от природните бедствия фермери

Европейската комисия предлага да се отпуснат 119,7 млн. евро от земеделския резерв за преки плащания на фермери от България, Германия, Естония, Италия и Румъния, засегнати от изключителни климатичния явления през пролетта и в началото на лятото. За страната ни предложената сума е 10,9 млн. евро. "Това ще позволи да бъдат компенсирани фермерите от тези..

публикувано на 23.09.24 в 15:31
От откриването на миналогодишното издание на театралния форум

Започва XXVII-ят Международен фестивал на любителските комедийни театри "Велко Кънев"

Започва XXVII-то издание на Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира "Велко Кънев" в Тополовград, съобщи за Радио Кърджали Райна Атанасова, секретар на народно читалище „Св. св. Кирил и Методий 1894“, което е един от основните организатори и домакин на форума. На фестивалната сцена по традиция ще се..

публикувано на 23.09.24 в 15:15

Съдът в Хасково гледа искането на прокуратурата за задържане на кмета Мюмюн Искендер

Състав на Окръжния съд в Хасково ще гледа искането на държавното обвинение кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер да бъде задържан под стража. Делото е насрочено за 15:30 часа, съобщиха от Съдебната палата, цитирани от БТА. Искането е на Софийска градска прокуратура за престъпление по член 321 от Наказателния кодекс - участие в организирана престъпна..

публикувано на 23.09.24 в 14:46
Снимката е илюстративна

Спиране на вноса на яйца от Украйна ще поиска страната ни от ЕК

България ще поиска спиране на вноса на яйца с произход от Украйна на предстоящото днес заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в Брюксел. На този съвет страната ни ще бъде представена от служебния земеделски министър Георги Тахов. Георги Тахов: Има действащ механизъм за забрана на вносна животинска продукция Очаква се по..

публикувано на 23.09.24 в 08:29

Времето ще е слънчево, но вече с есенни температури

Предимно слънчево време прогнозират синоптиците. Ще духа слаб вятър от изток-североизток, в източните райони - до умерен. Максималните температури ще са между 24 и 29 градуса, за София – около 25 градуса. В Кърджали и региона ще бъде слънчево, като температурите ще са между 9 градуса в ранните сутрешни до около 26 градуса в най-топлите часове на деня...

публикувано на 23.09.24 в 08:24

Българските деца нямат навик да ядат плодове и зеленчуци

Българското дете няма навик да яде риба . Всяко пето дете у нас не яде риба. Няма такава кулинарна традиция. Това е един от изводите от огласено национално представително проучване на хранителните навици на децата у нас. Това е възрастта, в която се оформят стереотипи за хранене . Потвърди се, че има много какво да се върши, за да се подобри..

публикувано на 22.09.24 в 17:01

Показват тракийското златно съкровище от Тополовградско за пръв път

Представят тракийското златно съкровище , което беше открито неотдавна при спасителни разкопки край тополовградското село Капитан Петко Войвода. Съкровището е изложено в днешния празничен ден в читалището в Тополовград при засилени мерки за сигурност. В рамките само на около час са го разгледали поне 1000 души, е оценката на ръководителя на..

публикувано на 22.09.24 в 14:14