Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Кирково ще се справи сама с пораженията от пороите

Общинският съвет гласува бюджета за тази година, предвидени са средства за всички населени места

| Интервю
Шинаси Сюлейман

Ситуацията се нормализира след преминалите поройни дъждове и силен вятър в община Кирково.  Няма сериозни поражения, които да повлияят на живота и здравето на хората. Щетите са само материални и общината ще съумее да се справи с тях със собствени сили. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали кметът Шинаси Сюлейман.

За последните 10 часа на поройните валежи измервателната станция в Център Кирково е отчела 110 л/кв. м дъжд, а в Чакаларово, Шумнатица и на по-високите места - 130 л/кв. м. „Ние сме виждали и над 200 л, но когато се излее толкова голямо количество вода и като добавим, че силата на вятъра, поривите, беше около и над 120 км/ч., разбра се, че се очакваше да има поразии“, каза кметът.

Отнесени банкети, пропаднали подпорни стени и водостоци, доста паднали дървета, много наводнени гаражи, отнесени насипи на канализации са повечето от пораженията, които е нанесъл силният вятър. Отнесена е била спирката при Фотиново, изтръгнати са били вентилаторите на спортната зала в Кирково, стана ясно още от думите на управленеца. Почти няма няма населено място, което да е било отминато без щети. „Ако трябва да бъдат изброени, във всяко населено място ще има, но пак казвам, слава Богу, нямаше нещо, което да застраши. Възстановяваме се. Ще се справим и няма да има проблем“, категоричен беше кметът и в това, че общината ще се справи със собствени сили.

Община Кирково първа от седемте общини в област Кърджали прие бюджета си за тази година. „Благодаря на всички съветници, прозряха, в сравнение с минали години. Доволни сме. Съумяхме да направим един хубав баланс за всички пера, за всички дейности и мога да кажа за капиталовите разходи за всички населени места. Няма населено място, което да не остане доволно“, убеден е кметът.

Макрорамката е 50 млн. лв., включително 10-те милиона помощ, която допълнително ще дойде от държавата. За пътища и улици са заделени 2 300 000 лв., за канализации – общо 600 000 лв., за подпорни стени – над 300 000 лв. Над 400 000 лв. ще отидат за ремонти на училища, читалища и други обществени сгради. Близо 150 000 лв. от бюджета ще бъдат вложени в нови детски площадки. За спорт и култура отиват около 300 000 лв.

Кметът подчерта, че във финансовата рамка за годината са предвидени около 350 000 лв. за една от най-важните дейности – изготвянето на проекти.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба "Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността".  Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и..

публикувано на 17.05.24 в 15:06

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45
Д-р Виктор Кирчев

Ваксинират безплатно бременни срещу коклюш и в Кърджали

Бъдещи майки от област Кърджали могат да се възползват от възможността да се ваксинират безплатно срещу коклюш в открития специално за това имунизационен кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Той е в сградата на РЗИ и работи всеки делничен ден от 9 до 11 ч. преди обяд и от 13 до 15 ч. след обяд, съобщи за Радио Кърджали директорът д-р..

публикувано на 13.05.24 в 21:23
Гергьовден в с. Паталеница, област Пазарджик.

50 родопски чевермета очакват гостите на Момчилград

С 50 родопски чевермета ще бъдат посрещнати посетителите на второто издание на Фармфеста в Момчилград, което ще се проведе на 25 и на 26 май в подножието на лесопарк "Момчил юнак". Посетителите ще могат да разгледат типични за Източните Родопи породи животни, както и да се потопят в миналото, участвайки в доене на овце, кози и крави. Ще има..

публикувано на 13.05.24 в 18:20

Над 150 ученици и преподаватели маркираха пет туристически маршрута край Кърджали

Над 150 души се включиха в почистването и маркирането на пет туристически маршрута и екопътеки в района на Кърджали. Участниците са от пет кърджалийски училища - Езиковата гимнация Христо Ботев, средните училища Йордан Йовков, П.Р. Славейков и професионалните гимназии Васил Левски и по туризъм, както и членовете на Спортно-интелектуален клуб Ахридос...

публикувано на 13.05.24 в 11:50

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на..

публикувано на 13.05.24 в 08:10