Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биопроизводителят Атанас Шишманов поддържа колекция от над 100 ретрорадиа


Хотелиерът и биопроизводителят Атанас Шишманов  от Ивайловград разказва за колекцията си от над 100  радиоприемници, радиостанции за оборудване на българската армия и стари телевизори, които възстановявам сам. Той ни показва радиостанции, тежащи над 20 кг, пренасяни на гръб от радистите.  Както и апарати P-7, служещи за предаване на информация, които са налични в българските танкове до 1957 година. Шишманов притежава и малка пощенска станция за свързване с няколко души, както и  първият български телевизор Опера и радиомикрофонот края на 40-те години, от който може и да е говорил Георги Димитров. Интересно е ламповото радио на батерии - италиански Баджадзо, с което хората навремето са ходили на пикник, както и радио Филипс от 36-а година, което има механизъм за запаметяване на любимите радиостанции. Повече за колекцията си, разказва Атанас Шишманов:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Георги Георгиев

Георги Георгиев: В новия парламент „Възраждане“ ще даде по много от същото – ще отстояваме досегашните си позиции

module="Media" entry="Audio" title="Георги Георгиев" url="http://82.119.84.123/storage/RadioKardzhali/2024/Other/06/170624 ГС Георги Георгиев.mp3" download="false" class="" tpl="index.html" ] ПП „Възраждане“ направи една активна кампания, за разлика от другите партии и затова увеличи с един депутатите си в новия парламент. Това каза в ефира на Радио..

публикувано на 17.06.24 в 20:14
Цвета Караянчева

Цвета Караянчева: Оптимист съм, правителство ще има, планирайте си отпуските

На тези избори ГЕРБ в Кърджали успя да запази мястото си на втора политическа сила след ДПС, но в тази партия, както и при останалите, също имаше чувствителен отлив на  гласове. На какво се дължи това и дали партиите оставиха на ДПС да се шири безпрепятствено в 9-ти избирателен район? Отговорите търсим от областния координатор на ГЕРБ в..

публикувано на 17.06.24 в 16:33
Мариела Велева

"Златоградски захарни етюди" представиха в родопския град

Арт-декоратори представиха своето изкуство в Златоград в специална изложба под надслов: „Златоградски захарни етюди“. „Радвам се, че шеф Мария Озтюрк прие моята покана и дава възможност на жителите и гостите на Златоград да се насладят на уникални захарни творби“, написа във фейсбук профила си кметът Мирослав Янчев. Изложбата бе част от..

публикувано на 16.06.24 в 14:19
Корабът

"Галата" - стар ръждясал кораб с ново българско знаме

  Със знаме се сдоби първият български метален кораб "Галата", който е закотвен на брега на яз. "Студен кладенец" край Широко поле. От няколко дни българският трикольор е изрисуван от двете страни на носа на ръждясалото плавателно средство. Инициативата е на Румен Радев, който има бунгало досами корабчето. Идеята за знамето хрумва на Румен..

обновено на 13.06.24 в 12:56
Част от експонатите

Бавно загива единственият Етнографски музей на открито в единствената Евромахала Батковци

Известната в цяла България "Евромахала Батковци" в област Кърджали днес бавно се обезлюдява. Наречена е евромахала заради единствената по рода си Етнографска сбирка под открито небе, която съчетава предмети от бита от българските земи и знамена и информация за страните в Европейския съюз. Днес тази сбирка изгнива и загива. Тъжна констатация в деня на..

публикувано на 12.06.24 в 17:14
Добромир Якимов

Заради много грешки в протоколите броиха повторно бюлетините в 9 секции в Хасково

Грешки при нанасянето на данните от секционните избирателни комисии в протоколите се оказаха сред основните проблеми и в тези избори, които бяха произведени в неделя – за представители от България в Европейския парламент и за народни представители в българското Народно събрание. Заради грешно попълнени протоколи и несъответствие в данните..

публикувано на 12.06.24 в 00:19

Има добра организация за предаване на протоколи, увериха от РИК

При много стройна организация Районната избирателна комисия в Кърджали започна да приема протоколите от секционните избирателни комисии след края на изборния ден. Първи, традиционно, пристигнаха комисиите от подвижните секции. Изборният ден започна спокойно с не особено голям брой неявили се членове на секционни комисии, каза Петър Захариев,..

публикувано на 09.06.24 в 22:37