Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия е загубила повече от 350 000 войници в Украйна от началото на войната

В момента на фронта има повече сили на Руската федерация от 24.02.2024

Русия е загубила повече от 350 000 войници във войната в Украйна, но е успяла да компенсира загубите си в жива сила и техника, твърди британското министерство на отбраната, цитирано от програма "Хоризонт" на БНР.

Федерацията е загубила цялата си първоначална войскова сила, с която започна нахлуването в Украйна, в хода на войната, гласи последната сводка на министерството на отбраната на Обединеното кралство.

В последната си актуализация министерството отбелязва, че Руската федерация е разположила около 130 батальонни тактически групи при нахлуването си в Украйна, което се равнява на най-малко 1300 танка, 5000 бойни машини към пехотата и 100 000 войници.

За период от две години руските загуби съвпадат и в много случаи надхвърлят тези цифри, се казва в съобщението на министерството.

Въпреки това мобилизирането, набирането на допълнителни сили, производството на боеприпаси и техника и обновяването на запасите е позволило тези загуби да бъдат компенсирани, се добавя в сводката. Това означава, продължават британските военни, че сега има повече руски сили в Украйна, отколкото в началото на войната, и те са в състояние да поддържат постоянни атаки на фронтовата линия и да „прилагат стратегията на изтощението“.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ПП-ДБ все още не са регистрирани в Кърджали

21 партии и коалиции са се регистрирали за участие в изборите "2 в 1" в Кърджали. Това съобщи в ефира на БНР Радио Кърджали председателя на РИК Иван Робов. Тази сутрин документи за регистрация подадоха ГЕРБ-СДС. В 14 часа се очаква това да направят и БСП. В последните часове на срока, който изтича в 17,30 часа днес, се очаква регистрация на ПП-ДБ...

публикувано на 07.05.24 в 14:02

Над 60 са обявените свободни работни места в Кърджали

Повече от 60 работни места предлага Дирекция "Бюро по труда" в Кърджали.  Търсят се шивачи, готвачи, бармани, шофьори.  Традиционно има вакантни места за лекари.  Обявени са и свободни позиции за хора с трайни увреждания. 

публикувано на 07.05.24 в 11:45

Зам.-председател на ДПС води листата на движението в Хасково

Бившият министър на екологията Станислав Анастасов и председател на парламентарната комисия по околна среда и води води лестата на ДПС В Хасково. Станислав Анастасов е роден в Хасково, женен с 3 деца.  Той е и един от зам.-председателите на ДПС. Ето и цялата листа на ДПС за 29 МИР Хасково: 1.Станислав Димитров Анастасов 2. Мюмюн Сали Мюмюн 3...

публикувано на 07.05.24 в 11:05
Перперикон

Огромен интерес от турсти към маетата на алианската общност

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи.  Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни.  Това важи особено за туристите,  които след като посетят Перперикон,  се  отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба. Това е един..

публикувано на 07.05.24 в 10:48

Днес е Светли вторник - почитат се апостолите и надеждата

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица, която почитаме днес. Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети апостол Тома,..

публикувано на 07.05.24 в 09:33

Срокът за регистрациите на партиите изтича днес

Районната избирателна комисия в Хасково регистрира 22 партийни листи за участие в изборите за народни представители на 9 юни до края на работния си ден вчера.  Срокът за регистрациите за изборите „Две в едно“ изтича в 17 часа днес. На Гергьовден, 6 май, регистрации в Хасково получиха коалиция „Център“, „За велика България“, „Общество за нова..

публикувано на 07.05.24 в 08:59

Почина председателят на ПП "Обединени земеделци" Петя Ставрева

След кратко боледуване ни напусна председателят на политическа партия "Обединени земеделци" Петя Ставрева, народен представител в 49-ото Народно събрание от 13 Многомандатен избирателен район, Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на формацията, цитиран от БНР. Поклонението ще състои на 8 май, сряда от 11:00 до13:00 часа в катедралния храм „Св...

публикувано на 07.05.24 в 08:05