За него празникът е на точната дата и не отбелязва рождения си ден, когато годината не е високосна. И си пожелава да отпразнува този ден поне още сто пъти. "Високосната година за мен е нещо специално, не само заради рождения ми ден, а и на високосна година ми се роди син. Сега пак на високосна година чакам второ дете, така че за мен това е някакъв вид късмет", каза Аян Аптула.
"Повечето хора, които са родени на тази дата, предпочитат да празнуват именно на нея. Може би предопределено е да празнуваме на четири години и не го чувстваме като празник нито на 28-ми февруари, нито на 1 март. Като че ли сърцето ми е тъжно в момент, в който видиш, че няма дата в календара, и обратно - когато видиш на високосна година, че там е твоята дата, като че ли сърцето и душата ти преливат от щастие, защото и ти имаш свой рожден ден. Това е загадъчното", коментира тя за Радио Кърджали.
Тя носи име на светец, тъй като навремето в болниците са задължавали родителите да дават на децата, родени на 29 февруари, имена на светци. Да има поне имен ден, "все пак да има какво да празнува детето", смее се Гергана Иванова.
Според нея датата е мистична, "крие се в календара всяка година. Може би и ние крием нещо в себе си, но пък хората, които познавам, които са родени на тази дата, носят добри души".
Гергана е журналист, снима документални, рекламни, научно-популярни филми и се занимава с интернет медия, новините в която са със 100 % положителен характер. Казва, че никога не се отказва от идеите си. "Когато има трудности осъзнавам, че това е поредното предизвикателство да стигнеш по-напред, да придобиеш мъдростта, която в крайна сметка се крие в трудността, защото колкото повече трудности си преодолял, толкова повече духовно си се развил като човек и като личност." И си пожелава българчетата по света да са здрави и да се върнат отново в България.
Какво сочи статистиката за родените на 29 февруари?
Само след броени дни, в малкото погранично село Сладун отново ще зазвучат народните песни, увековечени от обичаната народна певица Кичка Савова. На 26 и 27 април ще се проведе XIV издание на Международния фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който ще събере участници от цяла България и от съседна Турция. „Ето, пролет е и фестивалът отново се..
Вторият вот на недоверие към кабинета Желязков и излизането на ДПС-ДПС от коалицията, коментира в ефира на ради о Кърджали политологът проф. Евгений Дайнов. "ДПС на Ахмед Доган, за мое голямо учудване, Делян Пеевски успя да й прекърши гръбнака . Оказа се, че тя не е жизнена политическа конструкция, а някаква апаратна формация, която не може да..
На Велика сряда хор „Ваня Монева“ покори гръцката публика с магията на българския фолклор. Впечатляващите два концерта в Националната опера в Атина бяха част от третото издание на Sacred Music Festival, който се провежда в Страстната седмица. Фестивалът обхваща над 40 събития в цялата гръцка столица – в концертни зали, църкви и музеи. Поканата към..
В 14:30 часа днес парламентът ще се произнесе по втория вот на недоверие. Парламентарната аритметика сочи, че и вторият вот на недоверие към правителството на Росен Желязков, т ози път за провал в борбата с корупцията, няма да бъде успешен. Вносителите от МЕЧ, "Възраждане" и "Величие" разполагат с 54 депутати. Само от ДПС-ДПС..
Започна Страстната седмица, която приключва с „празника на празниците“, както го наричат светите отци. „Но, за да достигнем дотам, имаме път. И наистина този път се нарича Страстна седмица“, каза отец Николай Величков от средновековен манастир „Св. Йоан Предтеча“ в интервю за Радио Кърджали. Още от неделя, Цветница, Вход Господен в Йерусалим,..
Днес на Цветница, домът се украсява с върбови клонки и свежи пролетни цветя и идва ред да се сложи и празничната трапеза. Особено подходящи за този цветен, пролетен празник са баница с лапад, праз, коприва или спанак. Салатите може да са от свежи марули, репички, пресен лук. На масата може да се сложат ястия с ориз, маслини, гъби, пресни и..
Във втората част на предаването продължаваме с кулинарните съвети, тъй като Великден е неделя, а предстои и месенето на ръка на козунаците, както и да научим тънкостите за хубавото агнешко печено. Разбира се, с шеф Пеньо Иванов-Васко и с нашата приятелка от Смолян шеф пекаря Снежана Орлова. Но преди това, от Елена Топалова ще научим за..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478