Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдивският митрополит: Загубата на патриарх Неофит за църквата и за народа е огромна

Негово Светейшество патриарх Неофит, сам себе си и целия си живот, на Христа Бога и на Светата църква, отдаде. Затова, убеден съм, вечен и блажен, ще пребъде в благодарната българска памет, молитвеният спомен за него. Бог да го прости и да го упокои в небесното си царство, каза Пловдивският митрополит Николай пред журналисти, преди да влезе в Синодалната палата в София.
 
Мъката в сърцата ни е голяма. Загубата за Светата ни църква и за българския народ е огромна, но остава надеждата, че патрирах Неоофит, пътя на своя земен живот, достойно извървя. Вярата на нашия народ го пази и сега го очаква венецът на вечния живот, отбеляза Пловдивският митрополит Николай. 

На въпрос какво предстои сега в Българската православна църква - Българска патриаршия, митрополит Николай каза, че ще се спазва точно, стриктно процедурата, регламентирана в действащия Устав на Българската православна църква. 

Попитан дали ще има противоречия в Светия синод, Пловдивският митрополит отговори, че противоречия е имало и между апостолите Петър и Павел, и никой никого не е нарекъл разколник. "Нормално е в земната, войнстваща църква да има разномислие, да има и противоречие, разногласия, но където са събрани двама или трима, както казва Христос, в мое име, там съм и аз, посред тях. Светият дух ръководи Светата църква чрез принципа на съборността, на мнозинството, в Светия синод. А в последното си заседание, Вие видяхте, решенията (за избора на Сливенски митрополит), бяха взети с пълно единодушие", с тези думи митрополит Николай се обърна към журналистите.

Преди митрополит Николай в сградата на Синодалната палата пристигнаха и други митрополити, като сред тях бяха Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний и Доростолският митрополит Яков.

На сградата на Синодалната палата е спуснато черно траурно знаме, траурно биха камбаните на патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", където също е спуснато траурно знаме. 

Очаква се днес тленните останки на патриарх Неофит да бъдат положени за поклонение в храма "Св. Марина" в София.От 14:00 ч. в Синодалната палата се свиква извънредно заседание на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) по повод кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Т

По време на заседанието, съгласно Устава на БПЦ-БП, ще бъдат взети решенията относно организирането на поклонението, опелото и погребението на приснопаметния патриарх Неофит, се посочва в съобщението.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ерол Мюмюн: Нека има мир, спокойствие и топлина за всеки дом

Кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн и Общинският съвет поздравяват християните в общината с Възкресение Христово! На този светъл празник, приемете нашите най-искрени благопожелания за здраве, щастие и много късмет! Нека има мир, спокойствие и топлина за всеки дом! Нека този голям християнски празник да бъде едно светло и ново начало! ЧЕСТИТО..

публикувано на 05.05.24 в 12:49

Почетоха паметта на загиналите войници и офицери от 10-та родопска дивизия

Областният лидер на ГЕРБ в Кърджали уважиа традиционния събор в местността "Паметника" край Девесилите. Всяка година в навечерието на 9 май местните хора почитат паметта на загиналите войници и офицери от 10- та родопска дивизия в Отечествената война и честват Деня на Европа и победата над хитлерофашизма.  Политически лидери,  общинари, потомци на..

публикувано на 05.05.24 в 12:39

Предимно слънчево време на Великден

Минималните температури днес ще бъдат между 7° и 12°, а максималните - от 18° до 23°, в София - около 23°. Ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в равнините и низините бъде мъгливо. Следобед в планинските райони ще се развива купеста облачност, но само на изолирани места ще превали. Ще бъде почти тихо, в Източна България - със..

публикувано на 05.05.24 в 12:07

Контрабандни цигари за близо 180 хиляди лева са задържани на "Капитан Андреево"

Общо 571 200 къса (28 560 кутии) контрабандни цигари, укрити в режещи машини в товарен автомобил, бяха задържани при проверка на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", съобщиха от Регионалния пресцентър на митница Свиленград. Камионът е влязъл у нас от Турция на първи май, а случаят е в рамките на операцията по противодействие на..

публикувано на 05.05.24 в 12:02
Дамбалъ

Нощта на изцелението: Магичната вода на Дамбалъ лекува само един ден в годината

Хиляди ще се стекат край извора в планинската местност Дамбалъ над Момчилград в нощта на 5 срещу 6 май.  Според поверието тогава водата, извираща от скалите, добива силата да лекува болести. Община Момчилград подготви района за предстоящото струпване на хора. В подготовката и протичането на събитието участват също служители на Държавното горско..

публикувано на 05.05.24 в 10:20

Кърджали посрещна Великден

Христос воскресе! Православният свят празнува чудото на Възкрeсението на Божия син - Исус Христос.  Стотици кърджалийци и гости на града се стекоха пред централния храм „Св.Георги Победоносец“, за да покажат, че вярата е силна и не спира да съществува.   Представители на кърджалийското православно духовенство отслужиха Пасхална служба в..

публикувано на 05.05.24 в 01:29

Светия синод с послание за Възкресение Христово

"Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение", се казва в посланието на Светия синод, с което поздравяват по случай Великден всички вярващи у нас и в чужбина и пожелава на..

публикувано на 04.05.24 в 18:15