Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолянски ученици дариха над 4000 лева на фондация "Искам бебе"

Снимка: Фондация "Искам бебе"

4100 лв. бяха събрани на благотворителен концерт в подкрепа на фондация Искам бебе в Смолян. Ученици от езиковата гимназия „Иван Вазов“ в Смолян организираха събитието на Благовещение. В концерта се включиха и техни връстници от други учебни заведения.

Жители на града и младежи от всички смолянски училища препълниха зала №1 на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" и заявиха своята категорична подкрепа към семействата с репродуктивни проблеми.

Събитието съвпадна със седемнадесетия рожден ден на фондация "Искам бебе". 

На сцената се изявиха ученици от гимназията заедно със състави от Обединения детски комплекс, Основно училище "Стою Шишков", читалищата "Христо Ботев" и "Орфееви гори", Детската градина "Зорница".

По думите на Мария Караиванова, координатор на фондация "Искам бебе" за Смолян, от 250 000 регистрирани двойки с проблем, 150 са за донорска яйцеклетка.

"Страшно много са двойките, а колко има още нерегистрирани, ние просто не знаем. И с нашата фондация също искаме да дадем гласност на хората, да не се притесняват особено в нашия край. Страшно много се притесняват от това, че не могат да имат деца и се затварят. За тези 17 години, благодарение на нас са се родили 3500 бебета", казва Мария Караиванова и допълва, че в област Смолян за 13 години не повече от 15 двойки са поискали помощ.

По публикацията работи: Мартина Дякова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Сийка Хашева е избрана за библиотекар на годината в Смолянска област

Сийка Хашева от село Загражден, община Баните, получи приза „Библиотекар на 2023 година“. Тя бе наградена на официална церемония днес в Регионалната библиотека „Николай Вранчев“ в Смолян по случай професионалния празник на българските библиотечни и информационни специалисти. „Сийка Хашева е библиотекар в НЧ „Христо Ботев 1934“ – село Загражден...

публикувано на 12.05.24 в 08:10

Kърджали не е сред общините с положителен естествен прираст

Естественият прираст на населението в България се е върнал в границите отпреди Covid-пандемията заради отчетената през миналата година по-ниска смъртност.  Въпреки това населението в повечето общини продължава да намалява.  През миналата година в 220 от 265 общини в страната населението продължава да намалява, въпреки общата положителна демографска..

публикувано на 12.05.24 в 07:00

В Златоград провеждат празник на чевермето

За 13-та поредна година Златоград посрещна гости от цяла България и от съседна Гърция на  традиционния празник на чевермето. По установена традиция, кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата, от рано сутринта посреща гости в автентичния занаятчийски кът: "Ние правим празник на фолклора, празник на обичаите, местните,..

публикувано на 11.05.24 в 16:45

Откриха 13-годишното момче, обявено за общодържавно издирване

Обявеното за национално издирване дете от Хасково е открито живо и здраво. Издирва се 13-годишно момче от Хасково Установено е, че 13-годишният Дениз Рамадан Яшар, който вчера не се е прибрал след училище, е отишъл с автобус при свои роднини. Те обаче не са съобщили на родителите му, че синът им е при тях, съобщи полицията. 

публикувано на 11.05.24 в 16:35

Издирва се 13-годишно момче от Хасково

Ученик на 13 години от Хасково е обявен за общодържавно издирване, това съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Снощи в 23:40 ч.в Районно управление - Хасково се е явила 35-годишна жена, която съобщила, че 13-годишният й син не се е прибрал след училище. Момчето ДЕНИЗ РАМАДАН ЯШАР преди месец също не се е прибрал, но тогава е бил..

публикувано на 11.05.24 в 12:43

Наближава крайният срок за назначаване на секционните комисии

Остават два дни до крайния срок, в който районните избирателни комисии по места да назначат секционните избирателни комисии. Това сочи хронограмата за предстоящия на 9 юни вот - 2 в 1, за избор на представители в Европейския парламент и за народни представители. Всички общини са постигнали съгласие относно назначаването на секционните избирателни..

публикувано на 11.05.24 в 12:29

Удостоверяват машините за гласуване

Започна удостоверяването на съответствието на машините за предстоящите на 9 юни избори за Народно събрание и за Европейски парламент. След края на работния ден вчера ЦИК предаде устройствата на Министерството на електронното управление. Екипите, ангажирани с процеса, ще работят в режим, който да гарантира завършването му в срок, съобщават от..

публикувано на 11.05.24 в 11:06