Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Харман кая разкрива тайните си?

Археолози започват проучване на един от най-популярните археологически обекти в Източните Родопи – Харман кая, край момчилградското село Биволяне. Екипът на доц. Георги Нехризов от Националния археологическия институт с музей при БАН ще направи въздушно лазерно сканиране на обекта в края на тази седмица. Проучването ще бъде извършено с помощта на специален уред – лидар, с който ще бъде сканиран района на Харман кая. Експедицията се финансира от община Момчилград и се осъществява със съдействието на археолога Милен Камарев от Регионалния исторически музей в Кърджали.

"Въздушното лазерно сканиране е метод, отдавна приет в света, предхождащ всякакви археологически проучвания. В България се прилага от десетина години. Изключително полезен е, защото позволява на базата на сканиране с лазерна технология на терена софтуерно да се премахне съществуващата растителност и да може да се установи какво има под нея, тъй като в повечето случаи такива обекти са разположени в планински места, залесени и с гъста растителност. И е трудно понякога при традиционни археологически методи се установи какво има на терен", каза за Радио Кърджали доц. Георги Нехризов.

„Технологията се използва за първи път в обект с множества скални изсичания в Източните Родопи, а Харман кая е точно такъв комплекс, който според някои специалисти по нищо не отстъпва на Перперикон. Разликата е, че не е проучван“, заяви археологът. И поясни, че на Харман кая никога досега не са провеждани системни археологически проучвания. "С помощта на лидара ще можем да видим комплекса в цялост и да очертаем границите му. Възможно е да бъдат открити и нови структури, които не са били известни досега", каза той доц. Нехризов. 

Предвидената площ за проучване е около квадратен километър и половина и обхваща и част извън скалния комплекс.

Знанията на учените за Харман кая са минимални, тъй като там проучвания не са провеждани, освен ограничени сондажи. "Знаем, че има праисторическа култура представена. Знаем, че има тракийски период, има и по-късни периоди, но това е само от материал, който е известен от повърхността", уточни доц. Георги Нехризов.

 Той допълни, че проектът предвижда след въздушното лазерно сканиране да бъдат проведени теренни издирвания от археолози, чрез които ще се изясни характерът на регистрираните от лидара елементи на комплекса Харман кая.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40
Проф. Емин Балкан

Проф. Балкан: Името на Делян Пеевски буди притеснения сред изселниците

На предстоящите избори 2 в 1, на 9 юни, най-голям брой секции в чужбина се очаква да се открият отново в Турция. В страната постоянно живеят стотици хиляди български изселници, които са с избирателни права.  Една от най-влиятелната изселническа организация, която оказва съдействие на българските власти при подготовката на изборите там е „Балгьоч“. В..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39